V areálu na Skalce vyroste nová sportovní hala
bez účasti města 

V prvním říjnovém týdnu vydal Pardubický kraj tiskovou zprávu, ve které jsou pro českotřebovské sportovce a příznivce sportu nové zajímavé informace.  Týkají se  nové perspektivy školy na Skalce, spojené s výstavbou tělocvičny.

 V osmdesátých letech byla  v areálu na Skále vybudována tělocvična tehdejší SPŠŽ, která měla zlepšit možnosti sportovního areálu na Skále.  Byla vybudována montovaná stavba, která dodnes slouží, ovšem má mnoho nedostatků. Ten nejvýznamnější je, že jde o stavbu, na jejíž výrobě byl použit azbest a tyto stavby je třeba nyní nákladně rekonstruovat. přitom tělocvična nemá dostatečné rozměry pro sportovní využití , nemá ani dostatečnou výšku a nemá jakékoliv možnosti kam umístit při případném zápase diváky.  Hrála se zde již i volejbalová liga,  nyní zde mají svou domácí tělocvičnu ženy T.J. Sokol, hrající II. ligu s povolenou výjimkou.  Na základě ekonomických analýz se ukazuje, že rekonstrukce této tělocvičny, která je v majetku Pardubického kraje je neekonomická, stála by 20 milionů a výsledkem by byla tělocvična  beze změny rozměrů. 

Minulý týden v pátek 3. října se zde konalo na místě šetření odborníků za účasti hetmana Pardubického kraje Martina Netolického, jehož výsledkem je rozhodnutí ponechat zmíněnou problémovou tělocvičnu dožít  (a poté ji zřejmě prodat či zlikvidovat) Tělocvična je mimo areál školy jsou zde navíc prostorové a majetkoprávní problémy. Investiční záměr obsahuje přímo v areálu Skalka vybudovat tělocvičnu, vlastně halu novou s rozměry, které odpovídají  potřebám všech zde realizovaných sportů, vlastně tedy největší tělocvičnu ve městě. Vzorem by mohla být tělocvična pardubického gymnázia v Dašické ulici.

"Tělocvična se bude budovat v rámci investičního programu Pardubického kraje, tedy bez účasti evropských fondů, příprava stavby proto nebude dlouho trvat", řekl hejtman Martin Netolický. "Na základě posouzení prostorových podmínek bude pro výstavbu nové haly využit  pozemek ve vlastnictví Pardubického kraje, stavba bude  navazovat na objekt školy. Škola, která vychovává studenty technických oborů a bude se dále rozvíjet, svou tělocvičnu potřebuje a dožívající objekt na Skále je využívám s problémy, žáci se musí přesouvat mimo areál školy." S novým záměrem byli 3. října seznámeni pedagogičtí pracovníci školy.

Nová sportovní hala vyroste na pozemku z mezi stávajícím objektem školy, objektem školních dílen a  objektem kotelny, bude mít rozměry umožňující hrát nejen volejbal, basketbal, ale také také florbal  a házenou, a počítá se sice ne s  výstavbou tribuny, ale alespoň galerie se vstupem pro diváky sportovních zápasů.  Tělocvična bude mít samozřejmě potřebné zázemí, tedy šatny a sociální zařízení. Dobrá zprávy by to měla být především pro florbalisty, kteří musí hrát své "domácí" zápasy až v tělocvičně v Rokytnici v Orlických horách, ale i volejbalisty, kteří potřebují větší prostory.  Rozměry umožní hrát i futsal, zlepší možnosti pro zimní přípravu fotbalistů. 

"Náklad na stavbu tělocvičny je dnes odhadován na 40 mil. Kč.. Pro srovnání lze vycházet z částky určené na výstavbu haly Gymnázia Dašická v Pardubicích, která stála 48 mil. Kč", řekl Martin Netolický. Významné je, že práce na přípravě této investiční akce se rozbíhají bez vyčkávání, není třeba čekat na žádné termíny vypsání dotací, přizpůsobovat projekt atd.  To umožní aby se po dokončení projektu ihned vypsalo výběrové řízení na zhotovitele stavby a stavba byla zahájena již v příštím roce.

Kraj si tuto dlouho očekávanou investici může dovolit především díky zlepšenému hospodaření. „Letošní rok jsem nazval rokem investic. Příští rok bychom v tom chtěli pokračovat. Chceme prioritně investovat do krajského majetku a to je případ i této školy. Příští rok počítáme v rozpočtu s uvolněním částky 20 milionů korun na tuto akci. Tělocvična zůstane v majetku kraje a bude svěřena do hospodaření škole,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický. 

Vlastní investiční akce proběhne bez jakékoliv spoluúčasti města Česká Třebová, což realizaci jistě také zjednoduší. Akce tedy není v obsažena v žádných plánech města (např. strategickém plánu) ani ve volebních programech, je to nová velká zpráva pro sport v našem měst.  Osobně ovšem počítám s potřebou spoluúčasti města např. při vytvoření dostatečného místa pro parkování. Bude to vyžadovat jak provoz nové haly, tak i stávající provoz zimního stadionu, kde dosud sedm let po jeho výstavbě není parkování řádně vyřešeno.  Nové investici, která ovlivní sportovní možnosti ve městě bude třeba následně upravit i další budoucnost v areálu Skalka.

Rozumná investiční politika Pardubického kraje musí nyní po přečtení těchto řádků jistě čtenáři imponovat. Málokdy se stane, že přijde osvícený investor a zajistí pro nás v České Třebové něco, o čem jsme zvyklí běžně číst že se tak děje jinde, tedy především v krajských nebo bývalých okresních centrech. Je to důkaz důležitosti Pardubického kraje pro rozvoj města a regionu a významu jak posilovat vazby města a kraje.                                 Milan Mikolecký



Obrázky:
Obr. 1) stará tělocvična na Skále (typ Rudné doly Jeseník)
Obr. 2) Nový objekt má stát mezi školou, objektem, dílen a kotelnou
Obr. 3) posuzují se plány staré tělocvičny a řešení je nasnadě: nová hala v areálu školy  
Foto Luboš Kozel na šetření dne 3.10.
 
Další fotografie:  Vzorem nové tělocvičny by mohla být hala Pardubice - Dašická ul., odkud obrázky pochází.
Zde se hrají i mezinárodní zápasy včetně televizních přenosů např, ve florbalu, pořádají se soustředění i zahraničních mužstev....