Českotřebovský deník 250/2014 (22.10.)                               


Uzavření MěÚ v pátek 14.11. 2014


Vážení spoluobčané,

v pátek 14.11.2014 bude z technických důvodů (oprava počítačové sítě) MěÚ Česká Třebová uzavřen.

Za případné komplikace se omlouváme a děkujeme Vám za pochopení.

Ing. Věra Pirklová v. r.  tajemnice MěÚ

 

I V DUATLONU SE JANĚ JIROUŠKOVÉ DAŘILO, JE VÍCEMISTRYNÍ ČR


V sobotu 20. září se v nedalekém Žamberku konalo Mistrovství republiky v duatlonu na tratích: 5km běh -20km kolo -3km běh. Počasí závodníkům přálo a pořadatelé uspořádali krásný závod v tamním zámeckém parku. Na startu byla i Jana Jiroušková, startující v barvách RCR BIKE TEAM Česká Třebová. Hlavní favoritkou byla Klára Moravcová olympionička v běžeckém lyžování.         

Na prvním běhu i kole děvčata poctivě spolupracovala, aby si vytvořila dostatečný náskok před ostatními. V posledním běhu však měla Klára Moravcová více sil a Jana Jiroušková doběhla druhá. S výsledkem byla, po právě prodělané nemoci, nadmíru spokojená.

Svůj úplně první závod v miniduatlonu si zde odbyla i její dcerka Terezka, která na tratích 30m kolo + 30m běh „brala“ také 2. místo a zářila štěstím.                                                                                                          M. Richter  Foto: Archiv Čtř.Z

 

 

Taneční škola Knířovi informuje – listopad 2014


Již 1. 11. 2014 začínají tradiční taneční pro dospěláky – těšíme se na Vás. Zúčastnit se můžete i jednotlivých lekcí (nejlépe po dohodě s námi). Aktuální informace a podrobnosti k akcím najdete na www.knirovi.cz nebo na Facebooku (Taneční škola Knířovi).

 

Nominovat osobnosti kraje je možné do konce října


Pardubice (22. 10. 2014) – Už jste navrhli svého favorita na ceny Pardubického kraje? S posledním říjnovým dnem se uzavřou návrhy na druhý ročník ocenění. Nominace na zajímavé osobnosti je možné zasílat ve dvou kategoriích. Tou první je Cena za zásluhy o Pardubický kraj a druhou Cena Michala Rabase za záchranu.

„V minulém ročníku mohli ocenit osobnosti za zásluhy v nejrůznějších oblastech života a doufáme, že nám i letos veřejnost pomůže s návrhy občanů, kteří se zasloužili o rozvoj kraje nebo pomohli při záchraně lidského života,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Jednotlivé osobnosti je možné nominovat jednoduše prostřednictvím webového formuláře, e-mailem na adresu oceneni@pardubickykraj.cz nebo osobně na recepci Krajského úřadu Pardubického kraje na Komenského náměstí 125, a to do 31.řijna.

Cenu za Zásluhy o Pardubický kraj, která je určena osobnostem, kolektivům nebo organizacím za mimořádnou činnost pro rozvoj kraje a za zásluhy o kraj, si v minulém roce odnesli architekt Miroslav Řepa, folkloristé Yvona a Petr Rybovi a odbornice na ex libris Marie Sedmíková.

Cenu Michala Rabase za záchranu, udělovanou za mimořádné nebo dlouhodobé zásluhy v oblasti záchrany života, zdraví nebo jiných významných hodnot, si za svou odvahu vysloužila gymnazistka Veronika Kolajová, která resuscitací zachránila život zkolabované ženě.

 

Evropská iniciativa senátora Šilara za zrušení změn času – Výbor občanů ustaven!


V noci ze soboty na neděli nás čeká další změna času, tentokrát budeme ručičky hodin posouvat o hodinu zpět, na zimní čas, tedy na ten, který je správně podle přírody. Iniciativa senátora Petra Šilara bojuje za to, aby tato změna byla pro celou Evropu jedna z posledních. „Při příležitosti změny času mohu s radostí oznámit, že jsme sestavili Výbor občanů, který je hlavním krokem ke spuštění celoevropské iniciativy,“ říká Ing. Petr Šilar.

K 24. říjnu 2014 byl ustaven Výbor občanů, jehož členy jsou občané ze 7 států Evropské unie – kromě České republiky také z Francie, Itálie, Polska, Velké Británie, Slovenska a Portugalska. Výbor nyní připravuje spuštění „ostrého“ hlasování. „Narážíme bohužel na nepředstavitelné množství administrativy. Celá iniciativa se řídí přísnými předpisy EU a právě kvůli této velké byrokracii se spuštění iniciativy neustále odkládá. Musíme se tím vším prokousat a dodržovat všechny směrnice,“ vysvětluje Šilar časové zdržení iniciativy. I přesto ale slaví Šilarův tým úspěchy. Kromě sestavení výboru občanů již mají také partnera, který bude zajišťovat neméně náročnou technickou stránku věci – online sběr podpisů a provoz certifikovaných serverů, je jím Technologické centrum Písek s.r.o. provozující jedny z nejmodernějších cloudových řešení v ČR.

Kromě evropské iniciativy se tým senátora Šilara zaměřil také na jednání s českými europoslanci, konkrétně Tomášem Zdechovským, Pavlem Svobodou a Michaelou Šojdrovou. „Díky spolupráci s evropskými politiky se zaměřujeme i na to, zda existuje pružnější způsob, jak zrušit změny času v EU, zejména legislativní cestou přes Evropský parlament,“ dodává Petr Šilar.

Proč jen jeden čas?

·         Prvotní ekonomické důvody ke změnám času se ukázaly jako zcela mylné

·         Změny času prokazatelně ovlivňují zdraví dětí, dospělých i seniorů

·         Snaha ovlivňovat čas je přežitek z doby, kdy jsme chtěli vládnout přírodě

·         Posunování hodin pravidelně narušuje organizaci práce v mnoha odvětvích po celé Evropě

 

O iniciativě

Iniciativa For only one time (FOOT) má jediný cíl: zrušit střídání letního a standardního času a zavést v celé Evropské unii jen jeden čas. Prostředkem k dosáhnutí zrušení změn času je Evropská občanská iniciativa (EOI), která umožňuje předložit náš návrh přímo Evropské komisi. Střídání času je zakotveno v řádech Evropské unie, a proto není možné změnu prosazovat pouze v jedné zemi. Tato iniciativa je projektem občanů. Není tedy projektem žádné politické strany ani politického hnutí. To ale neznamená, že se vyhýbáme politické podpoře, protože i finální rozhodnutí o změně času bude politické.

Více také na www.foronlyonetime.eu