Republikové závody vlčat a světlušek v Kutné Hoře          

Jeden pro havíře a dva pro pána Jána, dva pro havíře a čtyři pro pána Jána“… tak začal příběh vlčat a světlušek, který se odehrál poslední zářijový víkend. V Kutné Hoře se sešly vítězné hlídky nejprve v kole okresním a následně kole krajském a společně se vydaly na pomoc panu králi. Jejich úkolem bylo chytit padoucha, který okrádá pana krále a celé české království.
Po úvodní scénce na Vlašském dvoře, kde jsme se seznámili s kutnohorskými havíři, nás čekal večer plný očekávání, seznamování a deskových her. V sobotu brzy ráno jsme se vydali do boje. Na trase čekaly nejrůznější úkoly jako například vyhledávání na internetu i v knihách, logické myšlení, kuchařské dovednosti, lanové lávky, znalost přírody, první pomoc a spousta dalších. Ukrojit chleba, očistit mrkev a nakrájet papriku pro nás byla hračka, ale znalost kroje nám dala docela zabrat. Během závodu jsme zavítali dokonce do Kutnohorských dolů. Nasadili jsme si tradiční hornický oděv tzv. bílou perkytli, helmu, popadli svítilnu a prolézali jsme místy tak těsnými a nízkými soutěskami, že jsme málem zůstali hrbatí.
Odpoledne a večer probíhalo množství doprovodných programů, kterých jsme se mohli zúčastnit. Tancování, výroba triček, placek i nejrůznější sportovní aktivity. Večer se v tělocvičně promítala pohádka Tajemství staré bambitky a některé z nás pohádka pěkně uspala. V neděli dopoledne jsme se přesunuli do zahrad Jezuitské koleje, kde proběhlo zatčení padoucha a samozřejmě slavnostní vyhlášení výsledků, které jsme všichni netrpělivě očekávali. Naše hlídka s názvem Slůňata ve složení Žvejka-Kačka Paarová, Hádě- Marťa Paarová, Berča – Verča Hrdličková, Bláťa-Terezka Nováková, Hami- Milotka Blažková, Fonťa – Vanesska Vobořilová, Afťa – Anička Formánková, Bombón – Lucka Neumanová vybojovala krásné 9. místo a tím tak výborně reprezentovala nejen středisko Javor Česká Třebová, ale i celý kraj.              Za 4. dívčí oddíl Iveta Hajslerová a Lenka Budilová