Justýna Bouchalová stejně jako loni dvojnásobnou mistryní republiky  - a sbírá další úspěchy.

Rádiový orientační běh, dříve také hon na lišku (dále jen ROB) je znám v poměrně málo městech naší republiky. Česká Třebová se díky úspěchům žákyně Justýny Bouchalové pomalu dostává do povědomí  i v tomto malém sportu.

Principem ROB je najít pomocí zaměřovacího přijímače v lese ukrytých daný počet vysílačů a co nejrychleji se vrátit do cíle. Ty vysílají v relacích, vždy jednu minutu, pak se na 4 minuty odmlčí tak, aby se stále mohly střídat dokola. Celkem jich v základní verzi soutěže vysílá pět a pak v cíli maják – ten vysílá nepřetržitě. Každý vysílač má svůj jednoduchý vysílací znak, aby je závodník rozeznal. Podpůrným prostředkem v soutěži pak bývá mapa pro orientační běh s vyznačením startu a cíle a buzola. Soutěží se v různých disciplínách, přičemž těmi základními jsou klasické závody v pásmu 3,5 MHz a 144 MHz. Sportovec tak musí mít několik vhodných vlastností – musí se umět sám rozhodovat, vyhodnocovat situace, mít cit pro terén a samozřejmě mít dobrou fyzickou kondici. Ta však velmi často není nejdůležitější, zejména u dětí.

To vše postupně Justýna nasbírala a již pár let zúročuje. A stejně jako loni i letos nenechala nikoho na pochybách, kdo je v její kategorii, loni D14, letos už D16, královnou. Ač sama dovrší 15 let teprve ke konci roku a bude tak ještě příští rok starší žákyní, již nyní se neztrácí ani mezi staršími. Svou stoupající výkonnost tak mohla potvrdit hned na jaře, kdy byla opětovně zařazena do základního kádru žákovské reprezentace. Při účasti na červencovém Mistrovství Evropy žáků v Bulharsku pak potvrdila, že dokáže zabojovat. I když jí individuální medaile tentokrát utekla o necelé 2 minuty a brala tak „jen“ medaili bramborovou, společně s dalšími členkami týmu dosáhly na bronz v družstvech.  Sbírala zkušenosti i ve sprintu (jedna z dalších disciplín), kdy vysílače vysílají pouhých 12 s a 48 s mlčí a foxoringu (kombinace s klasickým orientačním během).

O nominacích na Mistrovství světa dospělých v září v Kazachstánu muselo být rozhodnuto vzhledem k termínu již před mistrovstvím ČR. Justýna byla pozvána na nominační a pak i dolaďovací soustředění  v  kategorii D19 (juniorky) a oprávněně si vyběhla účast na Mistrovství světa. Ani zde se, i když absolutně nejmladší, neztratila. Svým 11., 9., 5. a 15. místem nakročila mezi světovou elitu. Odměnou jí pak byla opět bronzová medaile v družstvech.  Z tohoto mistrovství (účast 249 závodníků z 25 zemí světa) přivezla česká výprava čítající 24 závodníků v osmi kategoriích neuvěřitelných 33 medailí, z toho 22 individuálních.  

A co v příštím roce? Stále ještě žákyně si jistě nenechá ujít Mistrovství Evropy žáků (žáci mistrovství světa nemají), tentokrát v Polsku. A nejspíš se opět bude ucházet o místo i mezi juniorkami – Mistrovství Evropy (střídá se s Mistrovstvím světa) bude tentokrát v Mariánských Lázních.

Renata Čadová, vedoucí oddílu