Českotřebovský deník 265/2014 (12.11.)                               
Jak uspořádat vlajky na Starém náměstí

Nyní jsou na náměstí vyvěšeny 2 vlajky - statní a EU. Při pohledu na budovu má být naše státní vlajka vlevo a vlajka EU vpravo  - tak jak je to u nás. Co se týče vyvěšení státní vlajky, vlajky EU, krajské vlajky a vlajky našeho města, měla by být státní vlajka skutečně na druhém stožáru zleva při pohledu na budovu. Shodou okolností je tato situace jako příklad uvedena v publikaci Petr Exner - Pavel Fojtík -Zbyšek Svoboda "VLAJKY, PRAPORY A JEJICH POUŽÍVÁNÍ -ZÁKLADNÍ PRAVIDLA PRO VYVĚŠOVÁNÍ VLAJEK NA ÚZEMÍ ČESKÉ REPUBLIKY" - viz příloha (pořadí odleva při pohledu na budovu - vlajka Pardubického kraje, státní vlajka, vlajka EU a vlajka našeho města).  RNDr. Vlastimil Hruška
Petr Exner - Pavel Fojtík -Zbyšek Svoboda
VLAJKY, PRAPORY A JEJICH POUŽÍVÁNÍ
ZÁKLADNÍ PRAVIDLA PRO VYVĚŠOVÁNÍ VLAJEK  NA ÚZEMÍ ČESKÉ REPUBLIKY
Radovan Švarc vítězem krajského kola Logické olympiády

V pátek 7. listopadu proběhlo v Pardubicích krajské kolo Logické olympiády, jejímž garantem je organizace Mensa sdružující lidi s IQ nad 130, tedy s IQ mezi horními dvěma procenty populace. Soutěž má prověřit, zda jsou žáci schopni logického a samostatného uvažování. Gymnazista Radovan Švarc porazil v kategorii C určené pro střední školy 409 soutěžících a vybojoval si tak postup do finále, které proběhne 1. prosince v Míčovně Pražského hradu.
Dana Řehořová
Autor fotografie: Jaromír Krys
 
Místní akční skupiny budou důležité pro rozvoj venkova

Pardubice (11. 11. 2014) – Přibližně stovka manažerů Místních akčních skupin (MAS) z celé republiky dnes jednala v sále Jana Kašpara o projektu Místní akční skupiny jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů. Debatovala se rovněž otázka komunitně vedeného územního rozvoje. Na jednání je přišel pozdravit i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který dlouhodobě zdůrazňuje význam takzvaných MASek při čerpání z evropských fondů.
„Prostřednictvím těchto přirozeně vzniklých sdružení bude možnost čerpat v novém programovém období 2014-2020 na rozvoj venkova až 20 miliard korun. Z mého pohledu se jedná o velmi důležitý nástroj k posílení malého a středního podnikání prostřednictvím menších komunitně vedených projektů,“ řekl hejtman Martin Netolický. Pardubický kraj s MASkami dlouhodobě spolupracuje a podporuje je přes Program obnovy venkova, kde jeden z dotačních titulů je právě určen mikroregionům a Místním akčním skupinám.
Hejtman Martin Netolický jako člen vyjednávacího týmu krajů s vládou o evropských fondech rovněž ocenil dosavadní spolupráci s Místními akčními skupinami. „Ministerstvo průmyslu a obchodu, které je řídícím orgánem Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost nechce využít k dočerpání evropských peněz Místní akční skupiny, ale preferuje státní CzechInvest. S využitím nástroje komunitně vedeného územního rozvoje bohužel příliš nepočítá ani v novém programovém období. S tím se nemohu ztotožnit. Kraje podporují takové rozdělování evropských peněz, které je co nejblíže k žadatelům. Doposud to bylo zárukou transparentního postupu,“ dodal hejtman.
  •  
  • Poděkování

    Ráda bych poděkovala všem za účast na pohřbu mého manžela za květinové dary a kondolence. největší dík patří paní Magdaleně Peterkové za výstižná a pěkná slova, panu F. K. Zedínkovi  a především skupina Medvědi za hudební rozloučení. 
     
    Koalice pro Českou Třebovou ve spolupráci s KDU-ČSL a Stranou zelených vás srdečně zvou na 47. Lidový ples
    Ples se koná: 24. 1. 2015 od 19.30 ve všech prostorách Národniho domu, Kozlovská ulice Česká Třebová
    Na plese vystoupi: 17 tičlený tanečni orchestr Vladimira Jánskeho z Liberce, cimbálová muzika Zádruha z Dolnich Bojanovic. Hostem večera je Šarka Marková - hvězda muzikálu Bidnici a Miss Saigon.
    Vstupné: 220 Kč z toho 30 Kč z každé vstupenky je podpora ZŠ Praktická Česká Třebová
    Bohata tombola o celkové hodnotě 100 000 Kč.
     
    Pardubický kraj si drží ve sběru spotřebičů osmé místo

    Pardubice, 11. listopadu 2014 - Více než 1140 tun vysloužilých elektrospotřebičů odevzdali obyvatelé Pardubického kraje během prvních deseti měsíců tohoto roku k recyklaci prostřednictvím kolektivního systému ELEKTROWIN. Pardubický kraj se těmito výsledky prozatím řadí na osmé místo v České republice.
    Výzvou pro další aktivity v rámci spolupráce Pardubického kraje a kolektivního systému ELEKTROWIN je vlastní aktivita obyvatel Pardubického kraje z loňského roku. Tehdy se od ledna do prosince v kraji vysbíralo přes 1294 tun starého elektra.
    Obce Pardubického kraje díky spolupráci s ELEKTROWINem ušetřily v roce 2013 více než devět milionů korun, v roce 2014 zatím něco málo přes osm milionů. „Jsou to peníze, které by bylo nutné vynaložit na sběr a recyklaci elektrozařízení, kdyby neexistoval jejich systém zpětného odběru a města a obce by tyto náklady musely hradit ze svých rozpočtů,“ říká Táňa Pokorná, ředitelka zákaznického oddělení ELEKTROWINu. Finanční podpora zpětného odběru v Pardubickém kraji činila od ledna do října 2014 téměř 1, 1 milionu korun.
    Motivační program odměňuje aktivní města a obce  - Česká Třebová vede v soutěži měst
    Městům a obcím navíc vyplatil ELEKTROWIN v roce 2013 ze svého Motivačního programu na základě množství vysbíraných spotřebičů 585 543 korun, o které se podělilo 18 žadatelů. Letos je to dosud 347 165 korun. Nejvíc prostředků – 261 tisíc korun – zatím za sedm let fungování Motivačního programu dokázala získat obec Horní Ředice.
    Tuto částku z Motivačního programu jsme použili na dva domky pro sběr elektrozařízení a dále jsme postavili zpevněnou plochu a oplocení sběrného dvora,“ říká Monika Holečková, účetní Obce Horní Ředice.
    Letos zatím vede město Česká Třebová, které čerpalo finanční prostředky mimo jiné na stacionární kontejner.
    Se sběrem pomáhají také hasiči  V celé České republice jsou stále významnějšími partnery při sběru vysloužilých elektrozařízení dobrovolní hasiči, kteří se ve stále větší míře zapojují do projektu Recyklujte s hasiči.  Organizováním svozů, technikou i obyčejnou chlapskou silou pomáhají svým sousedům všude tam, kde není sběrný dvůr bezprostředně po ruce.  „V Pardubickém kraji se do projektu zapojilo už 69 hasičských sdružení,“ informuje Táňa Pokorná. Loni hasiči v kraji vysbírali 101,9 tun, za devět měsíců letošního roku už 103,8 tun starého elektra.  Nejúspěšnějším sborem v soutěži Pětilitr v hasičárně!“, kterou vyhlásily kolektivní systémy ELEKTROWIN a  ASEKOL v rámci projektu Recyklujte s hasiči, se stalo SDH Přepychy, a to jak v kategorii  Hasičský sbor s nejvyšším celkovým množstvím vybraných elektrospotřebičů v kilogramech, tak v kategorii Hasičský sbor s nejvyšším celkovým množstvím vybraných elektrospotřebičů (výtěžnost: kilogramy odevzdaného elektra/obyvatele). Celkově tak sbor v obci Přepychy získá odměnu ve výši deset tisíc korun.
    Zpětný odběr podporují i další aktivity
    Na podpoře zpětného odběru a recyklace spotřebičů spolupracuje ELEKTROWIN s Pardubickým krajem také prostřednictvím dalších aktivit.  Více než 213 škol v Pardubickém kraji se například zapojilo do projektu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět.
    Speciálně pro Pardubický kraj byla v rámci soutěže obcí ve třídění odpadů „O Perníkovou popelnici“ již třetím rokem zařazena zvláštní kategorie ve výtěžnosti zpětného odběru vysloužilého elektrozařízení ve velkoobjemových kontejnerech, tzv. WINTEJNERECH. V letošním roce si odměnu odnesla obec Horní Ředice, stejně tak v kategorii výtěžnosti na jednoho obyvatele mezi obcemi do 1500 obyvatel. Oceněno bylo i město Proseč, a to ve stejné kategorii, ale v rámci obcí nad 1500 obyvatel.
    Barevný den plný her to je název akce, která navštívila celkem osm měst v kraji v období od května do září 2014 a svým programem učila děti, ale také dospělé, jak správně nakládat s odpady určenými k recyklaci a jak mohou být dále využity v podobě nových produktů.  Důkazem fungující spolupráce kolektivního systému a kraje je „polepený“ autobus nabádající ke správnému zacházení s vysloužilými elektrospotřebiči.   
    Další aktivita na podporu sběru proběhla v říjnu na sběrném dvoře v Přelouči, kde pro prvních 100 návštěvníků, kteří odevzdali ve sběrném dvoře kompletní velký elektrospotřebič, byl připraven dárek v podobě 8 GB USB flash disku. Výsledkem bylo 69 kusů odevzdaných velkých spotřebičů. Loni se jich přitom ve stejném období na sběrném dvoře sešlo pouze pět.
    Zajímá vás pěstounství? Přijďte na setkání v Pardubicích

    Pardubice (12. 11. 2014) – Rodina je nejlepší prostředí pro život dětí. Ne každému je ale dětství v rodinném kruhu dopřáno. V Pardubickém kraji žije stále mnoho dětí v ústavních zařízeních, která i při nejlepší snaze nemohou dětem nahradit individuální péči v přirozeném prostředí rodiny. Pardubický kraj a nezisková organizace Amalthea, která pomáhá dětem, rodičům a pěstounům, opět hledají zájemce o pěstounskou péči. V úterý 18. listopadu 2014 od 17 do 19 hod se v Café Apatyka v Pardubicích uskuteční setkání se zájemci o náhradní rodinnou péči spojené s besedou s pěstouny, kteří se o děti v pěstounské péči již starají.
    „Úkolem pěstounů je nabídnout dítěti, které nyní vyrůstá v dětském domově nebo se jeho rodina ocitla v těžké životní situaci a nemůže se o něj postarat, místo ve své rodině. Nejedná se jen o malé děti, ale i o děti staršího věku, jiného než většinového etnika či děti s různým stupněm postižení,“ vysvětlil krajský radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola. Důležitým úkolem pěstounů je navázat s dítětem bezpečný vztah, po kterém dítě touží, doprovázet ho v jeho radostech i starostech a být mu oporou při hledání vztahu k jeho rodičům i širší rodině.
     „Pěstouni jsou podporováni státem, pěstounství je tedy do jisté míry také profesí přinášející finanční odměnu. Zároveň klade na pěstouny požadavky, které zajistí, že je dítě v pěstounské rodině v bezpečí a spokojené. Mezi takové požadavky patří povinnost spolupracovat s vlastní rodinou dítěte, vzdělávat se nebo být v kontaktu se sociálními pracovníky,“ uvedla Ria Černá z organizace Amalthea.
    Zájemci se mohou na setkání zeptat odborníků i pěstounů na všechno, co je o pěstounské péči zajímá. Více informací najdete na webových stránkách amalthea.cz, na telefonním čísle 773 952 814 nebo na e-mailu pestouni@amalthea.cz.
    Modernizovanou silnici ke Králickému Sněžníku ocení nejen lyžaři

    Pardubice (4. 11. 2014) – Králicko svým návštěvníkům nabízí malebné hory s turistickými cestami, atraktivními sjezdovkami i upravenými běžeckými trasami. Nyní se nejen lyžaři do oblíbeného střediska na Dolní Moravě dostanou mnohem snáze. Pardubický kraj dokončil modernizaci silnice II/312 z Králík ke křižovatce na Červený Potok, tedy hojně využívanou přístupovou cestu do turisticky vyhledávané oblasti Králického Sněžníku. Celkové náklady obnovy této komunikace dosáhly 44,7 milionů korun.
    Stavba byla zahájena v březnu 2013. Díky ní se zvýší plynulost dopravy a tím sníží i hlučnost a prašnost. „Více než dva kilometry dlouhý úsek silnice od křižovatky se silnicí I/43 po odbočku na Horní Lipku byl ve zcela havarijním stavu. Modernizovaná silnice zlepší přístupnost oblasti Králického Sněžníku i cest do sousedního Polska. Věřím, že zlepšená infrastruktura se odrazí také v podnikání a cestovní ruch,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Pardubický kraj získal na stavbu dotaci z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod.
    Vozovka svou šířkou nevyhovovala kategorii II. třídy, místy se propadala, nedostatečné odvodnění ničilo její povrch i pozemky v okolí. Museli jsme proto nechat modernizovat konstrukční a krytové vrstvy vozovky, zlepšit odvodňovací systém, tedy propustky a příkopy, a také kompletně vyměnit mostovku stávajícího mostu v Králíkách,“ popsal podrobně projekt náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek. V rámci stavby byly vybudovány bezpečnostní ostrůvky pro chodce včetně osvětlení přechodů a přeložky sloupů nízkého napětí.