Reklamy na ZS  - reakce  Stanislava Rudy  

Reaguji na článek ohledně reklam na Zimním stadiónu.  Předně mě mrzí anonymní dotaz, který zbytečně čeří vodu. Ale budiž, je to každého právo se dotazovat. Máte pravdu, že situace kolem hokeje je trochu výbušná, ale to se týká pouze prosazování vlastních zájmů, ne vlastní činnosti. Problém je zde v tom, že někdo nepočítal s tím, že by na ZS mohlo fungovat více subjektů, které zde mají zájem existovat.
 V článku se objevilo několik zavádějících výroků. Ano mládežnický hokejový oddíl jako takový nemá právní subjektivitu, ale TJ Lokomotiva, které je součástí, ano. Veškeré jednání se sponzory jsou vedeny a smlouvy sjednávány jejím jménem. Dále není pravdou, že by nebylo jednáno o umístění baneru mládežnického oddílu na ZS se zainteresovanými subjekty (Eko-bi, HC Kohouti), jednání proběhli - ústně.
 Nežádoucí baner obsahuje velký znak našeho oddílu s nápisem MLÁDEŽNICKÝ ODDÍL HOKEJE, znak města (toto zabralo asi 2/3 plochy), zbylá třetina je rezervovaná pro prezentaci partnerů, zatím tam jsou dva, ale budou další J.
 Pro zajímavost, baner byl umístěn na stěnu skladu výstroje, který buduje náš mládežnický hokejový oddíl TJ Lokomotiva vlastním nákladem v objektu městského ZS…Bohužel při výstavbě ZS někdo těžce podcenil kapacitu šaten a dalších prostor, tak si musíme pomoci náhradním způsobem a vlastními nemalými prostředky, abychom alespoň částečně uspokojili prostorové potřeby naši mládežnické základny, která za sedm let existence čítá bezmála 100 dětí a stále se rozrůstá.
 Dále je v článku zdůrazňován příspěvek města na činnost našeho mládežnického oddílu a pronájem ledové plochy, ano jsme rádi a vděčni, že nás město podporuje a i proto bylo logo města umístěno na zmiňovaný baner. Podpora z města je významná a bez ní by nebylo možno mládežnický hokej ve městě provozovat, ale zdaleka nepokrývá veškeré náklady mládežnického hokeje, jak by se mohl někdo ze zmiňovaného článku domnívat. Letos nám příspěvek z města tvoří 57% rozpočtových příjmů, z toho je 37% (400 000,- Kč) jasně určených na pronájem ledové plochy. Přičemž na sezónu 2014/15 máme naplánovaný její pronájem na ZS ve výši cca 600 000,-.(V minulé sezóně, to bylo o 100 000,- méně, letos nám přibyla další hráčská kategorie. A když se zadaří, tak v příští sezóně přibude další.). Tedy pronájem ledové plochy pro mládež, je z městského rozpočtu kryt zhruba ze 2/3…Jen pro informaci vězte, že jsme největším zákazníkem na ZS, jen tak bohužel nejsme vnímáni.
 Zbývající prostředky z města (20% našeho rozpočtu), přerozdělené sportovní komisí dle jednotného klíče, jsou čerpány standardně dle určení (na činnost oddílu a příspěvek na trenéry), ale ty ostatně dostávají všechny mládežnické kluby a oddíly ve městě. My z nich mimo jiné hradíme též pronájem prostor na ZS (2 šatny, sklad, klubovna).
 Z toho vyplývá, že zbývajících 43% příjmů si musí mládežnický hokejový oddíl zajistit mimo rozpočet města. A jestliže nechceme hokej dětem - rodičům extrémně zdražit a tím je od tohoto sportu odradit, musíme prostředky umět sehnat jinde. A s tím nám právě pomáhají sponzoři a partneři oddílu, kterým jsme vděčni a na revanš je propagujeme na onom společném baneru.
 Pokud mám možnost hovořit s šéfy jiných klubů a oddílů o ekonomickém nastavení podmínek ze strany měst, tak si klepou na čelo, že by za takových podmínek, které máme my (to platí i o HC Kohouti), by nemohl hokej u nich nikdy fungovat…My však nejen fungujeme, ale dokonce se čile rozvíjíme. Vychováme naše děti, naši budoucnost a formujeme je pro život. To, že sem za kvalitní přípravou přicházejí děti z okolí a i jiných klubů a pochvalná slova o práci s mládeží přicházejí i z úst představitelů ČSLH, hovoří sami za sebe. V současnosti je pět dětí, které dělali první krůčky na ledě zdejšího ZS, v základnách extraligových klubů (Pardubice, Hradec Králové a Brno). Každoročně naučíme desítky dětí bruslit a tím vytváříme potenciální klientelu i zdejšímu ZS. To že se sem snažíme přitáhnout pozornost i privátních hokejových škol a tím přivést další zákazníky. To že připravujeme jak sami, tak ve spolupráci s ČSLH další programy, na kterých může profitovat nejen ZS, ale i město. Zkrátka, že celá koncepce mládežnického hokeje, tak jak ji zde realizujeme, si myslím zaslouží, když už nic jiného, alespoň morální podporu a ne spor o jeden vyvěšený baner…A abych nezapomněl, děláme to v pár lidech, zadarmo a po pracovní době…
 
 Jen pro zajímavost divácká návštěvnost mládežnických utkání se pravidelně pohybuje v průměru okolo 60 diváků, samozřejmě se nemůže rovnat Kohoutům v Krajské lize, ale návštěvnost utkání „béčka“ v okrese hravě předčívá.
 
 O dalších záležitostech na ZS (… proč CHL převzala spol. Eko-bi, proč „béčko Kohoutů“ bude hrát „okres“ pod hlavičkou In-line TJ Lokomotiva Č.Třebová a s registracemi HC Ústí nad Orlicí, apod.)se vyjadřovat nemíním, leč o nich vím poměrně dost.
 
 
Stanislav Ruda
Předseda mládežnického hokejového oddílu
TJ Lokomotiva Česká Třebová