Českotřebovský deník  251/2014                                            
Literáti na trati - slavnostní křest publikace
Literáti na trati je publikace vydaného nově kolektivem,  se kterým úzce spolupracuje také Třebovák Pavel Stejskal.  Ve středu 22. října se prezidentském salonku pražského hlavního nádraží konal slavnostní křest nové publikace, do které přispěla svými příspěvky řada osobností kteří jsou fandy železnice  fotografují a současně také píší o železnici.  Mezi ně patří také Pavel Stejskal, který se křtu knihy také zúčastnil a připravuje také další představení této publikace i u nás v České Třebové během listopadu.  Název "Literáti na trati" je inspirován právě českotřebovským literárním festivalem v klubu Modrý trpaslík, na které také hlavní autor a organizátor projektu František Tylšar také již své autorské čtení realizoval a nebrání se ani jeho zopakování....   Fotografie z Pražské akce přivezl Pavel Stejskal. Z  fotografií  je vidět, že zde nechyběl např. ani MUDr. Radim Uzel...
 
 
Program římskokatolické farnosti  v listopadu

2.listopadu – v 15.00 modlitba  se vzpomínkou na hřbitovech /na  hlavním , na Parníku, na Lhotce/
22.listopadu – pouť ke sv. Kateřině aneb Jabkancová pout s programem v rotundě sv. Kateřiny a přilehlém areálu
27.listopadu v 18.00 hod. „Školení Mikulášů“ 3.ročník v kavárničce u Tygra /pro všechny, kteří chodí za Mikuláše a čerty/. Seznámení s osobností Mikuláše  a s ním spojenými tradicemi
Neděle vždy v 17.00 hod. v budově děkanství Klácelova 1 – seznámení s křesťanstvím pro dospělé zájemce
Setkávání a příprava  snoubenců před manželstvím začne v únoru 2015 /o nedělích /
Podrobnější informace na www.farnostct.cz 

 

Kdy budeme volit nového starostu?

Termín ustavujícího jednání zastupitelstva města zatím nebyl oficiálně ohlášen, ale v zápise z rady města se dočtete, že RM dne 22.10 schválila program jednání ustavujícího zasedání ZM dne 3. listopadu. Bude to tedy v pondělí 3.11. od 15 hodin.  Všechno potřebné k volbě starosty, místostarostů a rady města je tedy již připraveno....

 

Studentka VOŠ s praxí nabízí hlídání nebo doučování dětí (1. stupeň ZŠ). Cena dohodou.
Více informací: K. Cahová, tel.: 721 067 671
 
Koncert Velkého swingového orchestru bude v Litomyšli

Podzimní koncert VSO byl původně naplánován na pátek 28. listopadu. Z důvodu úprav sálu KC se koncert  v tomto termínu bohužel uskutečnit nemůže. Po domluvě s KC a hlavními aktéry koncertu, na které byl program vázán, byl stanoven náhradní termín i náhradní místo koncertu. 
Příznivci VSO jsou tedy zváni do Smetanova domu v Litomyšli, kde orchestr vystoupí  v pátek 5. prosince v 19.30 hodin. Hostem koncertu bude klavírista Mgr. art. Jiří Kadavý ml., pedagog Konzervatoře P. J. Vejvanovského v Kroměříži, a trombonista MgA.  Filip Hájek, pedagog Konzervatoře Pardubice. Program bude moderovat Zuzana Kupková.
Vstupenky je možné zakoupit v předprodeji v Informačním centru Litomyšl, Smetanovo nám. 72, nebo přímo ve Smetanově domě v Litomyšli 1 hodinu před zahájením koncertu. Kontakt: tel. 461 612 161, e-mail: ic@litomysl.cz, www.ticlitomysl.cz
Další plánovanou akcí VSO je jarní koncert. Ten by se měl uskutečnit v pátek 15. května  2015 v KC v České Třebové. Jako host vystoupí jeden z nejvýznamnějších současných houslistů Jaroslav Svěcený.                
                        
Vstupenky budou k dostání také v infocentru města Česká Třebová !!!
 
Odklidí nehodu do zimy? 

Občané stále poukazují na problémy, které vzniky po havárii vlaku zaviněného 8.7. 2014 vozidlem  společnosti AWT na Parníku. Viník nehody nechce rozházené vozy likvidovat  a tak se problému ujalo ČD Cargo, které  má zajistit odstranění  zbytků vozidel bránících využití objektů soukromých osob , Snad to bude do zimy.....  Postup společnosti AWT  je pro zde bydlící sousedy neuvěřitelný...

Moravské klavírní trio vystoupí v České Třebové 19.11.

(Jana Ryšánková - klavír, Jiří Jahoda - housle, Miroslav Zicha - violoncello)

Moravské klavírní trio se objevuje na naší koncertní scéně od roku 1997, kdy vzniklo z iniciativy členů Státní filharmonie Brno - vedoucího skupiny II.houslí Jiřího Jahody a violoncellisty Rudolfa Mrazíka, kteří přizvali ke spolupráci pianistku Janu Ryšánkovou. Hned v následujícím roce se soubor úspěšně prezentoval na soutěži v italském Vercelli. V roce 1999 usedl k violoncellovému pultu Miroslav Zicha, profesor brněnské konzervatoře  a Janáčkovy akademie múzických umění v Brně.
 Za dobu své již více než desetileté existence ansámbl absolvoval stovky koncertů v ČR i v zahraničí a je pravidelným hostem nejrůznějších hudebních festivalů (České doteky hudby, Pardubické hudební jaro, Festival Janáček a Luhačovice, Mahler Jihlava, Trenčianská Hudobná Jar, Dny české kultury v Burgosu).
Kromě stěžejních skladeb triového repertoáru prověřených sítem času se soubor věnuje i interpretaci současné tvorby žijících autorů (R. Ištván, C. Kohoutek, L. Faltus, P. Novák-Zemek, E. Zámečník, C. Kohoutek) , společným projektům s jinými instrumentalisty (klarinet, viola) a nahrál několik nahrávek pro Český rozhlas.
Nepřehlédnutelnou činností souboru je je též spolupráce tria s operními sólisty všech hlasových kategorií (Y. Tannenberger, J. Wallingerová, M. Králíková, R. Samek, Z. Korda a další), pro něž vznikla z pera violoncellisty nápaditá aranžmá téměř kompletního koncertně prováděného světového operního a operetního repertoáru.
Soubor tvoří již vyzrálé umělecké osobnosti, díky čemuž dospěl k charakteristickému hudebnímu projevu - dokonalé souhře a nezaměnitelnému expresívnímu výrazu, což je vysoce hodnoceno nejen odbornou kritikou, ale setkává se i s živým ohlasem široké hudební veřejnosti. O tom svědčí opakovaná pozvání k vystupování na významných koncertních pódiích.
 
Jana Ryšánková - klavír
 
Studovala na Konzervatoři v Ostravě a na Janáčkově akademii múzických umění v Brně u prof. Z. Hnáta. Zúčastnila se různých interpretačních soutěží a mistrovských kurzů. Již od studií se specializuje na komorní hru a ve spolupráci s jinými instrumentalisty vystoupila kromě České republiky také ve Španělsku, Rakousku, Německu a Holandsku. Nahrála řadu komorních skladeb pro Český rozhlas. V současné době působí jako docentka na dechové katedře JAMU v Brně a je pravidelně zvána jako korepetitorka na významné festivaly, mezinárodní soutěže a interpretační kurzy (Moravský podzim, Pražské jaro, Soutěž  žesťových nástrojů Brno, letní kurzy žesťů aj.).
 
Jiří Jahoda – housle
 
Vystudoval brněnskou konzervatoř u B. Kotmela a JAMU v Brně v houslové třídě prof. A. Sýkory. V roce 1994 byl jedním ze zakládajících členů Pražské komorní filharmonie s šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem. V letech 1995 až 2001 zastával funkci vedoucího skupiny II. houslí ve Státní filharmonii Brno a do roku 2006 byl koncertním mistrem orchestru Městského divadla Brno. Jako sólista, komorní i orchestrální hráč vystupuje nejen v České  republice, ale podnikl rovněž četná koncertní turné do mnoha evropských zemí a zámoří (Německo, Španělsko, Francie, Itálie, Rakousko, Švýcarsko, Malta, USA, Argentina, Uruguay, Japonsko, Jižní Korea). V rámci svých uměleckých aktivit se v rozhodující míře podílí na vedení brněnské umělecké a reklamní agentury GLOBART s.r.o.

Veřejné bruslení o podzimních prázdninách 2014

Pondělí

27. 10. 2014

10:00-11:30

 

17:00-18:30

Úterý

28. 10. 2014

 

 

17:00 – 18:30

Středa

29. 10. 2014

10:00-11:30

 

15:30 – 17:00