Českotřebovský deník 270/2014 (18/11)                                

FOTOGRAFICKÁ SOUTĚŽ PŘÍRODA V POHYBU 2014 vyhodnocena, výstava otevřena                  

Ceny tradiční fotosoutěže, vyhlašované každoročně ZO ČSOP Podorlicko Česká Třebová byly předány v rámci vernisáže fotovýstavy v pondělí17. listopadu 2014 odpoledne. Bylo to moc milé setkání s absolutně největším návalem lidí na vernisáži. Vystavené fotografie stojí za prohlédnutí, proto připomínám, že výstava je otevřena každý den do soboty 22.11. od 10,00 do 16,00, tak se přijďte podívat.
Výsledky fotosoutěže a fotoreportáž Mgr. Milany Soukupovcé z této ojedinělé akce najdete ZDE
DDM Kamarád informuje

XX. Reprezentační ples
DDM Kamarád Česká Třebová a Fincentrum  pořádá v pátek 23.1.2015 ve 2000hod.
XX. Reprezentační ples v sále restaurace Na Horách. Cena vstupenky s místenkou je 100,-Kč. Při zakoupení místenky je možné objednat večeři. K tanci a poslechu hraje skupina Monitor.  Můžete se těšit na předtančení a bohatou tombolu.
Předprodej vstupenek ve Fincentrum  od 15.12.2014   PO - PÁ od 8:00  do 16:00 hodin ( pan Švec Kamil tel.777 144 107), v kanceláři DDM od 5.1.2015 v PO, ST – 9:00 – 11:00 hod. 13:00 -16:30 hod.
 
Mikuláš
Dům dětí a mládeže Kamarád zve děti a rodiče na již tradiční mikulášskou nadílku. Akce se koná v pátek 5.12.2014 od 15:00  do 17:00 hod. (v tomto čase můžete přijít kdykoli). Začátek trasy je „u hříbku“. Vstupné 30,-Kč (doprovod a děti do 3 let zdarma). Balíčky, které chcete předat dětem je nutno označit jménem a příjmením dítěte. V případě deštivého počasí bude akce zrušena.
 
ADVENTNÍ  KONCERT

Sbor Českobratrské církve evangelické v Č. Třebové Vás srdečně zve na  ADVENTNÍ  KONCERT
Účinkují: Iveta Benešová - varhany, zpěv,  Petra Mimrová - housle 
Na programu: A.Vivaldi, G. F. Händel, J. S. Bach
C. Franck, C. Saint-Saëns, J. Massenet,
A. Dvořák, vánoční písně
Koncert se koná 7.prosince 2014  od 16:00 hod. v evangelickém  kostele na Trávníku
 
EVANGELICKÉ BOHOSLUŽBY V ČESKÉ TŘEBOVÉ - PROSINEC 2014 

  7.12.2014: bohoslužby (2. adventní neděle)  (9.00 evangelická fara, Riegrova 283)
14.12.2014: čtené služby Boží (3. adventní neděle)  (9.00 evangelická fara, Riegrova 283)
21.12.2014: čtené služby Boží (4. adventní nedle)  (9.00 evangelická fara, Riegrova 283)
24.12.2014: bohoslužby (Štědrý den)  (22.00 evangelický kostel na Trávníku)
25.12.2014: bohoslužba. s VP (Boží hod vánoční)  (9.00 evangelický kostel na Trávníku)
26.12.2014: bohoslužby (Štěpána mučedníka)  (9.00 evangelická fara, Riegrova 283)
28.12.2014: bohoslužby (1. neděle po narození Páně)  (9.00 evangelická fara, Riegrova 283)
31.12.2014: bohoslužby (poslední den kalendářního roku)  (9.00 evangelická fara, Riegrova 283)
Bohoslužby jsou otevřené pro všechny, kteří chtějí slyšet evangelium - zvěst o Ježíši Kristu.
 
Studenti z TRADINGU se v praxi neztratí. Umí? Umí!

„Oni, ti mladí nemají žádné pracovní návyky. Prostě vyjdou po maturitě školu a nemají je, nic neumí. Hrůza s nimi pracovat, “ donesl se mi k  uším během oběda v Rettigovce útržek rozhovoru dvou žen… Ajajaj… V kabinetu na mě čeká pětadvacet dokumentů s názvem „Hodnocení odborné praxe“, které mám prostudovat. Co tam instruktoři asi uvedli? Mají se studenty Trading Centre taky takové neblahé zkušenosti, jaké učinily s čerstvými absolventy ty dvě dámy?
Hodnocení mám srovnaná v abecedním pořadí podle příjmení studentů maturitního ročníku. Z valné většiny se dozvídám o kladném přístupu, výborném chování, zodpovědnosti při plnění úkolů, spolehlivosti, svědomitosti. Dostávám se k písmenu „Z“ – Záleský. Aha, tady se vedoucí praxe hodně rozepsal. Čtěte se mnou: Přístup žáka k práci byl výborný. Úkoly plnil dříve, než je dostal. Při plnění úkolů, jež dostával, se kvalita předháněla s kvantitou. Řekněme na rovinu, že úkoly byly nadměrně složité a vyžadovaly komplexní řešení, které musel pan Záleský zvládat individuálně. Jeho zápal pro práci a stále dobrá nálada zvedly výkon v celém kolektivu. Panu Záleskému byla ke konci praxe nabídnuta dohoda o provedení práce, kterou zásadně odmítl podepsat. Jako důvody uvedl, že by bylo proti jeho morálním zásadám dostat za práci, kterou pro nás vykonával zadarmo, zaplaceno. Dalším důvodem bylo, že již musí nastoupit docházku ve Vašem ústavu, která ho naplňuje více než práce u nás. Jeho vystupování bylo na úrovni profesionality, která perfektně zapadla do jinak vysokoškolského kolektivu. Jednal vždy maximálně profesionálně a asertivně. Dovoluji si zdůraznit, že znalost cizích jazyků (zejména AJ a NJ) pana Záleského byla naší společnosti prospěšná. Dále bych chtěl podotknout zejména skvělou přípravu z Vašeho ústavu v těchto oblastech: Firemní korespondence, Písemná elektronická komunikace, Základy obchodní němčiny. Pokud byste tohoto studenta chtěli poslat na praxi v budoucích letech, rádi se jej opět ujmeme. Pokud Vám naše hodnocení přijde příliš barvité, rádi Vám vypíšeme nové. Věřte prosím, že bude stejně pozitivní a lichotivé. Přijměte prosím náš velký dík za tak skvělého studenta, za jeho výkon a odbornou připravenost! Podepsán byl Michal Zikán ze společnosti VFS Financial Services Czech Republic, s. r. o.
Děkuji Zdendovi za reprezentaci školy. Děkuji panu Zikánovi, že věnoval čas, aby komplexně zhodnotil Zdendův přístup. Děkuji kolegům, že dbají na kvalitní odbornou přípravu našich studentů. Zdenda slízl smetanu, nicméně chci vyjádřit své díky i ostatním čtvrťákům, kteří reprezentovali SSOŠ Trading Centre na úřadech i ve firmách na Litomyšlsku, Svitavsku a Českotřebovsku, a také všem, kteří za studenty během praxe zodpovídali.
Setkejte se s nimi a přesvědčte se osobně během Dnů otevřených dveří na SSOŠ Trading Centre (12. 1. 2015, 12. 2. 2015). Těšíme se na setkání s vámi!               Mgr. Marie Janoušková, učitelka TC
 

Pronajmu kancelář v budově Komerční banky s parkovacím stáním. Tel.608 828 234                     

Pardubický kraj podporuje sociální podnikání

Pardubice (18. 11. 2014) Sociální podnikání hraje důležitou roli v místním rozvoji a významně přisívá k vytváření pracovních příležitostí pro osoby se zdravotním nebo sociálním znevýhodněním. Pro sociální podnik je stejně důležité dosahování zisku jako zvýšení veřejného prospěchu. Toto podnikání, které prospívá společnosti, podporuje také Pardubický kraj. Pro zájemce proto pořádá semináře o sociálním podnikání. Jeden z nich se konal ve minulý týden v sále Zastupitelstva Pardubického kraje.  „Díky sociálním podnikům mohou vznikat nová pracovní místa především pro lidi, kteří jsou znevýhodněni na trhu práce. Mezi ně patří např. osoby se zdravotním postižením, dlouhodobě nezaměstnaní, mladí z dětských domovů apod. Velkou příležitost zde vidím i pro neziskové organizace, které díky sociálnímu podnikání mohou získat i prostředky na vlastní prospěšné projekty“, uvedl krajský radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola. „Nyní hledáme vhodné formy podpory sociálních podniků ze strany kraje a na jaře bychom rádi vyhlásili nový grant na podporu vzniku a rozvoje sociálních podniků,“ dodal Pavel Šotola.
Potencionální sociální podnikatele se snaží Pardubický kraj inspirovat právě na seminářích. Přes 30 účastníků se tak ve středu seznámilo s výhodami a úskalími sociálního podnikání, formálními náležitostmi založení sociálního podniku i příklady dobré praxe. Iva Pohanková z firmy Pohanka – jídelna pro zdraví prezentovala nejen svůj podnik, ale zajistila také občerstvení pro účastníky semináře. Své zkušenosti nabídla i Renata Čekalová ze společnosti SENZA družstvo, chráněná dílna.
K sociálnímu podnikání zatím zorganizoval Pardubický kraj semináře v Pardubicích a v Chrudimi a další dva chystá: 20. listopadu v Ústí nad Orlicí a 25. listopadu v Chrudimi. Kapacity obou jsou již naplněné. Semináře se konají v rámci individuálního projektu s realizací projektu Podpora dostupnosti sociálních služeb a sociální práce v Pardubickém kraji.
 
Do Chrudimi se vrací pořadatelství CVVZ

 Brno/Chrudim - Již tradičně bývá jeden listopadový víkend věnován celostátní vzájemné výměně zkušeností, která je určena pro všechny pracovníky s dětmi a mládeží. Ten letošní prodloužený včera skončil v Brně. Na této akci bylo zastoupeno i město Chrudim, které po loňské třebíčské kandidatuře získalo status pořadatele CVVZ pro rok 2015 a obdrželo tak putovní pádlo na nadcházející rok. „Brněnská CVVZ pro nás nebyla, jako pro ostatní účastníky, pouze výměnou zkušeností a oddychovou akcí. Z našeho pohledu šlo spíše o pracovní víkend, kdy jsme se zaměřili na způsob její organizace v Brně, sledovali a poslouchali diskuze účastníků,“ říká Matěj Zelinka, jeden z koordinátorů chrudimské CVVZky. 
Letošní, již 23. ročník proběhl v termínu od 14. do 17. listopadu ve dvou základních školách v městské části Lesná a v moravské metropoli proběhla potřetí. „Pořadatelství si v Občanském sdružení Altus moc ceníme a věříme, že se nám podaří navázat na předchozí ročníky,“ říká Martin Benák, předseda Občanského sdružení Altus.  
Jak se bude Občanskému sdružení Altus při pořádání Celostátní vzájemné výměně zkušeností, tentokrát s mottem „Létáme v tom společně“ dařit se můžete přesvědčit od 13. do 15. listopadu 2015. Matěj Zelinka
Pro neznalce CVVZ = celostátní velká výměna zkušeností . Také jsem to nevěděl. Škoda že to pořadatelé akce nikam do své tiskové zprávy nepovažují za nutné napsat.... (pozn. red)
 
Ostře nesouhlasíme s pozváním ruského prezidenta Putina do Prahy

Europoslanci TOP09/STAN a KDU-CSL sdružení v poslaneckém klubu Evropské lidové strany ostře nesouhlasí s pozváním ruského prezidenta Putina českým prezidentem Zemanem. Pozváním Miloš Zeman definitivně potvrdil, že je ochoten udělat vše pro to, aby se vlísal do přízně Putina a vehnal ČR do náruče Ruska. Na tom nic nemění skutečnost, že pozvání se týká účasti na připomínce 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, které je zároveň mezinárodním dnem boje proti holokaustu. K situaci, kdy Rusko nerespektuje mezinárodní právo a vojensky zasahuje do vnitrostátního konfliktu na Ukrajině, vnímáme pozvání Putina na jakoukoliv slavnostní či vzpomínkovou akci jako krajně nevhodné. Takové pozvání nemůže vyznít jinak než jako projev náklonnosti a sympatií k současné agresivní politice Ruska na Ukrajině. Prezident Zeman svými výroky i činy nabourává jednotný postoj EU ve vztahu k Rusku a jedná v rozporu se zájmy ČR jako členského státu EU.  Zemanova proruská politika ospravedlňující a legitimizující separatistické akce na východě Ukrajiny je v ostrém protikladu k postoji EU, která v současné době připravuje návrh na rozšíření sankčního seznamu právě o jména separatistů z východu Ukrajiny.
Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), místopředsedkyně České národní delegace v ELS
Luděk Niedermayer (TOP09/STAN), předseda České národní delegace v ELS

Hradečáci mají zájem o nové bydlení Na Plachtě

Hradec Králové – V sobotu 8. listopadu úspěšně začal prodej nových bytů v Rezidenci Na Plachtě. Zájem o byty předčil očekávání, v průběhu prvních 4 dnů prodeje bylo rezervováno už více než 10 bytů.
„Jsem velmi rád za pozitivní přístup obyvatel Hradce Králové. Příznivě hodnotí - vedle velmi atraktivní lokality a správně koncipovaných bytů - i ceny bytů, v nichž je u každé bytové jednotky vždy zahrnuta i cena venkovního parkovacího stání nebo garáže. Už v první den zahájení prodeje jsme zaznamenali několik závazných rezervací. To předčilo naše původní očekávání. Současně to pro nás přináší značnou zodpovědnost projekt ke spokojenosti všech budoucích vlastníků bytů dokončit,“ zdůrazňuje Martin Kubišta, ředitel společnosti Rezidence Na Plachtě, s.r.o., která projekt realizuje.
V první etapě výstavby bytového komplexu, který vznikne v dosahu přírodní památky Na Plachtě, bude postaveno 47 bytů. Částečně uzavřený komplex bytových domů přímo s výhledem na chráněné území Na Plachtě vyroste na území bývalého skladu dřeva společnosti Petrof. První byty budou k nastěhování v létě 2016.
Obyvatelé Královéhradeckého kraje oceňují nejen dispoziční řešení, provedení a ceny bytů, ale i způsob úhrady kupní ceny, kdy při podpisu budoucí smlouvy kupující složí pouze 15 % kupní ceny bytu a zbývajících 85 % kupní ceny je splatných až po dokončení a kolaudaci objektu, resp. uzavření kupní smlouvy. „To je velkým lákadlem zvláště pro mladé rodiny, které nemají k dispozici enormní úspory a počítají s financováním koupě nového bytu prostřednictvím hypotéky,“ vysvětluje Kubišta.
Dle prvních reakcí zájemců je velmi kladně hodnocena existence balkónu či terasy u každého bytu, u přízemních bytů velikost a umístění předzahrádek. „Majitelé bytů tak spojí výhody jinak typické spíše pro bydlení v rodinných domech s možností bydlení v blízkosti centra Hradce Králové. O víkendu nebo odpoledne udělají pár kroků a jsou v hradeckých lesích, kde mohou sportovat, procházet se a čerpat energii. V poslední době v okolí Rezidence Na Plachtě vznikly nové stezky a místa pro odpočinek, které kvalitu života v této lokalitě ještě zlepšují,“ uzavírá Martin Kubišta.