Českotřebovský deník 263/2014 (11/10)                               
Architektonická soutěž na úpravu Nového náměstí (a okolí) vyhodnocena

Celkem se soutěže zúčastnilo 14 projektantů nebo projekčních týmů, jeden dokonce z Itálie. Komise, která projekty vyhodnocovala měla tedy těžkou práci.  Svým rozhodnutím, udělila první, druhou a třetí cenu a také zvláštní cenu za ztvárnění zeleně. Názvy úspěšných projektů je předčasné uvádět, neboť ještě existuje možnost odvolání. Poté budou výsledky zveřejněny a také veřejně prezentovány ve výstavní síni Kulturního centra v Nádražní ulici. "Návrhy se podle mínění komise povedly, neznamená to však, že budou na 100% realizovány tak jak byly předloženy," řekl starosta Jaroslav Zedník. Občané budou moci k předloženým návrhům podávat své připomínky. Nebude sice organizována anketa, připomínky bude možné písemně podávat do knihy právě proto, že se  nepředpokládá realizace bez doplňků a připomínek. Právě k tomu má sloužit i zmíněná veřejná prezentace.   Architektonickou soutěž vypsalo Město Česká Třebová, neboť obecně potřeba úpravy třetího nejdůležitějšího náměstí v České Třebové existuje, jeho úprava byla projektována před desítkami let, změnily se poměry automobilového provozu a úpravy potřebuje také zeleň. Podle informace starosty dva ze zaslaných projektů také řeší i prostor na střeše krytu v sousedství náměstí (jako tržnici).  Nejde o soutěž podle podmínek nějakého projektu nebo dotačního titulu.  Také prostředky pro realizaci bude  tedy zajišťovat město.
 
V Hubálkově ulici zvítězila varianta nového podchodu, nadchod nebude

Starosta Jaroslav Zedník informoval také o jednání s funkcionáři SŽDC, které se konalo po poradě svolané k k řešení  rekonstrukce silnice v tzv. "tunelech". Druhým problémem města je podchod pro pěší od Korada k budově 019 a k Semanínské ulici, v současné době v havarijním stavu.  Ukazuje se, že stávající podchod nelze rekonstruovat tak aby plně vyhovoval. Má být nahrazen novým podchodem, který se však má stavět až v rámci rekonstrukce železničního koridoru - průjezd uzlem Česká Třebová. Optimistická varianta termínu zahájení je v roce 2017, pesimistická později.  Do této doby má sloužit tedy stávající podchod, který však má být opraven tak, aby zde bylo dostatečné osvětlení umožňující plnou funkci kamerového systému a tako opraveny problémy se spodní vodou.  Zvažovala se také varianta nadchodu, jeho stavba by nemusela být vázaná na rekonstrukci koridoru, nadchod by tedy mohl být realizován dříve, nahradil by dřívější Herzánův most. Varianta však vybrána nebyla, důvody sděleny nebyly.
 
Koupí ČD budovu svářečské školy?

Dopravně vzdělávací institut ČD zřizuje v České Třebové Svářečskou školu, která sídlí v budově na náměstí 17. listopadu v Borku v budově města v nájmu, který bude končit. Město Česká Třebová proto v současné době jedná s prodloužení nájmu nebo lépe i odkoupení této budovy. 
 
Výměna sedaček v Kulturním centru probíhá dle plánu

Montáž sedaček ve velkém sále Kulturního centra byla provedena hned v neděli 9. listopadu po sobotním večerním galaprogramu taneční školy Česká Třebová, Demontované sedačky byly uskladněny prozatím ve volných prostorách Ekobi v Borku, zatím o ně zájem není.  Sklopné sedačky nemohou stát samostatně, musí být k podlaze přišroubovány.  Statické posouzení stupňového hlediště v sále dopadlo dobře, také stav podlahy je dobrý, takže není třeba  podlahové díly zdvojovat.  Podlaha v celém sále bude mít novou podlahovou krytinu. Další firma potom provede montáž nových sedaček. Práce by měly být dokončeny do posledního dne měsíce listopadu.
 
Referendum pro zrušení hazardu v Ústí nad Orlicí není uznáno pro malou účast občanů 

Referendum se uskutečnilo v rámci komunálních voleb ovšem v oddělených prostorách a to možná voliče zmátlo. Dali hlas svým komunálním politiků a o ostatní se už nezajímali.  Nakonec sice byl výsledek v poměru 70 : 30 pro zrušení nebo omezení hazardu v ústí n.O., ale výsledek  pro malou účast neplatí.   K platnosti rozhodnutí v místním referendu je podle § 48 odst. 1 zákona třeba účasti alespoň 35 % oprávněných osob, zapsaných v seznamech oprávněných osob. Počet oprávněných osob, kterým byly vydány hlasovací lístky a úřední obálky byl 4004 z celkového počtu 11630 oprávněných osob, zapsaných ve výpisech ze seznamu oprávněných osob, což je 34,43 %.

 

Vánoční kvíz trvá od 10.listopadu do 10.prosince. Je pro širokou veřejnost. Soutěží se o stan, spacák a
nafukovací karimatku. Nápovědu  a kompletní pravidla najdete na www.blizprirode.cz
Kristova babička zase hlídá cestu „ku hradu“

Pardubice (10. 11. 2014) - Památky mívají podobný osud jako lidé. Platí to i o sochách a pomnících, jejichž vznik je mnohdy předurčuje k různým zkouškám významných i bezvýznamných historických událostí. Ve tváři klidná a trpělivá socha sv. Anny v Litici nad Orlicí se za posledních pětapadesát let stěhovala již podruhé. S blahosklonným výrazem sleduje všední život pod tamním hradem od roku 1759.
„Naštěstí se soše babičky Ježíše Krista před letošní cestou dostalo náležité péče. Doslova prokoukla. Jsem ráda, že k tomu přispěl i Pardubický kraj, protože bez pomoci by socha zchátrala. Na první pohled je zjevné, že pomoc náležitě vrací a to nejen obyvatelům obce,“ upozorňuje náměstkyně hejtmana Pardubického kraje Jana Pernicová, zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči.Hrad Litici nad Orlicí navštíví přes deset tisíc návštěvníků ročně. Od osmnáctého století vždy stoupali po cestě právě kolem sochy svaté Anny až do roku 1960, kdy byla přemístěna. 
„Bylo to sice romantické místo na kraji lesa poblíž Divoké Orlice. Ovšem chlad, vlhkost a bujná vegetace sochám nesvědčí. Řasy, mechy a lišejníky ji za tento čas přivedly do havarijního stavu. Původně socha stála v obci na rozcestí ku hradu,“ vysvětluje vedoucí oddělení kultury a památkové péče Pardubického kraje Tomáš Libánek.
Podle obecní kroniky byl pomník svaté Anny přestěhován „za most k Potštejnu. Do základu pomníku byla uložena předsedou městského národního výboru soudruhem Uhlířem schránka s doklady na dnešní dobu (časopisy, kovové mince)“. Hned vedle kronikář zaznamenal, že si soudruh Bohdan Kotyza téhož roku koupil nový vůz značky Moskvič.„Dnes nám tento zápis připadá kuriózní, ale vypovídá to o každodennosti šedesátých let minulého století. Navíc se z kroniky dozvíme, že řidičské zkoušky vykonala úspěšně i Kotyzova dcera Vlasta,“ poznamenává Tomáš Libánek.
Socha svaté Anny je oděna v tunice, kterou překrývá dlouhý plášť. Hlavu a ramena halí závoj. Přes levé koleno přepadává elegantní drapování a na hrudi má vytesán reliéfní monogram MARIA ve svatozáři. Plastika drží v rukou otevřenou knihu a stojí na vysokém podstavci s postranními volutami a římsou.  „Letos byla socha celkově restaurována. Protože se od šedesátých let minulého století změnila urbanistická struktura obce, bylo jí vybráno jiné místo u cesty „ku hradu“ než to, kde stála od roku 1759, kdy ji nechal postavit Anton Wacek,“ říká památkář Milan Mariánek.
Pardubický kraj letos na obnovu památek přispěl částkou více než pět a půl milionu korun. V roce 2015 bude pomoc kulturním památkám i nezapsaným objektům zvyšovat.