Potěší mě...

Potěší mě, když čtu , že  má pan Martin Saifrt  hlavu plnou  nápadů, obdivuji lidí, kteří se snaží něco prosadit třeba piano na nádraží  , kéž by mu to bylo dopřáno v novém zastupitelstvu.

V našem městě se toho jistě udělalo mnoho  o tom není pochyb.  Bydlím v centru města a nutně musím srovnávat jiná náměstí v okolních městech , kde nechybí zeleň a plno laviček, kde se  mohou lidé setkávat a trochu se zastavit a promluvit spolu. V sousedním Ústí je ve středu náměstí  velká záplava letniček , které se dvakrát do roka vymění a více jak dvacet laviček na opření, kdy v létě pomalu nenajdete jednu volnou. Ve Vysokém Mýtě jsem jich napočítala neuvěřitelných 52 . Netroufám si jmenovat a chválit jiná malá města v našem sousedství, stačí navštívit s očima otevřenýma.

Česká  Třebová už není plná lidí a  kdysi rušné centrum všeho dění se přesunulo na Parník k velkým marketům.

My máme na náměstí velice dobře viditelné nádoby na tříděný odpad.

Tuto nejkrásnější plochu na náměstí bych viděla úplně jinak, no možná jsem v tomto uvažování sama , ale proč se tato plocha rezervuje na trhy, když by se dala využít pro zeleň, okrasné záhony a posezení na lavičkách , které jsou určeny k sezení a nikoliv na koukání, jak je to v ulici Na Splavě, kde posezení na žebrování způsobí po chvilce pruhovanou zadnici. Tvůrce těchto „laviček „ bych nechala sedět hodinu na jeho díle, aby si vzpomněl na co jsou lavičky. Nutno ale přiznat, že jinak je tato část města   zdařilá.

Nové náměstí je k uzoufání staré, přerostlé stromy, nemožné lavice, ale vím  dostupné finanční prostředky nemohou pokrýt vše.

Máme nyní nově vydlážděnou ulici Nádražní, ale zmizel jediný ostrůvek s kytkami, zato jsou zde pěkné žulové kostky, obchody bez nájemníků a celá ulice tak nějak bez lidí. Jak by mohly slušet v obloucích domu aspoň mnou tolik postrádané stylové pohodlné lavičky, když už byl zrušen záhon kytek.

Park na Zámostí, no vlastně to park není, ale mohl by být. Dvě houpačky , třeba i kolotoč  dvě lavičky a hned by maminy měly kam chodit. Něco takového co mají třeba  v Chocni v parku.

Nábřeží od Zelené lávky  k Rambouskovu mostu by mohlo být nádherné, kdyby se vykácely staré stromy, kde vystupující kořeny deformují cestu a provést radikální úpravu této části města .  Město má za sebou velké úspěšné  projekty možná se dočkám i malých.  

Kéž by nově zvolení zastupitelé města důsledně dbali na zkrášlení centra tak, jako se dbá na nesprávné parkování v centru.

Hana Gutová