Českotřebovský deník 261/2014 (9.11.)                                
Pohádkový listopad v městské knihovně pokračoval: Cirkus plný loutek & divadlo Emilion

Divadlo Emilion přivezlo"Cirkus plný loutek". O sobotní odpolední představení v dětském oddělení knihovny  byl enormní zájem, prostor byl naplněn k prasknutí, rodiče mnohých dětí museli čekat venku, aby bylo místo pro jejich děti. je to ukázka vynikající práce a entuziasmu pracovníků městské knihovny, která se v poslední době stává stále významnějším hráčem na poli zábavy  pro děti, pořádá ovšem také řadu zajímavých akcí i pro dospělé. To vše v podmínkách, které nejsou zcela ideální a jsou vlastně velmi stísněné. Přejme  městské knihovně , aby jejich  zápal do práce vydržel a aby se podařilo prostory knihovny co nejdříve "nafouknout". Na obrázcích nakoukneme do hlediště improvizovaného divadélka před sobotním představením, potom už zde místo pro fotografa nebylo..

Podzimní doteky podesáté

Pořádání podzimního festivalu tance v České Třebové bylo v souvislosti s výměnou sedadel ve velkém sále Kulturního centra ohroženo. Práce spojené také v úpravami podlahy stupňovitého hlediště a výměnou sedadel zahajují hned  v tomto týdnu, původně byly plánované během letní prázdninové pauzy na srpen.  Nakonec se podařilo termín již vyhlášeného kvalitního festivalu tance s úpravami v sále skloubit, takže  českotřebovská kulturní veřejnost bude mít obojí - nová širší a nově čalouněná sedadla i Podzimní doteky.
Celý první listopadový týden patřil prakticky Podzimním dotekům. Uskutečnila se představení pro školy a také tři představení pro veřejnost,všechna byla zaplněná do posledního místečka. Pořadatel akce - Taneční škola Česká Třebová připravila festival na vysoké úrovni pozvala kvalitní taneční formace místní i z blízkého a dalekého okolí (např. až z Pardubic). Taneční škola si přitom také připomněla svoje jubileum. Taneční vystoupení vyvrcholila sobotním galavečerem, který měl nejkvalitnější program. Vystoupily na něm jednak soubory pořádající Taneční školy Šárky Prossové, také soubor C- Dance z Ústí nad Orlicí,  Hroch Pardubice, Nareen,  ZUŠ Bystré, Alegria Moravská Třebová... Přesvědčil jsem se o tom, jak velký vliv na motivaci školních dětí mají i realizovaná školní představení.  Žáci škol.zde vidí v akci své spolužáky, ukazují co všechno umí, a to vzbuzuje v dalších zájem, který se může  v kolektivech postupně stupňuje.  Je to motivace  nejen pro samotnou taneční školu, ale i další subjekty, které v této oblasti  ve městě pracují.   Podzimní doteky by nebyly bez Taneční školy a především bez Šárky Prossové, dokázala toho  tolik, že   to není jednoduché sdělit, je to fenomén, který nám mohou jiná města závidět. Pořádá taneční soutěže, karnevaly pro děti, díky Šárce Prossové vznikl v České Třebové také oddíl krasobruslení. Rozhodně se přimlouvám o to, aby  tato osobnost nebyla vynechána z nominací na Cenu města Česká Třebová.  (Další snímky ze sobotního galavečera ZDE)
 
Roztržená česká vlajka dělá ve vlajkoslávě před radnicí ostudu

Na základě upozornění návštěvnice našeho města, která přijela  z Rudoltic, musím upozornit na roztrženou českou vlajku, která již několik týdnů v této podobě vlaje ve vlajkoslávě na Starém náměstí před radnicí.
Nám Třebovákům to ani nepřijde, všimnout si toho musela návštěvnice z Rudoltic. Věřím, že město má další vlajky v zásobě a tak současný stav bude odstraněn.
Ony jsou všechny vlajky již trochu omšelé a bude třeba pomýšlet na jejich výměnu. 
 
 
 

Poděkování

Již druhým rokem probíhá v našem Městském muzeu „Seminář pro začínající rodopisce“,který vede paní Mgr. Jana Voleská. Absolvoval jsem během svého života řadu seminářů nebo školení jak profesních tak zájmových,ale nikdy jsem se nesetkal s takovým přístupem lektora jako u paní Voleské. Nejenom její vlastní výklad ale i zajištění dalších přednášejících – z matriky z Měst.úřadu,z Oblastního archívu v Zámrsku, z Vojenského historického ústavu nebo paní Voldánové, spoluautorky televizního pořadu „Kořeny života“a řady dalších.Ale zajistila a zorganizovala i  exkurzi do Státního archivu v Praze,kterého jsem se bohužel nemohl ze zdravotních důvodů zúčastnit. A co na ní nejvíce obdivuji je to,že ke každé přednášce přistupuje se stejným nasazením jako když nás byla plná studovna a i dnes kdy nás podstatně ubylo.Dovedu si představit kolik svého volného času musí věnovat přípravě každému tématu, obzvláště nyní když jim do rodiny ještě přibyla malá Vilmička. Každá přednáška která má plánovanou délku jednu hodinu se pravidelně protáhne o další čas kdy paní magistra pomáhá řešit individuální problémy účastníků v jejich pátrání po svých předcích.
Proto bych chtěl nejenom jménem svým,ale určitě i jménem ostatních účastníků tohoto semináře paní Mgr. Janě Voleské za toto vše poděkovat a vyjádřit přání aby nám i do budoucna zachovala přízeň. Stanislav Pácl
 
DD optomedic opravila dům čp. 17 

Českotřebovské Staré náměstí má svou frekventovanou a hezčí horní stranu a méně frekventovanou a chudší stranu dolní. Platilo to celá desetiletí a nyní se to postupně začíná vyrovnávat.  Po opraveném domě čp. 16 byl letos opraven také sousední dům čp 17, známý především pamětníkům jako prodejna drogérie "U Kašťáků". V domě však bývala  dříve také škola. O historickém využití domu by se dal tedy napsat celý článek.  V obou zmíněných domech vzniklo navíc obytné podkroví, což vynutilo provedení úpravy  programu regenerace městské památkové zóny.  Dům čp. 17 se tak původnímu domu  příliš nepodobá. Přesně podle plánu zde 3. listopadu otevřela svou firmu Optika Optomedic DD pana Dvořáka ze Šumperka, která dala dům také kompletně rekonstruovat.  Na snímku je nejen současný stav, ale také fotografie z přestavby domu.