Českotřebovský deník 267/2014 (14.11.)                                
Poděkování

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR Česká Třebová, touto cestou děkuje Městu Česká Třebová, za finanční příspěvek na činnost v roce 2014. Organizace pomáhá zrakově postiženým občanům.
 
Bílá pastelka - poděkování

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR Česká Třebová,
touto cestou děkuje studentům Vyšší odborné školy Gustava Habrmana Česká Třebová, za aktivní pomoc při sbírce Bílá pastelka, která se konala 15. října 2014.
V našem městě se studentům školy podařilo prodat pastelky za 4655 Kč.
 Celkový výtěžek sbírky činí 1 775 878 Kč.
Děkujeme všem příznivcům, kteří nás podpořili zakoupením bílé pastelky, která symbolizuje zrakové postižení.
SONS ČR  Mlýnská 900  Česká Třebová

 

Pronajmu kancelář v budově Komerční banky s parkovacím stáním.
Telefon 608 828 234

 
Svatomartinský průvod 2014


V úterý 11.11. 2014 pořádalo Rosa rodinné centrum již po deváté lampiónový průvod. Tentokrát byl průvod zahájen příjezdem „svatého Martina“, který opravdu přijel na bílém koni a přivezl dětem sladkosti. Úspěch akce podpořila hojná účast rodin s dětmi, výborné svatomartinské rohlíčky, napečené ženami z českotřebovského Sokola, svařáček i medovina a mladé svatomartinské víno z Vinotéky, perníčky z Rosy i s čajem pro zahřátí. Akce byla zakončena vskutku oslnivým vystoupení skupiny Společenství ohně a šermu Tartas. Všem, kdo se zúčastnili, ať na straně tvůrců programu či na straně příchozích, děkujeme za spoluvytvoření slavnostní atmosféry. Naše díky také patří Kulturnímu centru za zapůjčení pavilonu v Javorce a Eko Bi za pomoc se zajištěním té správné průvodové tmy.


Bývalí olympionici dostali od kraje 100 tisíc korun do nadačního fondu

Pardubice (14. 11. 2014) – Tradiční setkání Východočeského klubu olympioniků se konalo ve čtvrtek v zasedací místnosti kanoistického klubu Prosport Sezemice v Lukovně. Letošní bilancování a příjemného posezení si nenechalo ujít přes 20 bývalých či současných účastníků olympiád. Nechyběli mezi nimi dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty 1996 Martin Doktor, olympijský vítěz z Tokia Jiří Daler či předseda celostátního klubu olympioniků Oldřich Svojanovský. Nechyběl ani krajský radní pro sport René Živný, sám trenér bikrosu a účastník olympiád v Pekingu a v Londýně.
Jednou z činností klubu olympioniků je zřízení nadačního fondu, který slouží k podpoře bývalých olympioniků seniorského věku, kteří mají bohužel v současné době velice nízké příjmy. „V minulosti se soutěžilo především za medaile a sportovci neměli možnost se finančně zajistit. Nyní je kromě nízkých příjmů trápí v řadě případů také podlomené zdraví. Elán do života ale nechybí nikomu z nich,“ prohlásil René Živný, předal předsedovi Východočeského klubu olympioniků Jiřímu Polívkovi symbolický šek na částku 100 tisíc korun, kterou věnoval Pardubický kraj nadaci klubu olympioniků. Stejnou sumu přidal také Královehradecký kraj.
Zajímavým zpestřením bylo vystoupení Martina Doktora s aktuálními informacemi o stavu příprav na olympijské hry v brazilském Riu de Janeiro v roce 2016. Martin se právě nedávno vrátil z inspekční cesty v Brazílii a informoval, že se na spoustě míst usilovně pracuje, ale na druhou stranu se mnoho sportovišť stále ještě ani nezačalo stavět.
Vysoce nakažlivé choroby? Zdravotníci se školili na semináři

Pardubice (14. 11. 2014) – Nebezpečí nakažlivých chorob se pravidelně objevuje v médiích v souvislosti s výskytem některé z nich. Zdravotníci v Pardubickém kraji se dnes seznámili s postupy a opatřeními, které je v případě výskytu takové choroby nutné použít. Odborný seminář Problematika vysoce nakažlivých nemocí se konal v sále Jana Kašpara v budově krajského úřadu pod záštitou 1. náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka.
„Organizací semináře o vysoce nakažlivých chorobách reagujeme na aktuální situaci ve světě. Všude se mluví o ebole, ale zdaleka se nejedná jen o tuto nemoc. I když se zdá, že ohnisko je od nás daleko, musíme být připraveni. Přesto doufám, že dnešní setkání bude pro všechny užitečné, ale zároveň nebudete muset získané poznatky nikdy uplatnit v praxi,“ zahájil seminář 1. náměstek Roman Línek. „V Pardubickém kraji máme nemocnici v Těchoníně, která je jako centrum biologické ochrany na vysoce nakažlivé choroby maximálně připravena, v ideálním případě ale její vybavení nebudeme muset vůbec použít,“ dodal Roman Línek. Na semináři vystoupil ředitel Krajské hygienické stanice v Pardubicích Antonín Vykydal a seznámil přítomné s postupy zainteresovaných orgánů při zjištění nákazy vysoce nakažlivými nemocemi. Zdůraznil použití ochranných pomůcek, izolaci pacienta a informování Krajské hygienické stanice. Primář infekčního oddělení v Pardubické krajské nemocnici (PKN), a.s., Petr Knížek, hovořil o vysoce nakažlivých nemocech z klinického pohledu, náměstek pro léčebnou péči v PKN informoval o plánu a organizaci činnosti v této krajské nemocnici a ředitel Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Pavel Svoboda mluvil o problematice z hlediska integrovaného záchranného systému. Jednotlivé přednášky doplňovala diskuze.