Prohlášení Ing. Jiřího Vencla                                               


Vážení českotřebovští občané,  
předpokládám, že znáte výsledek povolebního vyjednávání v našem městě. Pan Jaroslav Zedník a jeho volební seskupení "Nestraníci" se bez ohledu na výsledky voleb rozhodli "vyšachovat", co do počtu hlasů, druhé nejúspěšnější volební seskupení "Koalici pro Českou Třebovou".
 
Oficiálním důvodem nepřizvání našeho seskupení do radniční koalice, který jsem si přečetl v tisku, byl malý programový průnik. Dle informací, které mám (od pondělí 13.10. jsem pracovně mimo Českou Třebovou) však tím pravým důvodem, který byl 14.10. vyjednávacímu týmu Koalice pro Českou Třebovou panem Zedníkem sdělen, byly moje  údajné intriky. Je velmi jednoduché osočit na jednání člověka, který není přítomen a nemůže se bránit.
 
Mrzí mne, že pan Zedník tyto důvody nesdělil za mé přítomnosti (prvního jednání v neděli 12.10. jsem  se zúčastnil). Při odchodu z jednání  při závěrečném podání rukou jsem neměl špatný pocit, odcházeli jsme s pracovním návrhem vytvoření koalice na principu tříčlenného zastoupeni v radě města. V úterý však už nebyla spolupráce možná.
 
Okolnosti mne nutí porušit slib mlčenlivosti, který jsme si s  J. Zedníkem  dali a popsat páteční "volební" den 10.10. Můžete posoudit, kdo intrikoval vice. Kolem deváté hodiny jsem si na svém služebním telefonu všiml dvojnásobně zmeškaný hovor pana Zedníka, proto jsem mu volal zpět. Pan Zedník mne požádal, abych zařídil odstranění  článku o prodeji budovy bývalé svářečské školy, který v ten den v internetovém zpravodaji uveřejnil Milan Mikolecký. Při tomto mém telefonátu s panem Zedníkem došlo i na dohodnutí krátké schůzky až dorazím z Bratislavy do České Třebové. Následně mi volal pan Zedník kolem 17. hodiny a ptal se mne, jestli jsem v České Třebové a kdy předpokládám příjezd. Dohodli  jsme se, že se zastavím u jeho domu, až přijedu.
 
Ke krátkému setkání nás dvou  skutečně v pátek večer došlo.Týkalo se naší údajně nekorektní  předvolební kampaně, pana Mimry, volebních odhadů a s tím spojené možné spolupráce volebních seskupení. Oba dva jsme se však navzájem zavázali, že o našem setkání nebudeme hovořit, neboť se jednalo o osobní setkání dvou osob bez mandátu vyjednávat a tak jsem také naše setkání vnímal. Do úterý jsem pana Zedníka považoval za férového člověka, se kterým jsem občas sportoval nebo mu zajišťoval podporu ať již jeho samotného, nebo v pozici starosty  tam, kde mám dobré vztahy, nečekal jsem takový podraz z jeho strany. Je vidět, že i ve městě formátu České Třebové zavádíme zvyky z Prahy. 
Já jsem svoje jednání vyhodnotil tak, že odstupuji z funkce předsedy MO KDU Česká Třebová.
Jak svoje jednání vyhodnotí pan Zedník?

                                                                                                                   Jiří Vencl, 19.10.2014