Středisko Javor hlásí


Ve dnech 25. 9. – 28. 9. 2014 pořádali českotřebovští skauti ze střediska „Javor“ Česká Třebová tradiční návštěvu slovenských skautů z družebního města Svit.
               Po naší loňské návštěvě, kdy nám naši skautští kamarádi ze Svitu oznámili, že obnovili činnost svého skautského oddílu, se skupina skautů III. chlapeckého oddílu vydala na své pravidelné podzimní setkání. Plni očekávání ze setkání se slovenskými kamarády a s napětím, jak jim jejich oddíl funguje, jsme i přes nepříznivou předpověď počasí vyrazili ve čtvrtek v časných ranních hodinách na cestu.
               První den jsme cestou využili k návštěvě Národního parku Malá Fatra. Po cestě přes Těrchovou jsme zajeli do střediska Štěfanová, odkud jsme se vydali na výpravu přes „Horné diery“ do sedla „Medzirozsutce“, odtud výstup na „Malý Rozsutec“ a dále na „Velký Rozsutec“ s výškou 1609 m a přes sedlo „Medziholie“ na „Stoh“ s výškou 1608 m a dále přes „Stohové sedlo“ a „Poluďňový grúň“ zpět do Štefanové, odkud již naše cesta pokračovala do Svitu na plánované setkání se slovenskými skauty. Po vzájemném přivítání a povídání, jak se oboum oddílům vede, čas rychle uběhl a my jsme se za tmy vydali hledat místo našeho pobytu u br. „Fera“ v obci Šuňava. Po vřelém přivítání od jeho rodiny jsme zkonzumovali připravený guláš, a protože se nám již nechtělo stavět stany, ubytovali jsme se v jedné místnosti jeho domu a s očekáváním dalších dní jsme zalehli.
 Po ranním rozbřesku a rychlé snídani, i když obloha nevěštila nic dobrého, jsme vyrazili do Slovenského ráje a pomalu jsme se začali smiřovat s představou, že při letošní výpravě nám jsou Tatry zapovězeny, neboť v týdnu napadl sníh a horské chodníky jsou pro nepříznivé podmínky uzavřeny. Po příjezdu na parkoviště na Podlesok jsme se vydali údolím „Suché Belé“ a „Glackou cestou“ na Kláštorisko“, odkud jsem se vydali po červené značce na „Letanovský mlýn“ a údolím „Hornádu „ zpět k autu na Podlesok. Po příchodu a očištění bot od bláta jsme se vydali na cestu do Svitu, kde jsme měli domluvené setkání s vedoucím skautů „Fricem“. Při setkání jsme si sdělovali zkušenosti z našich oddílů. Naši kamarádi nám povyprávěli o svém druhém táboře, který měli v Lopušné dolině a o dalších plánech v jejich skautském oddíle. Při večerním loučení, kdy jsme je pozvali na návštěvu k nám do Č. Třebové, jsme se přesunuli na naši základnu.
Další den, kdy jsme byli zaskočeni ranním mrazíkem a obloha opět nevěštila nic dobrého, jsme po snídani vyzvali našeho hostitele, zda nechce pomoci s opravou střechy na chlívku, kde chová kozy. Při práci nám čas rychle uběhl a s ohledem na počasí jsme se po dobré kyselici od Ferovi mamy rozhodli k prohřátí našich těl a odjeli jsme do obce Vrbov, kde se nachází „Thermal park“. Termální koupaliště je otevřené po celý rok a má vynikající vodu plnou minerálů. Voda tryská z hloubky 2000 m a její teplota je 65°C. Z důvodu možného využití se voda ochlazuje do jednotlivých bazénů na teplotu 38°C, 30°C nebo plavecký bazén na 26°C. Pobytem ve vodě nám čas rychle uběhl a my se za setmění vrátili zpět na naši základnu.
Ráno po rozbřesku nás čekal už poslední den našeho pobytu, a protože ani dnes nám počasí nepřálo, tak jsme se po snídani vydali domů. Cestou nás ještě čekala zastávka na farmě „Krajanka“ s nákupem pravých slovenských sýrů, a protože byli mezi námi brášci, kteří ještě nebyli v Olomouci, tak jsme navštívili toto krásné historické město. Po prohlídce historického jádra města nás již čekala cesta domů.
Na závěr naší návštěvy můžeme konstatovat, že nás velmi potěšilo, s jakým zaujetím se podařilo slovenským skautům obnovit jejich oddíl, kolik mají malých dětí a můžeme jim pouze popřát, aby vydrželi, nenechali se otrávit, když se zrovna nebude dařit a aby k dětem našli schopné a obětavé vedoucí. My se budeme těšit, že naše devítiletá spolupráce může pokračovat a již dnes se těšíme, až budeme moci přivítat slovenské skauty u nás v České Třebové.
Vice fotografií naleznete na našich stránkách: http://trojka.e-skaut.cz/fotogalerie/2014-09-28svit/
Akce byla podpořena Městem Česká Třebová, kterému tímto děkujeme.

                                                                                                        III. chlapecký oddíl střediska Javor Česká Třebová