Českotřebovský deník 255/2014 (30/10)                                

Autobusy linky 700934 budou dále jezdit kolem Korada, radní PK Dušek s tím nic neudělá

Po téměř 60 dnech jsme obdržel odpověď na mou žádost změnu trasy linky 700 934 Lanškroun - Rybník - Terminál - sídliště Lhotka tak, aby linka nejezdila Slovanskou ulicí kolem ředitelství formy Korado, ale kopírovala dřívější trasu městské dopravy a umožnila přepravu občanů ze sídliště Křib a obytného souboru Moravská ulice  (více než 1000 obyvatel) do obchodní zóny Primona a na městskou polikliniku  a další cíle.Odpověď je negativní  a v plném rozsahu ji zveřejňuji.  nevěřím, že by měla znamenat konec snah občanů z Křibu, na jejichž žádost jsem žádost o změnu trasy linky napsal.

 

Místo koalice konec přátelství - odkaz na web Orlického deníku - ZDE

 

Jana Pernicová ocenila osobní asistenty i systém jejich vzdělávání

Svitavy (30. 10. 2014) – Péči o děti a dospělé s těžkým zrakovým postižením a ochraně pracovníků v sociálních službách byl věnovaný dvoudenní seminář pro osobní asistenty zaměstnané ve svitavském Středisku sociálních služeb Salvia. Akreditované školení, které se konalo ve dnech 27. a 29. října, bylo jedním ze tří podobných akcí, jež jsou každoročně pořádány.
Mezi účastníky zavítala také náměstkyně hejtmana Jana Pernicová, zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči. Osobním asistentům poděkovala za práci ve prospěch rodičů, ale také učitelů při výuce. „Asistenti v podstatě představují oči, uši a ruce dětí, které by se bez jejich odborné pomoci neobešly. Vedle hluboce zakořeněného lidského přístupu k potřebným je jistě přínosné také jejich další vzdělávání. Podobná školení proto považuji za velice potřebná a jsem ráda, že se na nich podílejí také žáci našich škol. V tomto případě Vyšší odborné školy pedagogické z Litomyšle,“ hodnotí přínos akce a její propojení s oblastí školství Jana Pernicová.
První školení bylo věnováno životu dětí a dospělých s těžkým zrakovým postižením. Jeho součástí byly rovněž praktické ukázky přibližující běžný život nevidomých. Účastníci se seznámili s pojmy nevidomost, těžká slabozrakost, se vzděláváním, pracovním uplatněním a společenským životem osob se zrakovým postižením i s pomůckami pro nevidomé. Uskutečnila se také teoretická i praktická ukázka čtení a psaní Braillova písma či chůze s bílou holí.
Zhruba 25 procent z celkového počtu osobních asistentů pomáhá seniorům bez věkového omezení. Lektorka se proto v další části školení zaměřila na ochranu pracovníků v sociálních službách, vyrovnání se se smrtí uživatelů sociální péče či týrání. Zabývala se ale například také otázkou špatného jednání uživatele vůči osobním asistentkám, kterým zároveň předala potřebné rady, jak si v takovém případě udržet zdravý odstup. Tématem přednášky byla stádia umírání, postupné smiřování se s odchodem uživatele a předcházení pocitu viny asistenta z jeho smrti.
Každý pracovník v sociálních službách, tedy i osobní asistent, musí v souladu se zákonem 108/2006 Sb. absolvovat minimálně 24 hodin školení (vzdělávání) za kalendářní rok. Z toho nejméně 16 hodin musí představovat školení s akreditací. Každého z posledních dvou školení se zúčastnilo 73 zaměstnanců Střediska sociálních služeb Salvia. „Zájem o službu osobních asistentů ze strany dospělých osob a seniorů neustále roste. V současné době máme kapacitu služby 135 osob ročně. Tuto kapacitu v roce 2014 zcela určitě naplníme,“ dodává ředitelka střediska Ludmila Benešová.