Českotřebovský deník 249/2014 (20/10)                               

Opět v neděli 12. října 2014 se na českotřebovském letišti sešlo přes 70 draků, aby změřili své síly v boji o nejhezčího, nejmenšího a  největšího ručně dělaného draka a  také v mnoha dalších disciplínách. I přesto, že větru se v překrásné nedělní dopoledne nedostávalo, podařilo se desítkám borců vzlétnout. Dokonce i do takových výšek a na takovou dobu, abychom mohli vyhlásit kategorii nejvyšší dolet. Rádi bychom poděkovali Aeroklubu Česká Třebová za poskytnutí letištní plochy pro uskutečnění Drakiády a doufáme, že příští ročník bude neméně úspěšný než ten letošní.
 

 

 

 

 

Junák - svaz skautů a skautek ČR, středisko "JAVOR" Česká Třebová

Českotřebovské pravěké malby již počtvrté

Počátkem října studenti primy opět po roce tvořili v areálu sokolovny Na Skále napodobeniny pravěkých jeskynních maleb. V rámci výuky výtvarné výchovy na chvíli opustili běžné výtvarné techniky a vyzkoušeli si práci pouze s uhlíky a přírodními hlinkami na skalním podkladu. Také náměty byly dobové, šlo především o zobrazení fauny zanechané pravěkými umělci ve známých jeskyních, jako jsou Lascaux, Altamira a další. Ještě pár měsíců, než je smyje počasí, zde budou pro kolemjdoucí návštěvníky k vidění nejen mamuti, ale také bizoni, koně, medvědi, jeleni a další zvířata v téměř takové podobě, jak byla před desetitisíci lety zachycena. Naše poděkování za vydařenou akci patří nejen krásnému počasí, ale také o.s. Bacrie, které tento workshop připravilo, a vedení českotřebovského Sokola, které nám na Skále dovolilo pracovat.                   Václava Tomšová, Tomáš Záruba

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR a Středisko integračních aktivit SONS ČR Česká Třebová
pořádá pro občany zrakově postižené a širokou veřejnost
 
dne 5. listopadu 2014
Den otevřených dveří
od 9:00 – 15:00 hod.
 
PROGRAM DNE:
Výstava kompenzačních pomůcek a poradenství pro zrakově postižené
Prezentace pomůcek – SAGITTA  ltd  s.r.o. Brno
 
Těšíme se na Vaší návštěvu.
Bližší informace na těchto kontaktech:
Tel:   465 535 325                           Adresa:   Mlýnská 900, 560 02 Česká Třebová
Mob:   607 657 188                         Email:   ceskatrebova-odbocka@sons.cz

Nabídka sezónního zaměstnání

Ski areál Peklák Česká Třebová hledá pro zimní sezónu 2014/15 zaměstnance na následující pozice:
Vlekař
Náplň práce:
obsluha lyžařského vleku, zasněžovacího systému a práce s tím související
 Požadujeme: aktivní přístup k práci, časovou flexibilitu, ochotu pracovat v noci, příjemné vystupování a přátelský přístup k zákazníkům, aktivní lyžař nebo snb. výhodou.
Pracovník kanceláře lyžařské školy
Náplň práce: 
koordinace školních lyžařských kurzů a privátní výuky, organizace a rozdělování práce instruktorům,
administrativa.
Požadujeme:
velmi dobré organizační schopnosti, příjemné vystupování, odpovědnost, časovou flexibilitu, zkušenosti s vedením pracovního kolektivu, znalost práce na PC a cizí jazyk (AJ) výhodou.
Instruktor výuky lyžování (snb.)
Náplň práce: výuka lyžování a snb., organizace školní skupinové výuky
Požadujeme: příjemné vystupování a přátelský přístup k zákazníkům, licenci učitele lyžování (minimálně Apul D), časovou flexibilitu. V případě, že nemáte licenci, pomůžeme Vám ji získat.
 
Nabízíme zajímavou práci v přátelském kolektivu.
Pracovní vztah formou pracovní smlouvy na dobu určitou, případně dohoda o provedení práce.
V případě Vašeho zájmu nám prosím zašlete Váš životopis na mail: info@peklak.cz, případně poštou: Ski areál Peklák, Pod Jelenicí 653,56002 Česká Třebová nejpozději do 26.10.2014
 
Hejtman se zajímal o situaci v ústecké školní jídelně

Ústí nad Orlicí (20. 10. 2014) – Na základě víkendové reportáže, kterou odvysílala TV NOVA, přijel dnes hejtman Pardubického kraje Martin Netolický zkontrolovat situaci na Střední školu automobilní v Ústí nad Orlicí. Kuchařka, které byl zrušen pracovní poměr ve zkušební době, zde obvinila vedení školní jídelny z nedovoleného nakládání se zkaženými potravinami. Společně s ředitelem školy Petrem Vojtěchem řešil hejtman vzniklou situaci přímo na místě. Vedení školy ujistilo všechny přítomné, že se žádné nevhodné maso mezi strávníky nedostalo.
„Po dohodě s panem ředitelem Vojtěchem jsme požádali Okresní hygienickou stanici o kontrolu, jejíž výsledky bychom měli znát do konce tohoto týdne. Dohodli jsme se také na průběžné týdenní kontrolní činnosti v rámci školy. Bude vedena podrobná evidence nákupu a výdeje potravin v souvislosti s jejich expirační dobou. Pan ředitel nás bude o výsledcích informovat,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Zároveň dodal, že v současné době bude nejdůležitější obnovit důvěru v kuchyň a jídelnu, do které kromě studentů dochází i veřejnost. „Nechci vstupovat do pracovněprávních vztahů, které musí řešit sama škola. Žáci nám spíše odpustí drobné estetické vady na budově, nežli nedostatky ve stravování. Proto mi záleží na tom, aby se politováníhodná záležitost co nejdříve vysvětlila,“ konstatoval hejtman Netolický.
Ředitel střední školy zároveň zdůraznil okolnosti, které tuto kauzu rozpoutaly: „Pracovnice školní jídelny byl ze strany zaměstnavatele zrušen pracovní poměr ve zkušební době. Teprve poté jsem byl informován, že mělo docházet k údajnému nedovolenému nakládání s těmito potravinami. Podle vyjádření vedoucí školní jídelny nepřekročily žádné potraviny v kuchyni expirační lhůtu,“ uvedl vyjádření jedné z kuchařek na pravou míru ředitel Vojtěch.
Hejtman dále připomněl nedávnou kontrolu hospodaření, kterou provedli pracovníci krajského úřadu jako zástupci zřizovatele školy. Tato kontrola nezjistila žádné problémy.
 
 ZO ČSOP Zlatá studánka – Ekocentrum  Červenka, Česká Třebová
připravila pro veřejnost na listopad 2014:

20.11. od 17 hod.  ADVENTNÍ VĚNEC

Účastník si vytvoří adventní věnec na stůl a dveře. Účastník si přinese: kleště na drát, zahradnické nůžky, pracovní nůž. Lektor zajistí ostatní materiál. Počet účastníků: 20. Cena cca 150-250,-Kč podle vybraného materiálu. Přihlášky na akci - Hana Fialová tel: 723 074 475, fialova.hana77@seznam.cz , do naplnění kapacity, max. do 17.11.2014.

24.11. od 18 hod.: Přednáška: ALJAŠKA VE STOPÁCH TRAPERŮ A ZLATOKOPŮ.

Promítání obrázků doplní cestovatel Jiří Čípa o autentické zážitky. Vstupné dobrovolné.

DÁLE NABÍZÍME:

·     Pravidelná  Ekoporadna pro veřejnost:

       pondělí: 12.00-16.00 hod., čtvrtek: 8.00-12.00 hod.

·     Každé úterý od 18.00 – 19.30 hod. cvičení pro zdraví – JÓGA na ZŠ Habrmanova.