Českotřebovský deník 259/2014 (5/11)                                 
Pohádkový listopad v knihovně

Městská knihovna představila první listopadovou sobotu novinku v podobě dětských divadelních představení, které budou probíhat po celý listopad. Jako první proběhla loutková originální pohádka Jak šel kozlík do světa v podání Loutkového divadla Kozlík z Holic. Představení navštívilo na 50 dětí a sklidilo díky krásným loutkám velký úspěch. Každou sobotu v měsíci listopadu od 16 hodin můžete navštěvovat dětská divadelní představení, které vám vytvoří skvělou podzimní pohádkovou atmosféru a zpříjemní víkendový čas v sychravém období.
Program:
8. listopadu od 16 hodin, Cirkus plný loutek, Divadlo Emillion
15. listopadu od 16 hodin, Tři prasátka, Divadlo Koráb
22. listopadu od 16 hodin, Tajná pohádka, Divadlo dobré kávy
29. listopadu Den pro dětskou knihu
14 - 15 hod. (také 16 - 17hod.)  - Bubnování pro všechny
15 - 16 hod O Smolíčkovi, Divadlo KK, dále: Tvořivé dílny, Vyhodnocení literární soutěže Lovci perel - čtenáři si mohou směnit své morionské peníze v obchůdku za ceny.

Kraj investuje i do léčebného ústavu v Žamberku

Žamberk (5. 11. 2014) – Prosluněné podzimní počasí prosvětlilo nové fasády a okna několika budov Odborného léčebného ústavu v Žamberku. Zařízení, které je od roku 2003 příspěvkovou organizací Pardubického kraje, dnes slavnostně zakončilo dva projekty v oblasti životního prostředí. Jednalo se o zateplení hlavního pavilonu  Honlův dům, několika menších objektů a také úpravy lesoparku. Celková hodnota díla je více než 22 milionů korun. Za zřizovatele se otevření upravených prostor zúčastnil 1. náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek.
„Pardubický kraj zřizuje nejenom pět nemocnic akutní péče a zdravotnickou záchrannou službu, ale také devět dalších zdravotnických zařízení. Také u nich chceme, aby  plnily svou odbornou a regionální funkci, poskytovaly kvalitní péči a rozvíjely se. Jsem rád, že jedním z těch zařízení, na kterém jsou změny z posledních let vidět nejvíce, je i Odborný léčebný ústav Žamberk,“ konstatoval náměstek Línek. V ústavu vyrostla po roce 2000 nová budova léčebny dlouhodobě nemocných, novou podobu nyní dostala hlavní budova léčebny a řada menších budov a výrazného vylepšení a nových výsadeb se dočkal areál lesoparku i ovocný sad. „Předpokládáme, že zateplením ušetříme více než 1,2 milionu korun ročně,“ konstatoval Rudolf Bulíček, který je pověřený řízením ústavu. Na projekty získal Pardubický kraj dotaci z Operačního programu Životní prostředí a Státního fondu životního prostředí a spolufinancoval je  i z vlastního rozpočtu.
„Tím ale další rozvoj Albertina nekončí,“ pokračoval Roman Línek. „V současné době se buduje a modernizuje plicní lůžkové oddělení dlouhodobé péče a v rámci tohoto projektu se počítá i s novým přístrojovým vybavením. Do takzvaných Norských fondů jsme pak podali žádost o zařazení projektu na ucelenou rehabilitaci na psychiatrickém oddělení. Tomuto oboru jsme v České republice ještě hodně dlužni a právě v Žamberku bychom mohli získat další moderní otevřené pracoviště pro tyto pacienty.“
Albertinum se v současné době nachází v tzv. předakreditačním období, vlastní přezkum Hodnocení kvality a bezpečí lůžkové zdravotní péče se uskuteční v závěru listopadu. Již nyní byl ústav oceněn titulem Kvalitní a bezpečná nemocnice 2014.
Závěrečnou tečkou dnešní slavnosti bylo předání nového sanitního vozu, který ústav pořídil spojením vlastních prostředků a sponzorského daru  od společnosti Šmídl  Žamberk.
Albertinum bylo založeno v roce 1905 jako léčebna tuberkulózy. V současné době poskytuje ambulantní péči v řadě oborů a lůžkovou péči pro plicní choroby, psychiatrii a dlouhodobě nemocné. Část zařízení slouží jako sociální lůžka.

 

Představení nové Fabie III ve firmě Auto - Janák

Uskuteční se dne 11.11.2014 a od tohoto dne bude tento model v naší firmě k dispozici, jak k předváděcí jízdě, tak i k prohlédnutí na autosalonu.  Budeme velmi potěšeni, když k nám zavítáte a budeme mít možnost Vás seznámit s novými vozy Škoda.
 
Reakce na obchvat České Třebové

Článek popisující dopravní situaci na silnici I/14 v České Třebové, vystihl naprosto přesně žalostný stav této komunikace. Tento žalostný stav asi skutečně nikoho nezajímá a snad proto „vlastně nejsou žádné důvody“, proč by se měl touto situací někdo již konečně zabývat. Možná by nastala výrazně jiná situace, kdyby u této komunikace bydlely určité osoby, které by konečně zaznamenaly nesnesitelný hluk a zápach z neustále silniční dopravy, především kamionové, která otevřením překladiště výrazně narostla, kdy neuplyne snad ani minuta bez projetí kamionu a samozřejmě, by měly možnost velmi často sledovat naprosté nedodržování dopravních předpisů. Marně vzpomínám, kdy jsem na této komunikaci  v České Třebové viděl hlídku policie, která by měřila rychlost a bohužel jsem neviděl žádný orgán, který by prováděl vážení projíždějících kamionů, ačkoliv i náš kraj tímto vybavením disponuje. Určitě je bezpochyby smysluplnější a pro bezpečnost na této komunikaci, u které se nachází několik základních škol, provádět stálou kontrolu, zda řidiči důsledně využívají podzemní garáže a neparkují ve vyhrazených zónách. Nemám nic proti tomu, aby v našem městě vznikala nová pracovní místa a každému přeji získat odpovídající pracovní uplatnění, ačkoliv stále nevím kolik občanů našeho města v této firmě skutečně našlo pracovní uplatnění. Současně se však musím pozastavit nad zásadní otázkou, kdy je prezentováno, že firma Metrans byla velmi pečlivě vybírána, aby mohla vstoupit jako investor do našeho města, tak by mě velmi zajímalo jak pečlivě se někdo zaobíral vlivem zvýšené kamionové dopravy a hledal odpovídající řešení, které by směřovalo k vybudování obchvatu České Třebové.
I. S.