Českotřebovský deník 254/2014 (28/10)                                
Cesta na skládku
Ve středu 22.10. ČSOP Podorlicko  pořádalo exkurzi na sběrný dvůr u Třebovice a sběrného dvoru u sídliště Borek.
Na exkurzi se skupina 15 lidí vydala menším autobusem, kde na ně čekal pan Halbrštát, který má na starosti odpadovou politiku v našem městě.
Návštěvníci skládky se mohli dozvědět, že se plast, sklo a papír třídí ručně a pak se vše prodá. Dále jme poznali práci obrovského stroje Kompaktoru, který váží kolem 28 tun a směsný odpad stlačuje na minimum. 
 
Ze skládky jsme se vydali na sídliště Borek, kde jsme byli seznámeni s funkcí a tříděním ve sběrném dvoře.  Na konci exkurze ve sběrném dvoře, si každý mohl na občanský průkaz vyzvednout tašky na třídění. Pokud byste měli zájem zajděte si pro ně také. Tato akce byla velice zajímavá a většina z účastníků uznala, že třídit má opravdu cenu. Martin Saifrt
Město Česká Třebová
podle čl. II Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů v majetku Města Česká Třebová 
pro sociálně potřebné občany a rodiny
vyhlašuje k pronájmu 4 volné byty

na Semanínské ulici v České Třebové
-   č. 17 v čp. 2084 o velikosti 1+1
-   č. 6 v čp. 2085 a č.14 v čp.2086  o vel. 1+2
-   č. 8 v čp. 2089 o velikosti 1+0
Žádosti o byt  si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová.
Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěÚ nejpozději v pátek  21.11.2014.
Ing. Jiří Smrčka vedoucí odboru majetku města
Tvrz Bouda otevřela nové zázemí pro turisty 

Pardubice (27. 10. 2014) – V pondělí 27. října hejtman Pardubického kraje Martin Netolický s krajským ředitelem státního podniku Lesy ČR Romanem Vohradským a Martinem Ráboněm ze Společnosti přátel československého opevnění slavnostně otevřeli nové turistické zázemí před vchodem do tvrze Bouda. Následoval pietní akt u památníku v prostorách podzemních kasáren, kterým uctili obránce československých hranic. Ti zahynuli v boji o svobodu republiky od září 1938 do března 1939. V rámci několikadenního programu, se mohou návštěvníci mimo jiné naposledy zúčastnit Výroční nadstandardní prohlídky, která dopodrobna mapuje celou pevnostní oblast.
Je symbolické, že nové zázemí pro turisty otevíráme téměř na den přesně 78 let od zahájení výstavby tvrze, ale také den před vznikem samostatného a demokratické Československa v roce 1918. Nové zázemí před tvrzí, která je z mého pohledu nejatraktivnější památkou v kraji, posouvá služby k turistům zase o krok dále, řekl hejtman Martin Netolický, který s nápadem vybudování altánu s komínem oslovil ředitele Krajského ředitelství Choceň Lesů České republiky loni na podzim. „Státní podnik Lesy České republiky investoval do nového zázemí téměř 600 tisíc korun. Chtěl bych však také poděkovat za obětavou práci všem nadšencům ze Společnosti přátel československého opevnění, kteří se o tuto unikátní technickou památku starají více než 20 let,“ poděkoval hejtman Netolický.
Kraj má s Boudou další plány
Tím však investice do Boudy, která přešla do majetku kraje před třemi lety, nekončí. Hejtmanství na příští rok plánuje elektrifikaci Boudy od Suchého vrchu za téměř 8 milionů korun. „V příštím roce na jaře počítáme po dohodě s Českými dráhami na trase Lichkov – Hanušovice se zprovozněním turistických parních vlaků, které region Králicka udělají ještě turisticky atraktivnější,“ představil hejtman Martin Netolický další novinku pro příští sezónu. Spolupráci s krajem si pochvaloval i Martin Ráboň ze Společnosti přátel československého opevnění. „Za ty tři roky, kdy byla Bouda převedena do majetku kraje, se nám díky vstřícnosti kraje podařilo spoustu věcí výrazně posunout kupředu. I spolupráce s Lesy ČR je velmi dobrá, přál bych si, aby tomu tak bylo i do budoucna,“ konstatoval Martin Ráboň.
Co vás ještě na Boudě v tomto týdnu čeká?
Provozovatelé Muzea čs. opevnění - dělostřelecké tvrze Bouda připravili speciální nabídku prohlídek, které začínají každou celou hodinu od 10 do 16 hodin a potrvají až do středy. Úterní dopoledne bude ve znamení poslední letošní Výroční nadstandardní prohlídky. Podrobná prohlídka tvrze Bouda a okolních objektů potrvá 6 hodin. „Návštěvníkům budou ukázány pozůstatky polního opevnění z doby mobilizace a další zajímavosti. Součástí trasy bude prohlídka pěchotního srubu K-S25, posunutého a také převráceného bunkru,“ uvedl Martin Ráboň ze Společnosti přátel československého opevnění.

Šikana v Řetové se nelíbí


Tak jako se Řetová zbavila R35 (a problémů s přivaděči na ni), poradila si s "elegancí"  sobě vlastní i s náklaďáky, o kamionech nemluvě.                                              Foto: Miloslav Renčín 

Kraj investuje dosažené úspory zpět do svého majetku

Pardubice (24. 10. 2014) – Úspory dosažené v rámci energeticky úsporných projektů (tzv. EPC projektů) bude kraj reinvestovat zpět do dalších úspor ve školách a ústavu sociální péče. Informovala o tom včera Radu Pardubického kraje její členka Ludmila Navrátilová, která má investice a správu majetku ve své gesci. Na reinvestice z úspor půjde téměř 3,7 milionu korun.
„Reinvestice do dalších úsporných opatření poputují celkem do šesti objektů v našem majetku. Držíme tak slovo, neboť dosažené úspory kraje, ale i společnosti ENESA, která pro kraj EPC projekty realizuje, budou investovány zpět do našich organizací,“ sdělila krajská radní Ludmila Navrátilová.
Dalších investic do úspor se tak dočkají například v ústavu sociální péče v Domově u Studánky, na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti technickém v Třemošnici, pardubické konzervatoři, Střední škole obchodu, řemesel a služeb v Žamberku, ale také na dvou gymnáziích Aloise Jiráska v Litomyšli a Gymnáziu Pardubice. „Podněty na další úspory přicházejí přímo od provozovatelů a vedení jednotlivých příspěvkových organizací. Požadovaná opatření jsme nejdříve nechali prozkoumat na místě technickými pracovníky zastupujícími EPC projekty. Následně byla provedena jejich technická analýza a posouzena ekonomická návratnost,“ popsala ve stručnosti cestu k dalším úsporám krajská radní Ludmila Navrátilová. Některé návrhy vychází z dlouhodobě sbíraných a sledovaných dat o spotřebách objektů nebo z opatření již osvědčených na jiných energeticky úsporných projektech.

 

Valná hromada nemocnic udělala rozhodující krok k fúzi

Pardubice (23. 10. 2014) – Všechny formálně právní kroky k uskutečnění fúze nemocnic akutní péče, tedy jejich spojení do jedné akciové společnosti, jsou dnešním dnem splněny. Řádnému dokončení fúze tedy již nestojí nic v cestě.
„Radní jako členové valné hromady dnes schválili poslední potřebné právní dokumenty – tedy projekt fúze sloučením s nástupnickou organizací Pardubická krajská nemocnice, mimořádné účetní závěrky k 30. červnu 2014 a zahajovací rozvahu nástupnické společnosti,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek a pokračoval: „Jsme těsně před finišem první etapy transformace nemocnic. Vím, že to byl mimořádně náročný rok pro všechny organizační složky nemocnic, a proto bych chtěl poděkovat všem, kteří se na nezbytně nutných procesech podílejí a umožňují tak, že od dalšího roku vykročíme ve všech pěti nemocnicích společně.“ Hejtmanství počítá se zápisem nástupnické společnosti Nemocnice Pardubického kraje, a. s., do obchodního rejstříku 31. prosince 2014.
S dostavbou R35 se může začít okamžitě. Trasa je hotová

Pardubice (23. 10. 2014) – Velmi dobrá zpráva dorazila v těchto dnech na hejtmanství.  Krajský soud v Hradci Králové totiž potvrdil Zásady územního rozvoje Pardubického kraje v části vymezení koridoru rychlostní silnice R35, když zamítl návrhy advokáta Vítězslava Dohnala zastupujícího stěžovatele, kteří se domáhali jejich zrušení.
„Pro nás je to samozřejmě velmi dobrá zpráva. V krajských zásadách územního rozvoje je z pohledu trasování R35 vše připraveno. Stát tak s výstavbou této nejen pro náš region klíčové rychlostní komunikace může začít prakticky ihned,“ řekl s radostí hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Krajský soud zamítl návrh uvedených navrhovatelů již předchozím rozsudkem ze dne 17. října 2012. Tento rozsudek, na základě kasační stížnosti navrhovatelů, Nejvyšší správní soud dne 20. března 2014 zrušil a vrátil krajskému soudu k novému rozhodnutí. Nový rozsudek 2. října 2014 návrh navrhovatelů opět zamítá s podrobnějším odůvodněním veřejných subjektivních práv dotčených obcí.
 
Kraj plánuje získat z Unie dalších šest miliard

Pardubice (23. října 2014) – Rada Pardubického kraje se dnes zabývala přípravou záměrů projektů, které by bylo možné uplatnit v rámci nového programovacího období evropských fondů 2014-2020. V osmi oblastech má kraj ambici připravit téměř 200 projektů v celkové hodnotě blížící se až šesti miliardám korun.
„Evropské peníze budeme chtít prioritně využít na projekty v oblasti modernizace silnic II. třídy, obnovy přístrojového vybavení nemocnic, ale i zkvalitnění vybavení a podmínek pro výuku na středních školách a učilištích zřizovaných krajem. Jedná se o prvotní návrhy, které budou ještě upřesňovány,“ představil záměry kraje hejtman Martin Netolický. Kraj chce získat evropské peníze také pro další oblasti, které spravuje, tedy například pro zařízení poskytující sociální služby, kulturu, ale i zlepšování kvality životního prostředí a rozvoj IT technologií. „Nyní bohužel ještě neznáme konečné podmínky podpory v jednotlivých operačních programech. Do konce roku by měly být vyjasněny po jednání jednotlivých řídících orgánů s Evropskou komisí,“ doplnil krajský radní pro evropské fondy Zdenek Křišťál.
 
Dobrá zpráva pro obce a města - ÚS vydal přelomový nález k restitucím veřejných prostranství

Ústavní soud zrušil předchozí rozhodnutí soudů o vydání pozemku restituentům a to právě z důvodu, že se jedná o veřejné prostranství.  Jednalo  se o tzv. silniční zeleň a hlavní město Praha se o tento pozemek soudilo s restituenty několik let. Z odůvodnění Ústavního soudu vyplývá, že v případě veřejných prostranství jako veřejných statků používaných neurčeným počtem osob je dán důvod k nevydání restituce, protože podle testu proporcionality převažuje veřejný zájem nad individuálním. Co je však mnohem důležitější, byť se o tom Ústavní soud zmiňuje okrajově, je, že v nálezu přímo  vyslovil tezi, že používání pozemku jako veřejné prostranství neni bezdůvodné obohacení ze strany obcí. Udělal tak čáru přes rozpočet všem, kdo se snaží žalovat obce a města o bezdůvodné obohacení z důvodu, že pozemek je veřejně využíván.
Obce můžou žádat o peníze na stavbu nových a rekonstrukci stávajících škol a školek

Startuje fond na stavbu školek a škol. Do konce srpna je v něm vyčleněno sto milionů korun, obce musí uhradit 15 procent ceny. Od jara příštího roku se rozběhne i evropský fond. První kolo podávání žádostí potrvá do 31. srpna, celkem bude do roku 2021 k dispozici jeden a půl miliardy. Peníze jsou určené na novou výstavbu, rekonstrukci a modernizaci stávajících objektů a jejich vybavení.
 
Podnikatele na Poličsku trápí nedostatek elektrické energie

Široký Důl/Pardubice (24. 10. 2014) – Firma Flídr s. r. o. se v Širokém Dole na Poličsku zabývá kovovýrobou, lisováním plastů a distribucí hadic. Vede se jí dobře a ráda by rozšířila výrobu. Při svém výjezdu po regionu její prostory navštívil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který se zajímal o problémy, které rozvoji podnikání v této oblasti brání. V Širokém Dole, ale i v celém mikroregionu totiž chybí dostatek kapacity volné elektrické energie. Hejtman Martin Netolický slíbil, že vyvolá jednání se státní firmou ČEZ, aby rozšíření sítě na Poličsku urychlil.
Ve firmě Flídr mají nový vstřikovací lis na termoplasty o příkonu 180 kW. A právě na něm je dobře vidět, že přenosová soustava zde zdaleka nedostačuje. Podnik musí hledat alternativní zdroje energií prostřednictvím turbín na zemní plyn, což výrobu prodražuje až na dvojnásobek nákladů. Tento problém řeší i další zaměstnavatelé v další části kraje.
„Stávající správce elektrické sítě není bohužel schopen uvolnit dostatečné množství volné energie pro rozšíření kapacity pro zaměstnavatele na Poličsku. Tento problém limituje rozvoj zaměstnavatelů i celého regionu a musí být co nejdříve odstraněn. Je třeba jednat s firmou ČEZ a urychlit výstavbu vedení vysokého napětí mezi Hlinskem a Poličkou. Pardubický kraj v rámci první změny zásad územního rozvoje, které schválilo Zastupitelstvo Pardubického kraje v září, s trasováním nového vedení počítá. Pokud jde o územně plánovací dokumentaci, budeme připraveni,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Hejtman chce urychlit stavbu nového elektrického vedení
Podle něj je třeba urychlit postup správce přenosové soustavy, aby se stavba nového vedení byla prioritou. „Domluvím proto jednání s představiteli ČEZ, kterého by se zúčastnili rovněž zástupci místních samospráv, aby bylo vidět, že nám záleží na rozvoji tohoto regionu, který je dnes jednoznačně limitovaný nedostatkem energie,“ navrhl řešení hejtman a pokračoval: „Problém je však mnohem širší, než by se mohlo zdát. Brzdí například i výstavbu rodinných domků.“ Společnost Flídr tak namísto do rozvoje výstavby dává prostředky do energií. V současnosti se také jako moderní řešení nabízí technologie pyrolýzy, která by mohla zvýšit zdroje energie až o jeden megawatt.
Společnost Flídr zaměstnává dvě stovky lidí, z toho podstatná část z nich jsou osoby se zdravotním postižením. Na trhu automobilového, strojírenského, zemědělského, potravinářského a elektrotechnického průmyslu působí již téměř dvacet let.