Českotřebovský deník 260/2014 (6.11.)                                
Českotřebovský křest publikace kolektivu autorů pod vedením Františka Tyšara má podtitul Antologie píšících železničářů. jsou mezi nimi také "ajzmboňáci z našeho regionu a zejména Českotřebovák Pavel Stejskal.  ten pozval některé členy z početného kolektivu autorů této knihy k nám do českotřebovské městské knihovny na pondělí 24. listopadu t.r.
Literáti na trati je tgaké název českotřebovského Literárního fetsivalu, který vznikl pod patronátem u.s. Triarius s který potom následně zakotvil v českotřebovském klubu Modrý trpaslík. Podle tohoto festivalu je také nakonec i zvolen název této publikace. je tedy logické, že po celorepublikovém představení této knihy v prezidentském  salonu Hlavního nádraží Praha se další prezentace této publikace stěhuje k nám do České Třebové.  Kniha zatím není v prodeji, bude však v knihovně k mání a můžeme se těšit na setkání s jejími autory. Stane se tak v pondělí 24. listopadu od 18 hodin.
 
Česká nás hokejový souboj s Hlinskem

V přípravě si Hlinsko vedlo se střídavými úspěchy (Velké Meziříčí 1:12 a 6:5, Moravská Třebová 2:8 a 6:5, Litomyšl 3:6 a 2:4, Chotěboř 8:4). V šesti mistrovských utkáních krajské ligy získalo Hlinsko 10 bodů, při skóre 24:22. Po výhře ve Skutči (6:3) doma prohrálo s Litomyšlí (2:5), po samostatných nájezdech polehlo ve Světlé nad Sázavou (2:3), vzápětí porazilo na svém ledě Chotěboř (6:3), zvítězilo v Chocni (3:2) a doma naposledy těsně prohrálo s Chrudimí (5:6). Nejlepším střelcem mužstva je útočník Michal Bureš, který v šesti utkáních vstřelil 8 branek a připsal si rovněž pět asistencí. V koncovce jsou dále nebezpeční útočníci Lukáš Bureš (1+5), Jakub Šuvara (4+1) a Radim Štěpánek (2+3). Velmi produktivní je posila ze Žďáru nad Sázavou, obránce Vojtěch Šír (2+3). Kádr posílil zkušený obránce Aleš Pazdera (39), který v minulosti hrál první ligu v Hradci Králové. Do Hlinska měl před sezonou namířeno další zkušený hráč, útočník Pavel Beránek (37). V minulé sezoně hrající kouč Spartaku Choceň si nakonec své hlinecké angažmá rozmyslel a ukončil aktivní kariéru. Oporou Hlinska byl brankář Tomáš Malý (35), který podle všeho v klubu končí. V poslední době dostával více příležitostí o dvanáct let mladší gólman Lukáš Černý, do Hlinska míří pardubický brankář Michal Veselý. Ten se letos v České Třebové již jednou představil, a to v dresu Spartaku Choceň. V minulé sezoně hráli Kohouti s Hlinskem dvakrát. Na začátku sezony utrpěl náš tým v Hlinsku krutý debakl (1:13), domácí prosincový zápas byl mnohem veselejší, vyhráli jsme po samostatných nájezdech (5:4). Kohouti se na zápas těší a spoléhají na pomoc nově se rodícího fan clubu, který tým skvěle povzbuzoval při posledním utkání v Pardubicích. Trenér Tomáš Topol má k dispozici kompletní kádr, proti svým nedávným spoluhráčům si v neděli zahraje českotřebovský útočník Tomáš Zadina.
 
Rozpočet kraje v roce 2015 bude přebytkový a půjde do investic

Pardubice (6. 11. 2014) – Rozpočet Pardubického kraje, který dnes radním předložil ke schválení hejtman Martin Netolický, bude přebytkový a soustředí se na investice v kraji. Hejtmanství očekává příjmy ve výši 4,120 miliardy korun, výdaje kraj plánuje 4,057 miliardy. Přebytek rozpočtu činí 63 milionů korun.
„Jednoznačnou prioritou rozpočtu na příští rok je dokončení již rozjetých investic, ale chceme v maximální možné míře využít evropské peníze z programovacího období 2014 -2020. Budeme pokračovat zejména v opravách silnic II. a III. třídy, ale i v investicích do našeho majetku, tedy škol, nemocnic, sociálních ústavů, a to v každé části našeho kraje. Díky dobrému hospodaření jsme letos nemuseli tolik zapojovat celý úvěr od Evropské investiční banky na spolufinancování projektů z evropských fondů,“ shrnul hlavní priority rozpočtu kraje hejtman Martin Netolický.
Více peněz na rozvoj venkova
Díky očekávanému výnosu z daní určených pro kraj radní počítají v příštím roce s pětiprocentním nárůstem rozpočtu na příjmové straně. „Zastupitelstvu předkládáme také navýšení celkové částky Programu obnovy venkova, která letos činila 37 milionů korun. V návrhu rozpočtu na rok 2015 počítáme s částkou 45 milionů korun, tedy o osm milionů více. Chceme tím venkovské obce motivovat ke konkrétním investičním projektům, neboť národní zdroje s podporou takových projektů bohužel již tolik nepočítají. Naopak díky potřebné spoluúčasti žadatelů bude venkov prakticky podpořen téměř sto miliony korun,“ sdělil hejtman Martin Netolický. Ještě ve větším rozsahu tak budou moci například malé obce žádat o podporu obecních nebo pojízdných prodejen.
Jsem rád, že naše hospodaření je zdravé. Zavádíme nové granty a hlavně investujeme i z vlastních zdrojů, což v minulých letech nebylo možné,“ dodal hejtman Martin Netolický.
Změny v oblasti grantů a dotací oproti roku 2014
-       Program obnovy venkova – 45 milionů korun
-       Podpora jednotek Sdružení dobrovolných hasičů – JPO II, JPO III, JPO V – 5,5 milionů korun
-       Krizový fond – navýšení na 5 milionů korun
-       Grant proškolování mladých lékařů – 500 tisíc korun
-       Navýšení grantů v oblasti sociálních věcí – 2 miliony korun
-       Grant na podporu a realizaci projektů obcí v problémových mikroregionech PK – 5 milionů korun
-       Bezpečné branky – 500 tisíc korun
-       Podpora záměrů vyplývajících ze strategie CR – 2 miliony korun
-       Filmový grant PK – 1 milion korun
-       Navýšení grantů v oblasti sportu, cestovního ruchu a volnočasových aktivit – 1 milion korun
-       Navýšení grantů v oblasti kultury – 2,8 milionu korun

 

Gottvald, Ninger a Rudzan povedou  Nemocnice Pardubického kraje

Pardubice (6. 11. 2014) – Rada Pardubického kraje dnes při jednání Valné hromady Pardubické krajské nemocnice schválila personální obsazení tříčlenného představenstva  nástupnické společnosti, tedy Nemocnic Pardubického kraje. K Tomáši Gottvaldovi, už dříve potvrzenému do funkce generálního ředitele, přibudou Vladimír Ninger  a Petr Rudzan.
„Návrh na obsazení zbývajících dvou členů představenstva předložil radě budoucí generální ředitel  Tomáš Gottvald.  Ztotožnili jsme se s jeho názorem vybrat nejbližší spolupracovníky z týmu, který již několik měsíců intenzivně pracuje na projektu fúze. Myslím, že představenstvo v tomto složení bude tvořit kompaktní a odborně velmi erudovaný tým a těším se na další spolupráci,“ uvedl 1. náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek.
„Oba kolegové jsou díky své účasti v představenstvech nemocnic velmi detailně seznámeni s celou problematikou, která nás čeká, a mají veškeré odborné předpoklady pro práci v budoucím představenstvu, samozřejmě ve svých odborných specializacích, Vladimír Ninger na úseku zdravotní péče a Petr Rudzan na úseku ekonomickém,“ konstatoval na jednání valné hromady Tomáš Gottvald.
Změny nastanou také v obsazení dozorčí rady. „Přesune se do ní nynější předseda představenstev Pavel Havíř. Rada bude šestičlenná a i když nám to zákon neukládá, chceme dvě místa ponechat zástupcům zaměstnanců,“ informoval Roman Línek.
Do konce letošního roku zůstávají ve funkci všichni současní ředitelé pěti nemocnic akutní péče, na vedoucí místa pro nemocnice v Pardubicích a v Chrudimi bude vypsáno výběrové řízení.
MUDr. Vladimír Ninger PhD. má dlouholeté zkušenosti s řízením zdravotnického zařízení, dva roky byl členem dozorčí rady Chrudimské nemocnice, a.s., čtyři roky je členem jejího představenstva, z toho jeden a půl roku je ředitelem Chrudimské nemocnice. Aktivně se podílí na přípravě fúze nemocnic Pardubického kraje. Má veškeré odborné předpoklady pro výkon funkce člena představenstva Nemocnic Pardubického kraje, a.s. a splňuje všechny zákonné požadavky na výkon funkce člena představenstva.
Ing. Petr Rudzan je od 1.1.2014 místopředsedou představenstva nemocnic akutní péče Pardubického kraje odpovědným za ekonomiku, je členem Řídícího výboru fúze, z této pozice aktivně řídí a zároveň tak odpovídá za úspěšný průběh fúze. Má veškeré odborné předpoklady pro výkon funkce člena představenstva Nemocnic Pardubického kraje, a.s. a splňuje všechny zákonné požadavky na výkon funkce člena představenstva. Ing. Petr Rudzan disponuje velkými zkušenostmi v oblasti řízení financí, kontrolních mechanismů, nákupu a IT, rovněž tak s řízením procesů restrukturalizace a optimalizace.
 
Litomyšlskou nemocnici povede Miroslav Vlach

Pardubice (6. 11. 2014) – Litomyšlská nemocnice, která neměla jmenovaného ředitele po odstoupení Jiřího Vylíčila, bude mít od pondělí nové vedení. Rada Pardubického kraje ze tří uchazečů ve výběrovém řízení vybrala a potvrdila do funkce MUDr. Miroslava Vlacha, primáře místní ortopedie. Ten bude do konce roku členem představenstva Litomyšlské nemocnice pověřeným jejím řízením.  Nemocnici povede i následujícím období v rámci spojené akciové společnosti.
 
Zapalme svíčku“ – 14. 12. 2014 Světový den památky zesnulých dětí

"Mít děti není samozřejmost. V běhu všedních radostí a starostí si to často neuvědomujeme. Zastavme se na chvíli. Zapalme  svíčku a uctěme památku všech dětí a mladých lidí, kteří odešli z tohoto světa dříve, než stačili dospět a zestárnout…
V médiích často slyšíme o tragediích a nemocech, které potkávají  děti a  mladé lidi. Všichni se shodují na tom, že nejbolestivěji tyto ztráty zasahují pozůstalé rodiče. Jsou zde ale i další příbuzní a jsou zde i spolužáci, kamarádi, sousedé, kterých se ztráty také bolestně dotýkají. Po dětech, které předčasně odešly, zůstává prázdné místo v rodinách, ve třídách, v zaměstnání,  v sousedství…
Druhá neděle v prosinci je světovým  dnem památky zesnulých dětí. Tento den spojuje rodiny a přátele po celém světě. Svíčky se zapalují vždy v 19,00 hodin místních časů a tvoří virtuální vlnu světla po celé zeměkouli.
V letošním roce již počtvrté pořádá spolek Dlouhá cesta akci Zapalme svíčku.  Na různých místech v České republice se 14. prosince 2014  konají  otevřená setkání  rodin, přátel a veřejnosti.  Akce  se uskuteční  v Praze, v Brně, ve Zlíně, v Jihlavě, v Plzni, v Děčíně, v Jablonci nad Nisou, v Lanškrouně a v Kraslicích.  Podrobnější informace budou postupně doplňovány na web www.dlouhacesta.cz.  I vy se můžete zapojit do podpory tohoto dne – účastí na setkání nebo  připomínkou na nějaké jiné veřejné  akci nebo  vzpomínkou doma  se svou rodinou a přáteli.  Důležitý je pocit sounáležitosti.
Kontakt pro další informace:
Martina Hráská   předsedkyně spolku Dlouhá cesta, tel. 602 186732, email: dlouhacesta@dlouhacesta.cz, www.dlouhacesta.cz.
Šárka Zemachová  koordinátorka akce Zapalme svíčku v Lanškrouně, tel. 608180191, email: sarka.doma@seznam.cz
 
Domov pod Kuňkou má nové sociální zařízení i vzduchotechniku

Pardubice (6. 11. 2014) – V Domově pod Kuňkou v Rábech u Pardubic mají nové sociální zařízení a vzduchotechniku. Za finančního přispění 4,5 milionu korun od Pardubického kraje se lepších podmínek dočkali lidé s mentálním a kombinovaným postižením.
Koupelny a ostatní sociální zařízení jsou nyní prostornější i lépe udržovatelné, takže lépe vyhovují současným požadavkům na poskytování sociální péče. „Staré keramické obklady a dlažby byly nahrazeny moderními bezešvými povrchy, jako jsou vinyl či marmoleum, které nejsou tak náročné na údržbu. Přibylo nové sanitární zařízení a vybavení. Rekonstrukce a posílení vzduchotechniky vyřešila i problém s nedostatečným odvětráním těchto prostor,“ popsala projekt krajská radní pro investice a majetek Ludmila Navrátilová.
Při realizaci bylo sledováno i estetické hledisko. „Jednotlivé sociální buňky byly barevně laděny do jednoho barevného tónu, což významně pomáhá klientům domova v orientaci,“ vysvětlil Tomáš Černík, ředitel Domova pod Kuňkou. Pardubický kraj rekonstrukci prováděl od loňského prosince za plného provozu, což kladlo vysoké nároky na organizaci prací i na provoz domova. „Jednotlivé sociální buňky tak byly budovány a předávány k užívání postupně. Projekt se podařilo dokončit s více než dvouměsíčním předstihem,“ dodala Ludmila Navrátilová.
Domov pod Kuňkou poskytuje službu domova pro osoby se zdravotním postižením pro 80 uživatelů a službu chráněné bydlení pro 18 uživatelů. Pod svým současným názvem existuje od roku 2007. Nový rozsáhlý areál splňující moderní trendy a požadavky na poskytování pobytových sociálních služeb byl v obci Ráby uveden do provozu v roce 2000. „Domov pod Kuňkou je příspěvkovou organizací Pardubického kraje, která se při poskytování sociálních služeb snaží, aby se život uživatelů maximálně blížil běžnému způsobu života,“ sdělil krajský radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola.