Aby Kuba slyšel

Rozhovor s paní Olinou Halbrštátovou, maminkou neslyšícího  Jakuba

OLINO, JE TI 40 LET, PRACUJEŠ JEKO ZDRAVOTNÍ SESTRA A MÁŠ PÁTNÁCTILETÉHO SYNA JAKUBA, KTERÝ NESLYŠÍ. KDY JSI ZJISTILA, ŽE KUBA MÁ PROBLÉMY SE SLUCHEM?

Zjistila to při prvotním vyšetření dětská lékařka MUDr. Blohoňová. Tuto diagnózu bohužel potvrdilo vyšetření BERA ve fakultní nemocnici v Hradci Králové a ihned nás odeslali do fakultní nemocnice v Praze v Motole. V té době měl Kuba 8 měsíců. Po mnoha dalších složitých vyšetřeních, včetně půlročního nošení digitálního naslouchadla schválila implantační komise Kubu jako vhodného kandidáta na kochleární implantát, který mu byl voperován v listopadu 2001, tedy ve dvou a půl letech. Ke kochleárnímu implantátu, který je umístěn uvnitř ucha, náleží zevní zařízení – řečový procesor. Ten se skládá s mikrofonu a procesoru, který zpracuje zvuk a odvysílá jej jako zvukový vjem do vnitřní části kochleárního implantátu. Po implantaci a následném nastavení řečového procesoru, se Jakuba ujala logopedka paní magistra Holmanová, která se mu prakticky věnuje do dnes.

VOPEROVÁNÍ  KOCHLEÁRNÍHO IMPLANTÁTU JE JISTĚ VELMI DRAHÁ ZÁLEŽITOST. JE NUTNÁ SPOLUÚČAST PACIETA?

Ne, implantace i první řečový procesor pro nás byl zcela zdarma. Avšak zde nastává problém. Řečový procesor, je spotřební zboží, které pacient denně používá. Výhradní distributor kochleárních implantátů a řečových procesorů firma Kochleár neustále vyvíjí nové typy a s vývojem roste i cena. Poslední, čtvrtý typ řečového procesoru NUKLEUS 6 stojí víc než 250 tisíc korun.

TO JE SKUTEČNĚ ZÁVRATNÁ SUMA. PŘEDPOKLÁDÁM, ŽE TOHLE UŽ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY V PLNÉ VÝŠI NEUHRADÍ?

To skutečně ne, ale jsme rádi, že se vůbec podařilo kochleární implantáty a řečové procesory dostat do sazebníků zdravotních pojišťoven. V současné době pojišťovna hradí každých 10 let 75% ceny řečového procesoru.

TAKŽE POKUD DOBŘE POČÍTÁM, BUDEŠ MUSET JAKUBOVI DOPLATIT VÍC JAK 65 TIS. KORUN. JE TO PRO TEBE VELKÁ ZÁTĚŽ? BUDEŠ TO ŘEŠIT PŮJČKOU?

To si jako samoživitelka opravdu nemohu dovolit. Jsem ráda, že Kubovi na různé rekondiční pobyty přispívá nadace Prolomené ticho a jsem vděčná za návrh humanitární organizace ADRA pomoci nám formou sbírek a benefičních koncertů. Děkuji všem, kteří se o náš problém zajímají.                                                                                                   

Rozhovor vedla Lenka Nárožná

POMÁHAT MŮŽE KAŽDÝ

Vážení spoluobčané,
Dovolte mi, abych vám představila projekt Humanitární organizace ADRA v České Třebové nesoucí název „Aby Kuba slyšel.“Jakub Halbrštát se narodil v roce 1999, avšak velmi brzy se ukázalo, že neslyší. V listopadu 2001 mu byl voperován kochleární implantát, který mu spolu s řečovým procesorem slouží prakticky do dnes. V současné době je Jakub žákem deváté třídy ZŠ Habrmanova ulice v České Třebové a připravuje se na studia na střední škole, avšak nutně potřebuje nový řečový procesor. Jeho cena převyšuje částku 250 tisíc Kč a přesto, že zdravotní pojišťovna uhradí 75% z této částky i tak je zbývající suma pro něj a jeho maminku příliš vysoká.Humanitární organizace ADRA, se proto obrací na všechny občany našeho města s prosbou o pomoc! Příspěvek na pořízení řečového procesoru můžete posílat na účet Nadace ADRA, Pomáhat může každý:
číslo účtu: 57 3333 75 / 0300, variabilní symbol 206.
Všechny kdo chtějí spojit příjemné s užitečným, zveme na benefiční koncert v sobotu 15. listopadu od 19 hod. v sále restaurace Pod skalkou České Třebové.
Pro Kubu budou hrát a zpívatFrantišek Černý a jeho přátelé  Svitavy   Skupina MADAM  Česká Třebová
Dobrovolné vstupné bude věnováno na výše zmíněný účet.
 Projekt „Aby Kuba slyšel“ bude pokračovat i v následujících měsících a pokladnička ADRY bude k dispozici v Kulturním centru před započetím vybraných kulturních akcí. Všem laskavým spoluobčanům děkuje Lenka Nárožná ADRA  Česká Třebová
info též na:   http://ceskatrebova.casd.cz/aby-kuba-slysel