V sobotu 25.10.2014 se uskutečnilo slavnostní, přátelské setkání zástupců všech generací atletů TJ Jiskra Ústí nad Orlicí při příležitosti stoletého trvání atletických organizací.
16. března 1914 byla atletika založena ve sportovním klubu Ústí n.O. Jména zakladatelů se nezachovala, vzhledem k tomu, že krátce poté vypukla první světová válka. K vlastní činnosti došlo až po jejím skončení v roce 1919.
Později postupně atletika přecházela v roce 1924 na dělnickou tělocvičnou jednotu až do roku 1948. DTJ má největší zásluhu na dokončení malého atletického stadionu, který se rozestavěl v r.1937 a po zákazu činnosti byl dokončen až v roce 1943.
Tělocvičná jednota Sokol v Ústí nad Orlicí byla založena r.1929. Činnost byla násilně přerušena v roce 1941 nacisty. K obnově došlo v roce 1946. Tělovýchovná jednota Jiskra je vlastně pokračovatelem sokolské atletiky. Ke změně názvu došlo v roce 1953.
Předsedové oddílů:
do roku 1960 – Fr. Stránský
1961 – 1962 – Fr. Čevona
1963 – 1974 – Jiří Hetfleiš
1988 – 1994 – ing. M. Smíšek
1995 – dosud – Roman Langer
Účastníci setkání obdrželi úžasné a podrobné tabulky představující bohatý sportovní atletický život v posledních sto letech s přestávkami v době dvou světových válek.
 
K tomuto výčtu aktivit pouze stručně: naši atleti - reprezentanti:
-       Olympijské hry – Václav Čevona
-       Paralympijské hry – Miroslava Sedláčková
-       Mistrovství světa – Ivo krsek, Miroslav Vítek, Robert Krupička
-       Světová univerziáda – Ivo Krsek
-       MS mládeže, světový pohár dorostu, ME – 17 atletů, někteří opakovaně
-       ME juniorů – Ivo Krsek, Tomáš Kaválek
-       Evropský festival olympijských nadějí – Jáchym Procházka (2013)
-       Mezistátní utkání dospělých – V. Čevona, I. Krsek, O. Stránský
-       Mezistátní utkání mládeže – 27 atletů
-       atd., atd
 
Ve výčtu úspěchů atletů jen telegraficky:
-       medailová umístění na mistrovství ČR ve všech kategoriích
-       medailová umístění na mistrovství Československa ve všech kategoriích
 
Tradiční závody:
-       Ústecký desetiboj
-       Běh do vrchu na Adrlův chlum
-       Memoriál Václava Čevony
-       Jarní pohár družstev žen
-       Memoriál Jana Kováře
-       Hod břemenem
-       Velká cena města na 800m
V další části přehledných tabulek je údaj o počtu startů v soutěži družstev dospělých. Bezkonkurenčně je to Třebovák ing. Bohuslav Lang s počtem 160 startů. Dále to jsou oddílové rekordy ve všech kategoriích, halové oddílové rekordy ve všech kategoriích do 10.místa za 100 let. Tam by se také pár Třebováků našlo. Mimo jiné i náš současný starosta města Jaroslav Zedník, dále autor tohoto článku ing. Miroslav Dostálek, Ladislav Jasanský, Jaromír Friml, Karel Vaňous, Oldřich Stránský a další.
Setkání v „perlácké“ jídelně a především na novém, krásném stadionu (8 drah, tartan) bylo nádherné, srdečné a perfektně zorganizované současným vedením atletického oddílu Romanem Langerem, Jiřím Hetflaišem a dalšími. František Karlík, největší znalec a archivář východočeské atletiky měl také krásný příspěvek v diskusi. Korunou krátké rozpravy bylo vyjádření bývalého ředitele základní školy Stanislava Umy, který shrnul všechny diskusní příspěvky tím, že nejlepším členem Jiskry „všech dob“ je Jirka Hetflaiš. To by všichni přítomní okamžitě podepsali, kdyby bylo kam …
Na tomto setkání jsem pozoroval přítomné a viděl jsem spokojené v životě i zaměstnání úspěšné lidi. Atletika vždy byla a zůstala „čistým“ sportem, která přináší přátelství, fair-play a všemocná ruka trhu s ní zacvičila jen nepatrně. TJ Jiskra – atletika Ústí nad Orlicí je a zůstane navždy příkladem jak lze sportovat i regionálně a s úsměvem.
 Sportu zdar a atletice zvlášť.Děkujeme. Miroslav Dostálek