Zpravodajství z juda (1.9. -12.10.2014)

4.kolo Polabské ligy, Nový Bydžov

13.9.2014 jsme odcestovali do Nového Bydžova na 4.kolo Polabské ligy. Na soutěž se sjelo 255 judistů z 31 oddílů. My jsme tentokrát odjeli pouze s našimi mláďaty a mladšími žáky. Přesto se nám povedlo obsadit celkově 2. místo za SKP Judo Nový Bydžov. Je to skvělý výsledek a hlavně ukázka toho, že máme čím dál více judistů, kteří v budoucnu můžou patřit mezi ty nejlepší.

Český pohár Brno

O víkendu 20. a 21. 9. jsme bojovali na předposledním a určitě největším kvalifikačním turnaji v Brně. V sobotu startovaly kategorie dorostu a dospělých, v neděli pak mladších a starších žáků a žákyň. Na soutěž přijelo asi 1000 judistů z 11 zemí. Náš oddíl vybojoval tři cenné kovy a další bodovaná místa. Zlatou medaili získal Jakub Herman v kategorii mladších žáků ve váze do 30kg, když zvítězil ve všech 4 zápasech. Druhé místo vybojovala Petra Vážková v kategorii mladších žákyň ve váze do 48kg – 2 vítězná utkání. Bronzovou medaili získala Kristýna Klimešová v kategorii starších žákyň ve váze do 52kg – 3 vítězná utkání. Ve váze do 66kg obsadil 5.místo Antonín Kobza, kdy kvůli zranění v boji o třetí místo raději nenastoupil. Sedmé místo obsadili Ondra Málek (+73kg) a Karel Gregar (55kg). Dominik Štusák pak ještě vybojoval 9.místo ve váze do 46kg. Lukáš Hubl, Magda Klimešová, Zuzana Gregarová, Jan Janíček, Jan Formánek a Filip Adamský vypadli bez vítězného zápasu.

Krajský přebor Hradec Králové

Pouze osm našich závodníků odjelo do Hradce Králové na Krajský přebor, kde bylo hlavním cílem získat body do ranking listu a přiblížit si tak postup na Mistrovství ČR. Přeboru se účastnili kraje Pardubický, Královéhradecký a Liberecký s celkovým počtem závodníků 93. S cílem, který jsme si dali, tak myslím, že jsme splnili a nějaké body do ranking listu přivezli.

Výsledky - mladší žáci a žákyně:

30kg     Jakub Herman                  1.místo
52kg     Petra Vážková                   3.místo (bojovala ve vyšší váze)
+60kg  Ondra Málek                      1.místo

-starší žáci a žákyně:
38kg     Honza Janíček                3.místo (bojoval ve vyšší váze)
42kg     Zuzka Gregarová            2.místo (bojovala ve vyšší váze)
46kg     Dominik Štusák              3.místo
48kg     Magda Klimešová            1.místo
55kg     Pavel Voleský                     bez umístění
Další dva naši závodníci (Vítek Škrkoň a Filip Adamský) odjeli ve stejném termínu na dorosteneckou ligu do Hranic, kde hostovali za Judo Nový Bydžov. Tým vzhledem k velké marodce nebyl ani zdaleka kompletní a skončil na 6.místě.

Turnaj přípravek Brno

Dne 4.10. 2014 jsme se vydali s 19 dětmi na tradiční turnaj přípravek do Brna a jak jinak, než vlakem. Po příchodu do doja, jsme si nejdříve mysleli, že se bude jednat o českotřebovský přebor, neboť jsme tam byli překvapivě první. Nakonec ale se z toho vyklubal turnaj s přídomkem „mezinárodní“, když ze 2 států a cca 15 oddílů si přijelo změřit síly 92 judistů a judistek. Naši borci vstoupili do turnaje záhy a mnozí z nich předvedli pěkné judo ověnčené nesčetnými vítězstvími. Ono také 16 medailových příček hovoří za vše a navíc ani procento vyhraných zápasů nevypadá špatně. Samozřejmě je jasné, že jsme museli nějaká vítězství přenechat i našim soupeřům, ale z každé prohry se dá něčemu přiučit a naši mladí judisté a judistky opět předvedli, že se s českotřebovským judem prostě musí počítat.

Český pohár Teplice

Ve dnech 4.-5.10. 2014 jsme s pouze 9 člennou výpravou bojovali o kvalifikační body a samozřejmě taky o medaile na posledním kvalifikačním turnaji v Teplicích. Je skvělé, že i přes velké oslabení našeho týmu jsme přesto dokázali vybojovat 5 medailí. Jako první nastoupili v sobotu mladší žáci a ve váze do 30kg jsme získali hned první zlatou medaili díky KUBOVI HERMANOVI. Kuba předvedl, že v této váze je velkým favoritem a všechny zápasy ukončil před časovým limitem. Potom začala váha do 48kg, kde PETRA VÁŽKOVÁ stejně jako Kuba potvrzovala roli favoritky. Škoda jen, že ve finále to nedotáhla až ke zlatu, když celý zápas byla lepší než soupeřka a zlato ztratila svou chybou dvě sekundy před koncem zápasu. Takže stříbro a druhá medaile. Pak nastoupil ve váze do 34kg LUKÁŠ HÜBL, který bohužel nezvládl hned první utkání a vypadl. Po Lukášovi se pustil do bojů ONDRA MÁLEK ve váze nad 60kg. Ondra zvítězil ve dvou zápasech a vybojoval tak 3.místo. Ze starších žáků se vedlo nejlépe ve váze do 50kg VÍTKOVI ŠKRKOŇOVI, který ve velmi těžké konkurenci dokázal zvítězit v pěti zápasech a získat druhou zlatou medaili pro náš oddíl. Ve stejné váze nezvládl první kolo DOMINIK ŠTUSÁK a z dalších zápasů byl vyřazen. V kategorii do 60kg po dlouhé nemoci šel zkusit štěstí HONZA RŮŽIČKA. Honza po dvou vítězných zápasech obsadil 9. místo, kde ale byl vidět jeho tréninkový výpadek a myslím, že v této době předvedl své maximum. Posledním třebovským judistou, který zasáhl do sobotních zápasů byl ve váze do 38kg HONZA JANÍČEK. Honza nezvládl úvodní kolo soutěže a turnaj pro něho skončil.
V neděli pokračovali kategorie dorostenců, kde jsme pak měli dvě želízka v ohni. První nastoupil ve váze do 60kg FILIP ADAMSKÝ a hned v prvním kole na něho čekal velmi silný soupeř. Přesto Filip zápas zvládnul a soupeře porazil na ipon. V dalším kole už ale na svého soupeře nestačil a vypadl. Posledním naším judistou byl podruhé VÍT ŠKRKOŇ tentokrát ve váhové kategorii 55kg. Po dvou vítězných zápasech obsadil třetí místo.

Výsledky :
mladší žáci a žákyně
1.místo   Jakub Herman     30kg
2.místo   Petra Vážková     48kg
3.místo   Ondra Málek     +60kg
Lukáš Hübl bez umístění

starší žáci
1.místo   Vít Škrkoň            50kg
9.místo   Jan Růžička         60kg
Dominik Štusák a Jan Janíček bez umístění

dorost
3.místo   Vít Škrkoň
Filip Adamský bez umístění

 

Z příspěvků jednotlivých kolegů trenérů zkompletoval: Martin Typl, dne 19.10.2014