Českotřebovský deník 245/2014  (17/10)                              
V prodejnách Konzumu můžete kuponem č. 23 podpořit Oblastní charitu Ústí n.O.

Obchodní družstvo Konzum Ústí nad Orlicí připravilo i  letos program podpory regionálních neziskových organizací  „Společně za úsměv“.  Oblastní charita se ho účastní pod  č. 23 s projektem na pořízení  injekčního dávkovače léků  pro domácí hospicovou péči na orlickoústecku.  Projekty těchto veřejně prospěšných neziskových organizací může široká veřejnost podpořit do 31.12.2014 v kterékoli prodejně Konzumu, a to formou 30Kč kuponu, které jsou  zde k dispozici.  Obchodní družstvo Konzum dlouhodobě podporuje regionální veřejně prospěšné organizace, a proto mezi zúčastněné organizace dále rozdělí 100.000,- Kč ze svých prostředků. Oblastní charita se projektu účastní pod č. 23 – pořízení injekčního dávkovače léků. Tato zdravotnická pomůcka umožňuje kontinuální podávání léků, a tak zmírňuje bolestné projevy zejména onkologicky nemocných pacientů.
V roce 2013 zakoupila Oblastní charita díky projektu „Společně za úsměv“ koncentrátor kyslíku, který  již rok slouží svému účelu - usnadňuje pacientům dýchání a zkvalitňuje jejich život. Více o projektu „Společně za úsměv“ na www.konzumuo.cz/szu Iva Marková,  t. 734 769 713, Oblastní charita Ústí nad Orlicí, Na Kopečku 356,  Letohrad
TRIARIUS Česká Třebová

pátek 17/10 2014 od 20.00, klub Modrý trpaslík Česká Třebová, 0,- Kč
 
BENEFICE PRO ČINOHERÁK
Josef Topol: KOČKA NA KOLEJÍCH
jedna z nejúspěšnějších divadelních her TRIARIA, kterou tentokrát odehrajeme jako benefici pro Činoherák Ústí nad Labem
večera se zúčastní Filip Nuckolls, umělecký šéf a statutár Činoheráku, který všechny přítomné seznámí se situací v Ústí
pojďte přispět libovolnou částkou na fungování tradičního souboru, který politická zvůle vyhnala z jeho prostor
 
https://www.facebook.com/events/1544958122404503/?ref=22
http://orlicky.denik.cz/kultura_region/v-klubu-modry-trpaslik-podpori-kolegy-divadelniky-z-cinoheraku-20141014.html
 
Vpravdě lyrické drama.
Dialog milenců po několikaletém vztahu na jedné zapadlé železniční zastávce při večerním návratu z výletu.

 

Letní noc, ona a on.
Stačí jeden krok ve tmě a může zvítězit láska.
Stačí krok - a pohltí je úzkost.
Évi:         To je hrůza!
Véna:      Co je hrůza? Co zas?
Évi:         Když jsou dva lidi k sobě upřímný. Lež má krátký nohy – a upřímnost nevede nikam.
Véna:      Kočko, už si dost dlouho lžem.
Évi:         To je škoda. Má se lhát pomalejc, aby to vydrželo.
 
režie: Josef Jan Kopecký
hrají: Veronika Stasiowská, Josef Jan Kopecký
jevištní zpracování: Josef Jan Kopecký 
hudba: Jan Fikejz 
premiéra  8. prosince 2012
 
více info na www.facebook.com/divadlo.triarius
kontakt: Staré náměstí 16, 560 02 
Česká Třebová;
mobil: 604 356 347,
e-mail: triarius@email.cz
 
vernisáž výstavy pavel hrubišek: snové krajiny               

KLUB ČERVENKA  - listopad 2014  

Ekocentrum Červenka,  ZŠ Habrmanova, Česká Třebová
10. DÍLNA: 
5.11.  v 16.00 hod. MIKULÁŠKÁ BOTA
Lektorka: Jolana Najerová
Pomůcky: šicí a řezací pomůcky, šicí stroj (je k zapůjčení), látky, korálky, vánoční látky podle vlastního výběru, nelepivý vliselín
Lektorné:  30,- Kč členky Klubu Červenka a 50,- Kč ostatní účastníci
http://www.ctrebova.cz/klub-cervenka
Finančně podpořeno Pardubickým krajem 
 
Mimořádné jednání rady města při výkonu působnosti valné hromady přijalo jediné usnesení: 

Ombudsmanka přijela na krajský úřad za lidmi

Pardubice (16. 10. 2014) – S osvětovou kampaní Zajímáte nás, přijela do Pardubického kraje Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. V rámci své dvoudenní návštěvy otevřela společně s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým a ředitelem krajského úřadu Jaroslavem Folprechtem dočasný stánek Kanceláře veřejné ochránkyně práv v budově bývalé reálky, kam již od rána dorazily desítky lidí se svými podněty. Dnes se také zúčastní diskuze s radními kraje, studenty a širokou veřejností.
„Velice si vážím iniciativy ombudsmanky Anny Šabatové, která začala navštěvovat jednotlivé regiony, protože lidé často nemají povědomí o rozsahu pravomocí veřejného ochránce práv. Ty jsou dle mého názoru dostatečné. Je třeba, aby se orgány státní správy, ale i samosprávy nálezy a doporučeními ombudsmanky řídily a byly ve svém konání rychlejší,“ řekl na úvod hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který spolu s ředitelem úřadu přivítal ombudsmanku na půdě kraje s květinou v ruce a perníkovou chaloupkou. Zároveň připomněl, že Pardubický kraj se snaží vůči občanům o maximální otevřenost. „Všichni občané mohou bez jakékoliv registrace navštívit náš úřad, vyhledat konkrétního úředníka a položit mu jakýkoliv dotaz. V cestě mu nestojí žádné bariéry,“ dodal hejtman.
Ombudsmanka ve své řeči objasnila důvody, které vedly k založení iniciativy Zajímáte nás: „Uvědomujeme si, že pohled z Brna či Prahy je jiný, než z míst kde lidé žijí. Touto myšlenkou jsem se zabývala již od svého zvolení. Jsem proto ráda, že se nám tuto organizačně náročnou akci společně s kraji daří zorganizovat. Věřím, že ji lidé ocení.“ Dále připomněla, že v rámci dočasného stánku Veřejného ochránce práv mohou lidé přímo podávat své podněty, které budou následně zpracovávány. Návštěvu kraje zahájila již ve středu 15. října v Domově na rozcestí ve Svitavách. V rámci dalšího programu se veřejná ochránkyně práv setká se studenty Gymnázia Josefa Ressela v Chrudimi a zakončí ji komponovaným večerem a diskuzí s veřejností v budově Krajské knihovny v Pardubicích.
JABLOTRON CUP

VOŠ a SŠ technická  Česká Třebová v rámci sdružení CSE pořádá 21.10.2014 celostátní soutěž JABLOTRON-CUP 2014 za účasti deseti škol z celé republiky, včetně jedné školy ze Slovenska. Soutěž sponzoruje firma Jablotron Alarms a.s., která poskytuje ceny a technické vybavení. Soutěž proběhne v dílnách odborného výcviku na Skalce a jedná se o montáž a zapojování zabezpečovacích systémů.
Soutěž je jednodenní a v rámci soutěže proběhne setkání ředitelů těchto škol, nebo jejich zástupců.
Školy  by mohly více využívat  dotace na znevýhodněné žáky

Pardubice (8. 10. 2014) – Pardubický kraj ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy  každoročně přiděluje finanční prostředky základním a středním školám z několika programů na podporu znevýhodněných žáků. Školy se teprve učí je využívat.
Jedním z už vyhlášených programů je podpora sociálně znevýhodněných romských žáků středních škol a studentů vyšších odborných škol. „Rada nyní odsouhlasila rozdělení podpory těmto studentům z osmi škol v Pardubickém kraji na období od září do prosince 2014, je to celkem 63 100 korun,“ informuje náměstkyně hejtmana Jana Pernicová. Tato podpora se týká například stravování a ubytování ve školském zařízení nebo cestovného do školy prostředky hromadné dopravy, úhrady školních potřeb, odborné literatury, pomůcek k praktickému vyučování a podobně. Je vázána na prospěch žáka a jeho účast na výuce. „Tento program se nám velmi osvědčuje, podpořil už 31 romských žáků. Je to jedna z cest, jak jim umožnit získat vyšší vzdělání v případě, že pro to nemají podmínky doma. Žáci jsou k řádnému studiu motivováni také  tím, že nesmí mít žádné neomluvené hodiny a počet omluvených hodin nesmí přesáhnout dvě stovky,“ doplňuje Jana Pernicová.
Pardubický kraj ze svého rozpočtu dotuje asistenty pedagogů pro zdravotně postižené na základních a středních školách. „Ročně rovněž investujeme přibližně 100 tisíc korun do vybavení škol kompenzačními pomůckami,“ dodává Pernicová.  
Většina programů ministerstva bude vyhlášena v průběhu listopadu. Školy mohou získat podporu kromě už zmíněných kategorií například na inkluzivní vzdělávání žáků ze sociálně znevýhodněného prostředí, na aktivity prevence rizikového chování nebo na logopedickou prevenci. „Zájem ze strany škol o přihlášky do programů sice mírně stoupá, ale jsme přesvědčeni, že by se jich mohlo hlásit více. Možná se bojí administrativy, ale zapojení do programu není nic složitého a zástupcům škol u nás se vším pomůžeme,“ říká Alena Vinopalová pověřená vedením odboru školství a kultury.
Veská stále zlepšuje péči o ohrožené děti

Pardubice (16. 10. 2014) – Malou slavnost zažilo dnes Dětské centrum (DC) Veská. Podařilo se mu vybudovat nové sociální zázemí, především koupelnu pro hendikepované děti včetně speciálního sprchovacího lůžka. Otevření nových prostor se kromě zaměstnanců centra a zástupců zhotovitelských firem zúčastnil i Roman Línek, 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje, který je zřizovatelem dětského centra.
„Jsem rád, že dětské centrum pokračuje v úpravách a zlepšování svého zázemí. V dnešní době není jednoduché takové investice získat,“ pochválil vedení dětského centra Roman Línek a připomněl, že Pardubický kraj mohl na investici přispět především díky svému dobrému hospodaření. Ve svém poděkování zmínil i nastartované změny v systému sociální péče: „Pardubický kraj se jako jeden ze dvou v celé republice přihlásil do Norských fondů s pilotním projektem na transformaci péče o ohrožené děti. Dětské centrum Veská je jedno z klíčových zařízení tohoto typu v našem kraji, které se v tomto směru velmi snaží. Transformace ale neznamená konec těchto zařízení, je to ale velká změna jejich činnosti.“
Většinu nákladů na investici v celkové hodnotě jeden milion korun zaplatilo dětské centrum ze svých zdrojů a z příspěvku Pardubického kraje, částečně přispěla Dětskému centru 190 tisíci korunami Nadace jistota Komerční banky. „Dokud jsme se starali jen malé děti do tří let, stačila na jejich koupání vanička. Teď tu máme i starší děti a koupelnu jsme velmi postrádali,“ vysvětila ředitelka centra Markéta Tauberová. „Nová místnost s vanou a sprchovacím lůžkem posouvá péči o umístěné děti i o děti, které jsou v zařízení na odlehčovacích pobytech, zase o kousek dál,“ dodala Markéta Tauberová s tím, že zároveň vznikla na hlavní budově i nová koupelna pro maminky po porodu a dospělé na zácvikových nebo edukačních pobytech a nová WC a také další mateřský pokoj.
Ve vedlejší budově DC Veská byly nově vybudovány kancelářské prostory pro pracovníky technickohospodářského provozu. „Vytvořili jsme tam tři kanceláře pro zaměstnance hospodářské správy – účetní, hospodářku, správce a švadlenu,“ upřesnila Markéta Tauberová s tím, že jejich přestěhováním vzniklo v hlavní budově větší zázemí pro sociální pracovníky.
Dětské centrum je zdravotnické zařízení pro děti a jejich rodiče a zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc v nepřetržitém provozu. Poskytuje především komplexní péči dětem opuštěným, týraným a dětem se speciálními potřebami od narození až do 18 let, nezletilým maminkám s nařízenou ústavní výchovou, specializovanou zdravotní péči dětem velmi těžce hendikepovaným, individuální péči těhotným maminkám a maminkám s dětmi v tíživé sociální situaci. Kromě toho nabízí také ambulantní a poradenské služby pro biologické i náhradní rodiče v problematických situacích. V současnosti DC Veská pečuje o více než tři desítky dětí. V nejbližší době chystá rekonstrukci jednoho z křídel budovy.
Ronal chce rozšířit výrobu. Vznikne až 120 nových pracovních míst

Pardubice/Staré Čívice (15. 10. 2014) – Výrobce hliníkových kol pro osobní i užitkové vozy RONAL CR, s. r. o., připravuje rozšíření výroby ve Starých Čívicích na Pardubicku. Hejtmany Martina Netolického a Lubomíra France o tom informoval při včerejší návštěvě podniku generální ředitel Ronalu Jiří Hnízdo spolu s ředitelem pardubické pobočky Pavlem Fléglem. Rozšíření výroby by mohlo přinést nová pracovní místa.
Výrobní závod v Pardubicích byl otevřen v roce 2006 a doposud patří mezi nejmodernější svého druhu v republice. Zaměstnává v průmyslové zóně přibližně 500 zaměstnanců. „V obou závodech v Jičíně a Pardubicích vyrobí 4,5 milionů hliníkových kol ročně. Do tří let chtějí pardubický závod rozšířit tak, aby zvýšili objem výroby až o jeden milion kusů. Spolu s navýšením výrobní kapacity počítají se zvýšením zaměstnanosti až o předpokládaných 120 pracovních míst,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. RonalGroup je v Evropě největším výrobcem hliníkových kol. „Abychom si své prvenství udrželi, musíme trvale hledat cesty, jak objem výroby zvětšovat. Vedle zlepšování kvality a zvýšení produktivity jdeme i extenzivní cestou, což znamená navýšení výrobních kapacit,“ sdělil ředitel pardubického podniku Pavel Flégl. Projekt rozšíření výroby podle něj zapadá do firemní strategie a staví na moderní technologii, která už v Pardubicích je a také na umu a kvalitě lidí, kteří již v pardubickém závodě pracují.
Největší překážkou projektu se jeví získání kladného stanoviska v procesu EIA. Územní plán Statutárního města Pardubice vyžaduje vedle provozních ploch také 20 procent zeleně v okolí. „V současnosti máme připravenou studii, která je podkladem pro posouzení našeho záměru ze strany státních orgánů. Pokud dojde ke kladnému vyřízení a obdržíme také i stavební povolení, budeme potřebovat přibližně jeden rok na výstavbu,“ vysvětlil Pavel Flégl.
 
Příležitost pro střední odborné školy
Hejtman Martin Netolický s řediteli diskutoval také o úrovni absolventů středních odborných škol. „Zaměstnavatelé stále více dbají na aktivní znalost alespoň jednoho cizího jazyka, který během pracovního poměru zaměstnanec využije a dále rozvíjí. Společnost zaměstnává také velmi kvalifikované zaměstnance ve výrobě. Je to výzva pro naše střední školy především ve strojírenských oborech jako elektromechanik,“ zdůraznil hejtman Netolický.
 
O podniku: 26. srpna 1993 byl v České republice založen společný podnik lucemburské holdingové společnosti Société de Developpment Technique et Industrial SA a jičínské firmy Agrostroj a. s. na výrobu automobilových hliníkových disků pod značkou Ronal. Po roce 1997 prošel podnik rozsáhlým dlouhodobým investičním rozvojem, který vrcholí otevřením druhého výrobního závodu v Pardubicích v roce 2006. Hlavními odběrateli se staly firmy Mercedes, Audi, VW, BMW, Škoda a nově Kia a Hunday. Současným stoprocentním vlastníkem Ronalu je švýcarská společnost Ronal AG – RONALGROUP se sídlem v Harkingenu.