Už potřetí se žáci prvního stupně třebovského gymnázia zúčastnili vzdělávacího projektu nazvaného Škola trochu jinak, který se konal pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a Města Česká Třebová. Akce letos proběhla ve dnech 24. a 25. září jak v prostorách gymnázia, tak na jiných místech v České Třebové. Připomněla žákům možnosti volnočasových aktivit, seznámila je s finanční gramotností, protidrogovou a protiprávní prevencí nebo činností sportovišť.
Ti nejmenší si v těchto dnech mohli vyzkoušet pokusy z fyziky, poznat blíže pracovní náplň městské policie a užít si spoustu zábavy při Honbě za pokladem, což byl v podstatě orientační běh se sladkou odměnou na konci trasy. Primánce Alžbětě i jejím spolužákům se zřejmě nejvíce líbily právě fyzikální pokusy. „Hodně zábavy jsme si užili, když jsme si telefonovali pomocí speciálních telefonů, vyrobených z plastových kelímků a provázků,“ ohodnotila tuto aktivitu. Studenti sekundy se mezitím věnovali návštěvě knihovny a jazykovým workshopům, zatímco třída tercie si vyslechla přednášku Českého červeného kříže. Za celých 8 let jsem si já osobně tuto naučnou hodinku musela „vytrpět“ celkem třikrát. Nicméně si myslím, že v tomto ohledu platí více než kdy jindy rčení „Opakování je matka moudrosti.“ Možná bych tedy už nyní dokázala zraněnému člověku pomoci. Možná. Přinejmenším vím, že první mám volat zdravotnickou záchrannou službu a tam mi řeknou, co dělat dál. A právě se záchranáři trávili část dopoledne žáci kvarty. Zbytek dne si užívali na přednášce „Přátelství, láska“ a na konverzaci v anglickém jazyce. Ano, píši „užívali“, protože já tou dobou seděla v učebně 113 a snažila se porozumět nepřímé řeči v anglickém jazyce. Nutno podotknout, že marně.
Čtvrtek byl pak určen nejen dalším přednáškám, ale i sportovním aktivitám. Studenti gymnázia si například poslechli zážitky archeologa nebo bubenické hudební vystoupení. Jiní hráli vybíjenou a zašli se „zapotit“ na oblíbený jumping. Je tedy více než jasné, že na své si přišli všichni a každý si určitě našel něco, co ho bavilo. A tím tedy skončily dny atypické výuky na naší škole a žáci se v pátek opět vrátili do svých lavic ke svým normálním předmětům. Určitě ale rádi vzpomínají na ty dny, kdy se nemuseli na nic připravovat, protože se vyučovalo tak trochu jinak.
Fotografie z akce najdete na www.gymnct.cz/soukupova/1415/03_SkolaTrochuJinak/index.htm.
Dominika Kubištová, oktáva