Českotřebovský deník 258/2014 ( 4.11.)                                
Vážení spoluobčané,

dovolte, abychom všem, kteří nám dali svůj hlas v komunálních volbách, poděkovali za projevenou důvěru. Do budoucna můžeme slíbit, že budeme pracovat ve prospěch našeho města jako dosud.  Mgr. Jan Kovář, JUDr. Martin Netolický Ph.D., Mgr. Eva Ostruszková, PeadDr. Zbyněk Slavík, Ing. Dalibor Zelený, Ing. Jaromíra Žáčková
 
Jaké máme nové zastupitelstvo

Nejstarším zastupitelem je MgA. Bohuslav Mimra (67), nemladšími zastupiteli jsou JUDr. Martin Netolický a JUDr. Magdaléna Vopařilová (32). Z minulého zastupitelstva pokračuje v práci 17 zastupitelů,  10 je nových:  Ing. Petr Skopal, PharmDr. Richard Záveský, Mgr. Magdaléna Peterková,  JUDr. Magdaléna Vopařilová, Ing. Aleš Stránský, Petr Gregar, Lenka Slavíková a Prof. Ing. Václav Cempírek. "Staronovými" zastupiteli jsou MgA. Bohuslav Mimra a Lubomír Vašina, zasedali v zastupitelstvu v dřívějších obdobích. Služebně nejstarší zastupitelé jsou Mgr. Hana Frühaufová a Ing. Jaromíra Žáčková, které zasedají v zastupitelstvu města nepřetržitě od roku 1990.  V zastupitelstvu města jsou někteří zastupitelé v příbuzenském vztahu:  matka  a dcera Mgr.  Magdaléna Peterková a JUDr. Magdaléna Vopařilová ( Koalice pro Čt - Nestraníci s podporou TOP09), dále manželé Zbyněk Slavík a Lenka Slavíková (ČSSD - Třebováci pro sport a zdraví) a dále  ještě tchán  a zeť Mgr. Milan Mikolecký a Ing. Petr Skopal  (oba Koalice pro ČT).
Po prvních svobodných volbách  v roce 1990 mělo první zastupitelstvo 29 členů, nyní bylo zvoleno již sedmé zastupitelstvo města. Od roku 1994 má  vždy 27 zastupitelů. Kolik zastupitelů celkem se vystřídalo v lavicích pro zastupitele se mi spočítat nepodařilo, daleko snazší je spočítat,  kolik jsme měli starostů a místostarostů našeho města. Protože Ing. Slavomír Gabrhel, který vedl radnici v roce 1990 byl ještě posledním "předsedou MěstNV", byl prvním skutečným starostou po mnoha letech totalitních režimů Ing. Zdeněk Lang (1990 - 1994), druhým Lubomír Hýbl (1994 - 1998), třetí starosta Jiří Pásek přivedl město do třetího tisíciletí (1998 - 2002). Potom od roku 2002 až dosud  vede město Jaroslav Zedník. Na postech místostarostů se vystřídali Lubomír Hýbl,  Jiří Pásek, František Čech, Ing. Jiří Kubínek, Ing. Jaromíra Žáčková a Dobromil Keprt.
 
Kraji se daří  získávat evropské peníze na sociální prevenci

Pardubice (5. 11. 2014) -  Azylové domy, domy na půli cesty, intervenční centrum a služby sociální rehabilitace patří do služeb sociální prevence, na které Pardubický kraj už několik let zajišťuje prostředky z takzvaných individuálních projektů. Ty jsou financovány z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu. Nyní končí druhý projekt, díky kterému kraj získal na dva roky téměř 70 milionů korun. Rozjíždí se projekt třetí, tentokrát na devět měsíců, s dotací téměř 43 milionů korun.
„Prostřednictvím těchto služeb jsme pomohli k integraci sociálně vyloučených osob a také osobám ohroženým sociálním vyloučením,“ uvedl radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola. „Díky víceletému financování z evropských prostředků se podařilo zajistit ekonomickou stabilitu poskytovatelů a zvýšení kvality služeb,“ dodal.
Nejvíce prostředků z projektu šlo na azylové domy pro muže, ženy a matky s dětmi a rodiny s dětmi (35 milionů), dále na sociální rehabilitaci pro osoby s duševním onemocněním (19 milionů), domy na půli cesty pro osoby opouštějící zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy (10 milionů) a intervenční centra zejména pro oběti domácího násilí (3,3 milionu korun).
Tyto služby poskytovalo na základě výběrového řízení 12 dodavatelů. Skutečný počet uživatelů mírně překročil předpoklady. Azylové domy pomohly 878 uživatelům, domy na půli cesty 121 mladým lidem, sociální rehabilitací pro duševně nemocné prošlo 470 klientů. Intervenční centrum pro oběti domácího násilí a řešení krizových situací zaznamenalo 50procentní nárůst, z 216 na 326 klientů.
„V říjnu letošního roku jsme zahájili návazný projekt na devět měsíců  příštího roku na stejné služby rozšířené o sociálně terapeutické dílny.  Po zbývající část roku 2015 budou tyto služby financovány z prostředků státního rozpočtu v rámci dotačního řízení. V tuto chvíli hodnotíme nabídky poskytovatelů a chtěli bychom s nimi do konce roku uzavřít smlouvy,“ doplnil Pavel Šotola.