Českotřebovský zpravodaj 243/2014 (15/10)                        
Komunální volby: obrysy radniční koalice stanoveny 
Složení radniční kolice zůstane stejné, jen bude mít méně mandátů
Koalice pro Českou Třebovou se sedmi mandáty zůstane v opozici

Po cca dvou kolech jednání volebních stran. která se uskutečnila v neděli, v pondělí a v úterý 14/10 se vše vyjasnilo:  Stávající radniční uskupení  Nestraníci s podporou TOP09, ČSSD a ODS bude v podstatě pokračovat, i když s menším počtem mandátů. Celkem budou mít 9 + 6 (+2)  =  17 mandátů. Opozici vytvoří Koalice pro Českou Třebovou, Třebováci PRO Sport a Zdraví a KSČM  s celkem 10 mandáty.
Nepřijetí do radniční koalice bylo Koalici pro Českou Třebovou oznámeno v úterý 14/10 na odpoledním jednání. Byly řečeny i důvody, které považují členové vyjednávacího týmu Koalice pro ČT za překvapivé a také poněkud malicherné, příliš jim nerozumí.  Tyto důvody uznali  také za významné i členové vyjednávacího týmu ČSSD. Ustavením staronové koalice na radnici nic nezískají, zůstanou v radniční koalici v menšině s místostarostkou Jaromírou Žáčkovou.
Tímto rozhodnutím byl jediný subjekt, který ve volbách významně posílil, tedy Koalice pro Českou Třebovou "odsouzen" k práci v opozici a tím se velmi ztížila jeho možnost prosazovat vlastní volební program, ačkoliv byl zřejmě pro řadu občanů zajímavý. Lze to ale chápat i tak, že si ve vedení města nikdo nepřál "novou vizi a perspektivu města" (jak bylo uvedeno na předvolebních materiálech).
Nová koalice vypadá se 17 hlasy jako dostatečně silná, nutno si však uvědomit, že ji mohou oslabit absence některých zastupitelů. Na získání většiny pro odhlasování usnesení je zapotřebí minimálně 14 hlasů zastupitelů. Naštěstí se v zastupitelstvu příliš nepolitikaří, velká část hlasování je někdy i 100%. Při hlasování o některých důležitých otázkách však mohou nastat problémy třeba i tím, že nebude na věc ani stejný názor uvnitř radniční většiny. Lze předpokládat větší aktivitu početnější opozice a tedy i to, že že se bude k řadě otázek v zastupitelstvu také diskutovat. To však může být jen ku prospěchu věci, styl práce v zastupitelstvu města by se mohl změnit. 
V zastupitelstvu se však projednávají jen některé záležitosti, řada usnesení z rady města je konečných, např. dotace do 50 000 Kč,  pronájmy, uzavřené smlouvy, rada také prakticky řídí všechny tři městské společnosti.
Tento text je první informací  o povolebním uspořádání, dále bude následovat příprava  písemné dohody o uspořádání, veřejnost by se měla dočkat také informace o společném programu radniční koalice, se kterým půjde do ustavujícího jednání zastupitelstva města. Nově zvolení zastupitelé by se měli sejít v zákonem ustanoveném termínu, zřejmě na začátku listopadu.  
Milan Mikolecký
 
Reakce na obchvat České Třebové

Článek popisující dopravní situaci na silnici I/14 v České Třebové, vystihl naprosto přesně žalostný stav této komunikace. Tento žalostný stav asi skutečně nikoho nezajímá a snad proto „vlastně nejsou žádné důvody“, proč by se měl touto situací někdo již konečně zabývat. Možná by nastala výrazně jiná situace, kdyby u této komunikace bydlely určité osoby, které by konečně zaznamenaly nesnesitelný hluk a zápach z neustále silniční dopravy, především kamionové, která otevřením překladiště výrazně narostla, kdy neuplyne snad ani minuta bez projetí kamionu a samozřejmě, by měly možnost velmi často sledovat naprosté nedodržování dopravních předpisů. Marně vzpomínám, kdy jsem na této komunikaci  v České Třebové viděl hlídku policie, která by měřila rychlost a bohužel jsem neviděl žádný orgán, který by prováděl vážení projíždějících kamionů, ačkoliv i náš kraj tímto vybavením disponuje. Určitě je bezpochyby smysluplnější a pro bezpečnost na této komunikaci, u které se nachází několik základních škol, provádět stálou kontrolu, zda řidiči důsledně využívají podzemní garáže a neparkují ve vyhrazených zónách. Nemám nic proti tomu, aby v našem městě vznikala nová pracovní místa a každému přeji získat odpovídající pracovní uplatnění, ačkoliv stále nevím kolik občanů našeho města v této firmě skutečně našlo pracovní uplatnění. Současně se však musím pozastavit nad zásadní otázkou, kdy je prezentováno, že firma Metrans byla velmi pečlivě vybírána, aby mohla vstoupit jako investor do našeho města, tak by mě velmi zajímalo jak pečlivě se někdo zaobíral vlivem zvýšené kamionové dopravy a hledal odpovídající řešení, které by směřovalo k vybudování obchvatu České Třebové. I.S.
 
Čertovská dražba:  Poprvé, podruhé, potřetí, prodáno

V těchto dnech připravuje obecně prospěšná společnost Rytmus Chrudim o.p.s. již třetí benefiční internetovou aukci. Aukce s názvem Čertovská dražba propukne 1. 12.2014 a bude trvat čtyři dny. Během nich se budou dražit zajímavé předměty a poukazy, nebo hodnotné zážitky a služby. Na webové stránce www.aukce.rytmuschrudim.cz se může zapojit kdokoli, kdo má přístup k internetu a chuť podpořit Rytmus Chrudim o.p.s.  Rytmus Chrudim o.p.s. již více než sedm let podporuje lidi se znevýhodněním při hledání zaměstnání nebo tréninku svých dovedností. Nově svoje služby rozšíří na poskytování podpory v oblasti bydlení.
„Nemuseli jsme se dlouho rozmýšlet, zda pokračovat v tradici internetové aukce. Nejen, že jsme získali samé kladné ohlasy od účastníků a sponzorů, kteří se do loňské aukce zapojili, ale také jsme mohli pořídit nový stůl a židle pro uživatele služby. Výtěžek letošní aukce plánujeme využít na pořízení obrázkových piktogramů pro uživatele. Piktogramy jsou důležitým nástrojem pro zvyšování samostatnosti v oblasti pracovního uplatnění. Také se stanou nezbytnou pomůckou v nové službě Podpora samostatného bydlení, která umožní našim klientům žít život srovnatelný s vrstevníky.“, vysvětluje ředitel o.p.s. Rytmus Chrudim, Petr Kuneš.
Patronem Čertovské dražby je známý olympijský vítěz v cyklistice Jaroslav Kulhavý. Minulý ročník do dražby věnoval svůj cyklistický dres. Jakým svým osobním kouskem přispěje do dražby letos, to zatím zůstává překvapením nejen pro jeho sportovní fanoušky, určitě se ale bude na co těšit. Do aukce se může zapojit úplně každý, kdo má přístup k internetu a hravého ducha. Benefiční dražbu mohou podpořit také firmy a živnostníci sponzorským darem nebo dárci z řad fyzických osob. Více informací na www.rytmuschrudim.cz nebo na telefonu 730 518 513 (Lenka Otavová). Zpracovala: Michaela Panáková
 
Prešovský a Pardubický kraj se radil o čerpání z EU i pomoci venkovu

Pardubice (13. 10. 2014) – Čerpání z evropských fondů, podpora venkova, ale i vztahy mezi školami a sportovci. To byla hlavní témata návštěvy delegace z Prešovského samosprávného kraje v krajské metropoli Pardubicích. Výbornou vzájemnou spolupráci mezi Prešovským samosprávným a Pardubickým krajem potvrdil i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický udělením Medaile hejtmana svému slovenskému protějšku, předsedovi Prešovského samosprávného kraje Peterovi Chudíkovi.
Slovensko posílí regiony. V Čechách je to naopak
Společnými tématy obou regionů je především čerpání z evropských fondů. Oba představitelé krajů se shodli, že čerpání z EU pomocí regionálních operačních programů je výhodnější. „Na Slovensku se inspirovali našimi regionálními operačními programy a v nadcházejícím programovém obdobní budou peníze z EU čerpat podobným způsobem. Bohužel Česká republika se za předchozí vlády vydala opačným směrem a čeká nás centrální čerpání,“ posteskl si hejtman Netolický. „Na Slovensku ale vidíme příklad, že i v rámci integrovaných územních investic, takzvaných ITI, může existovat nástroj pro kraje. My se teď snažíme, aby současné regionální rady mohly v budoucnu fungovat na úrovni krajů jako zprostředkovatelé pro žadatele o dotace,“ dodal hejtman. Diskutovala se také činnost a postavení místních akčních skupin, takzvaných MAS, při čerpání z evropských fondů.
Program obnovy venkova Slováky inspiruje
Slovenské představitele také velmi zajímaly formy pomoci venkovu a obcí. „V rámci Programu obnovy venkova je zaujala především podpora obcí s malými prodejnami a podpora pro začínající včelaře, jejímž cílem je vychovat další mladou generaci v tomto oboru. S oběma programy máme několikaleté zkušenosti,“ sdělil krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil. „My zatím nemáme možnost pomoci obcím, tak jak bychom si přáli, a to ani v případě projektů krajského nebo celoslovenského významu. Momentálně hledáme způsob jejich podpory a v tom je nám Program obnovy venkova inspirací,“ vysvětlil předseda Prešovského samosprávného kraje Peter Chudík.
Kraj pomohl řešit situaci po povodních
Nadstandardní vztahy mezi oběma regiony ocenil hejtman Martin Netolický i vyznamenáním pro svého slovenského kolegu. „Peter Chudík je teprve druhým oceněným Medailí hejtmana, ale rozhodně ne z hlediska významu. Naší vzájemné spolupráce si nesmírně vážím a mám radost, že se daří rozšiřovat ji i do oblasti pomoci při krizových situacích nebo sportu,“ připomněl hejtman Netolický milionový příspěvek Pardubického kraje, který pomohl při opravě červnovou povodní poškozené silnice a svahu v obci Osturňa na východním Slovensku. „I když se jednalo jen o zlomek celkových nákladů na opravu škod, přispěli jsme svou troškou k okamžitému řešení situace. Jsem přesvědčený, že úplně stejně by nám pomohli naši kolegové z Prešovského samosprávného kraje,“ podotkl hejtman. Zářijový zápas pardubického basketbalového klubu ve východoslovenském Svitu zase zahájil spolupráci sportovních oddílů. Hovořili také o možnosti uspořádání mezinárodního basketbalové turnaje partnerských regionů, který by mohla v příštím roce hostit pardubická hala Dašická.
Oba regiony si vyměňují zkušenosti také v oblasti knihovnictví a školství. „Střední školy se účastní soutěží, akcí a přehlídek v partnerských regionech, jezdí na výměnné pobyty. V Pardubickém kraji to jsou například umělecká průmyslovka v Ústí nad Orlicí nebo Střední škola zahradnická a technická Litomyšl,“ konstatovala náměstkyně hejtmana pro školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová. „Rádi bychom nyní rozšířili vztahy se školami s  technickými obory vzdělávání. Odbory školství obou spřátelených krajů proto začnou připravovat spolupráci v tomto směru,“ prozradila Jana Pernicová