Českotřebovský deník 246/2014 (17.10)                               

Rotunda sv. Kateřiny, pátek 17. října 2014.  Přes chvílemi vydatný déšť přišla  na 3. koncert vahranního festivalu slušná návštěva., přijel také patron festivalu Zdeněk Pololáník s chotí.  Českotřebovskému publiku se představil varhaník Petr Rajnoha. ředitel Církevní konzervatoře Opava. Barokní historický varhanní nástroj byl na koncert dobře připraven samotným restaurátorem Josefem Poukarem

Program koncertu:

Georg Mufatt (1653-1704): Toccata sexta 
Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621): Variace na světskou píseň „Unter der Linden grüne“ 
Josef Ferdinand Norbert Seger (1716-1782): Toccata a fuga in e  
Johann Sebastian Bach (1685-1750): Partite diverse sopra: „O Gott, du frommer Gott“ 
Louis-Nicolas Clérambault (1676-1749): Récit de Nasard  
Jan Křtitel Kuchař (1751-1829): Partita C dur

Petr Rajnoha studoval nejprve hru na varhany na brněnské konzervatoři pod pedagogickým vedením Zdeňka Nováčka, v roce 1995 nastoupil na JAMU v Brně do třídy Kamily Klugarové a ve školním roce 1996-1997 studoval varhanní hru v Paříži u Susan Landale. Ve studiích dále pokračoval na AMU v Praze ve třídě Jaroslava Tůmy, přičemž v roce 2000 byl na stáži v Lyonu u Jeana Boyera. Své vzdělání dovršil doktorským studiem na AMU s tématem „Varhanní dílo Josefa Kličky“. Během studií se zúčastnil mnoha interpretačních kurzů (Martin Sander, Ludger Lohmann, Michael Radulescu, Michel Chapuis, Hans Fagius, Jon Laukvik, Kees van Houten, Wolfgang Zerer aj.).
Petr Rajnoha zaznamenal řadu úspěchů na mezinárodních soutěžích: v roce 1993 získal 2. cenu na soutěži mladých varhaníků v Opavě, v roce 1997 získal 3. cenu na Mezinárodní varhanní soutěži v Brně, na soutěži Pražského jara v roce 1999 byl oceněn 3. cenou a titulem laureáta a získal rovněž cenu za nejlepší interpretaci soudobé české skladby a cenu za nejlepší provedení varhanního díla z hlediska historické praxe. Ve stejném roce se stal finalistou soutěže ARD v Mnichově a v roce 2000 zvítězil na dvou významných soutěžích v Německu – v Gelsenkirchenu a Norimberku (Cena Johanna Pachelbela a Cena publika). V letech 1998-2001 byl zapsán na Prémiové listině mladých Nadace Český hudební fond.
Petr Rajnoha nahrál Pro Český rozhlas řadu snímků na historických nástrojích. Je často zván na různé české i evropské hudební festivaly, spoluúčinkoval například s Českou filharmonií, Pražskou komorní filharmonií, s Filharmonií Brno nebo s Filharmonií B. Martinů Zlín. V letech 2004 a 2007 nahrál kompletní varhanní dílo Josefa Kličky na dvě CD. V letech 2007-2014 působil jako pedagog hry na varhany a vedoucí varhanního oddělení na konzervatoři v Olomouci.

Příští pátek  24. října se od 19 hodin koná v kostele sv. Jakuba poslední koncert letošního varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka, na kterém vystoupí studentky pražské Hudební fakulty Akademie múzických umění  Táňa Gricová a Veronika Zemanová,


Zemřela Vojtěška Vohralíková

V pátek 17. října 2014 zemřela v orlickoústecké nemocnici Vojtěška Vohralíková, osobnost, kterou zná většina starších obyvatel města. Dožila se požehnaného věku 95 let.
Narodila se 3.července 1919 v Jedovnici (Moravský kras). Po studiu na Odborné škole pro ženská povolání a Masarykově státním ústavu pro vzdělávání učitelek v Brně nastoupila svou pedagogickou dráhu v Jaroměřici na Odborné škole pro ženská povolání, která sídlila v budově gymnázia, na kterém v té době vyučoval i profesor a spisovatel Jaroslav Žák, autor knih Cesta do hlubin študákovy duše, Študáci a kantoři a jiné. V posledním roce války byly střední školy zavřené. Téměř celý rok, až do květnového osvobození, tak pracovala  totálním nasazení v textilní továrně v Červeném Kostelci jako pokladní závodní kuchyně. V této továrně se za války vyrábělo hedvábí na padáky a kordy do pneumatik. Po té odešla do České Třebové, kde se také seznámila se svým budoucím mužem Josefem Vohralíkem profesorem zdejšího gymnázia. Po tříletém působení na OŠŽP nastoupila na mateřskou dovolenou. Po mateřské dovolené v roce 1958 přešla na základní devítiletou školu v dnešní Habrmanově ulic, tzv. Červenku. Od roku 1964 byla zástupkyní ředitele této školy. Do důchodu odešla v roce 1974 s titulem "Zasloužilá učitelka".
Její bývalí žáci na ni vzpomínají jako na osobnost s přirozenou autoritou, vlídným slovem a smyslem pro humor.Byla také dlouholetou členkou Metodického sdružení školského odboru v Ústí nad Orlicí a okresní metodičkou pro výchovu dívek. pro Ministerstvo školství vypracovala osnovy pro výuku vaření a péče o dítě. 
Byla dobrovolnou sestrou Červeného kříže a aktivní členkou Sokola. V Brně byla členkou Sboru moravských učitelek, v Jaroměřici členkou smíšeného sboru Jaromír a v České Třebové členkou Komorního souboru českotřebovských učitelek a do svých 80ti let také aktivní členkou smíšeného sboru Bendl.
 
Sociální služby Česká Třebová - Domov pro seniory Bezděkov 918 Česká Třebová
přijme do pracovního poměru
všeobecnou zdravotní sestru
Nástup 1.12.2014
Podmínky k přijetí: platná registrace,zdravotní způsobilost,trestní bezúhonost,komunikační a organizační schopnosti,flexibilita,znalost práce na PC.
Režim práce. 12 hodinové směny v nepřetržitém provozu.
Kontakt: Drvoštěpová Dagmar-vedoucí zdravotního úseku a přímé obslužné péče
tel: 739 344 576,  465 503 400  Po-Pá 8:00-15:00
 

Dále příjme  vedoucí úseku PPOP (pracovníků přímé obslužné péče)

Nástup. 1.1.2015
Režim práce jednosměnný, 8 hodinové pracovní směny PO-PÁ(v nutných případech i SO,NE SV.)
Podmínky přijetí: příslušné vzdělání nebo akreditovabný pečovatelský kurz,zdravotní způsobilost,trestní bezúhonost,komunikační a organizační schopnosti,flexibilita,znalost práce na PC. Zkušenost s vedením kolektivu( 10 pracovníků) vítána.
Kontakt:

Drvoštěpová Dagmar - vedoucí zdravotního úseku a přímé obslužné péče

 tel: 739 344 576,  465 503 400  Po-Pá 8:00-15:00
Cesta odpadů seznamuje s recyklací

Pardubice (17. 10. 2014) – Co se dá vytvořit z použitých pet lahví, stavebních desek nebo starých desek s tištěnými spoji? To můžete zjistit na výstavě, která v úterý 14. října v českotřebovském ekocentru Podorlicko zahájila program Cesta odpadů. Vernisáže se zúčastnil i radní Pardubického kraje pro životní prostředí, zemědělství
a venkov Václav Kroutil a místostarostka České Třebové Jaromíra Žáčková.
„Program Cesta odpadů připravilo Město Česká Třebová ve spolupráci s ekocentrem Podorlicko a Gymnáziem Česká Třebová. Právě studenti návštěvníkům představili svoje práce na téma Cesty odpadů.,“ vysvětil krajský radní Václav Kroutil s tím, že tyto práce vznikly v rámci soutěže vyhlášené ekocentrem Paleta, které je krajským koordinátorem Enviromentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO). „Všichni přítomní tak mohli shlédnout nejrůznější výrobky, které lze z odpadů vytvořit. Rád bych, aby se tato myšlenka zopakovala a výstava zorganizovala i v ostatním městech kraje,“ prohlásil Václav Kroutil.
Sami českotřebovští studenti v této soutěži uspěli na výbornou. Součástí programu je též výstava Brána recyklace, kterou Městu Česká Třebová zapůjčila společnost EKO KOM, a. s. Tato výstava vznikla v roce 2009 a jejím cílem je poukázat na význam třídění a recyklace odpadů. V dalších týdnech bude výstava v rámci projektu Podpora meziobecní spolupráce k vidění v obcích Přívrat a Semanín.Závěr vernisáže patřil besedě s expertem na odpady Josefem Halbrštátem ze společnosti Eko Bi s. r. o., který se zájemci pohovořil na téma využití recyklovatelných odpadů v našem městě. Výstava Cesta odpadů potrvá v ekocentru Podorlicko až do sobotního odpoledne. Zároveň se zde zájemci mohou přihlásit i na doprovodný program, kterým je exkurze do sběrného dvora na Semanínské ulici a skládku odpadů v Třebovici, která se koná 22. října. Odjezd autobusem bude od ekocentra Podorlicko ve 13,30 hodin. Přihlášky se přijímají do 19. října v průběhu výstavy v ekocentru Podorlicko nebo na telefonním čísle 702 292 352 nebo e-mailem na adrese freoni@atlas.cz.