Českotřebovský deník 271/2014 (19.11.)                               
Prezentace nově vypravovaného Strategického plánu

Pozvánka na prezentaci nového Strategického plánu rozvoje města Česká Třebová na léta 2014 - 2020
Strategický plán je realizován v rámci projektu Strategie pro rozvoj města Česká Třebová
(reg. č. CZ.1.04/4.1.01/89.00078)
Zveme veřejnost na představení nově zpracovaného dokumentu Strategického plánu rozvoje města Česká Třebová, které se uskuteční  ve středu 26.11.2014, od 15:00 hodin  v malém sále Kulturního centra Česká Třebová
Prezentace proběhne za účasti zpracovatele společnosti Erste Grantika Advisory, a.s.
 
Druhá prodloužená tanečních v Národním domě

V pátek 7. října 2014 se v podvečerních hodinách  zaplnil  velký sál Národního domu milovníky tance, neboť se zde konala  druhá prodloužená již tradičních  tanečních kurzů. Průvodcem večera se jako každoročně stal taneční mistr Jan Bílek z Ústí nad Orlicí. Mezi diváky bylo mnoho rodičů, prarodičů, sourozenců, ale i starších kamarádů, někdejších Bílkových žáků, mezi něž lze právem počítat řadu rodičů  nynějších absolventů kurzů. Své hosty mohli žáci provést po tanečním parketě  v sérii pro rodiče a všechny hosty.  Zpestřením večera byly také, jako každoročně, soutěže s balónky, které si již po řadu let těší mezi žáky oblibě. Všichni přítomní si mohli v průběhu večera připomenout  řadu známých  tanců,  samozřejmě z těch  klasických,  došlo však  i  na ty modernější. Spokojené úsměvy na tvářích přítomných  svědčily o tom, že se akce líbila. A tak nezbývá, než se těšit na blížící se závěrečný věneček.   Martin Šebela   Více ZDE
 
Krajský  přebor  Pardubického  kraje JUNIOREK  čtvrtek 13.11.2014 Česká Třebová

Sokol Česká Třebová KKY – Spartak Polička JKY 0:3 (18:25, 19:25, 24:26)
Sokol Česká Třebová KKY – Spartak Polička JKY 0:3 (18:25, 23:25, 23:25)
Juniorky soupeře jsou věkem ročníky 95-96. Naše družstvo jsou věkem žákyně 1999 podzim a 2000 a tři kadetky. Šplíchalová  a Dalecká  prosinec  1998 a Václavková  1999. Takže obrovský věkový rozdíl a tedy i zkušenosti družstva soupeře. Nejvíce to je znát v koncovkách setů, kde se bojíme nekazit a přehráváme zadarmo míče. Této obrovské chyby v koncovkách setů, soupeř plně využívá. Odstranit se dá dobrým tréninkem a vyhraností hráček, které si budou na více útoku věřit.
Ostatně, dle výsledků jednotlivých setů, je vidět, že to „nebyl žádný  splachovák“.
Pod vedením Rostislava Hanzelky hrála a střídala: Voleská Kristýna, Linda Klimková, Foldynová Natálie, Veselá Anna, Pešková Tereza, Bečičková Michaela, Václavková Hana, Šplíchalová Veronika, Dalecká Kateřina.
 
Hejtman pozval Madeleine Albrightovou do Pardubického kraje

Pardubice - Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický se společně s delegací vlády České republiky a dalších ústavních činitelů účastní oslav výročí 25 let od Sametové revoluce ve Spojených státech amerických. U příležitosti dárcovského večera se ve Washingtonu setkal také s bývalou ministryní zahraničí USA Madeleine Albrightovou.      „Madeleine Albrightová je úžasná šarmantní dáma, která se v USA těší obrovskému respektu. Rozhovor s ní byl pro mne skutečnou životní událostí. Paní Albrightová je rodačka z našeho kraje a plánuje příští rok opět přijet do České republiky a navštívit Letohrad. Předběžně jsem ji pozval na oficiální setkání se samosprávou Pardubického kraje,“ s potěšením oznámil hejtman Martin Netolický. „Madeleine Albrightová se otevřeně a opakovaně hlásí k českému národu, české kultuře i svému regionu. Rozhodně je to žena, která si zaslouží obdiv a úctu,“ uvedl Martin Netolický. Hejtman v pondělí 17. listopadu navštívil slavnostní koncert České filharmonie ve washingtonské Národní katedrále (National Cathedral). Včera nechyběl na slavnostním odhalení busty prezidenta České republiky Václava Havla ve sněmovním křídle Kapitolu. Do České republiky se vrací v závěru týdne.

 
Saunová sobota v ráji

Saunový Ráj v Holicích (nedaleko Hradce Králové a Pardubic) připravil den plný saunových ceremoniálů. Ve své nové ceremoniálové sauně, která je vybavená hudbou i efektovými světly čeká na návštěvníky desítka saunových show, ceremoniálů, které mají blízko ke krátkým divadelním představením. Moderní saunové ceremoniály znamenají aktuální trend a dokonce se v nich pořádá i mistrovství světa. V Holicích představí mistrovské ceremoniály právě saunoví animátoři, kteří reprezentovali ČR na mistrovstvi světa v Bad Hofgastein v Rakousku. Sobota v Saunovém ráji přinese všem návštěvníkům dostatek zábavy i příjemné relaxace. Show se uskuteční v rámci cyklu SaunaFest na cestách 22. 11. 2014.
Saunový ráj nabídne v sobotu 22. 11. to nejlepší ze zážitkového saunování, které je i u nás stále oblíbenější. Polévání kamenů vodou s vonnou esencí, nápadité rozhánění horkého vzduchu po sauně ručníky a vějíři, práce s ledovou tříští - to vše je novým trendem pro saunování. Hosty programu budou Lukáš Poluk (mistr ČR oficiálního mistrovství v saunových ceremoniálech SaunaFest 2014), Judita Müllerová (stříbrná ze SaunaFestu a nejlepší saunérka), Jaroslav Pallas (5. místo v celosvětovém žebříčku saunérů Saunaranking.com) a další saunoví animátoři. Vedle nich se o kvalitní saunování bude starat také Saunový mág Pavel Hofrichter.
Pro děti a rodiny je připraven speciální ceremoniál v 11 hodin. Sauna bude vytopena na nižší teplotu a pod vedením zkušených saunových animátorů si děti vyzkouší také, jak se dělá saunový ceremoniál. Esence provoní saunu, barevná světla vykouzlí atmosféru a nové saunové zážitky čekají na nejmenší návštěvníky a jejich rodiče. Odměnou pak bude sladké překvapení.
Vstupenky na tříhodinový vstup s rezervací vstupu na 2 ceremoniály jsou za 380,-Kč. Celodenní vstupenky s přednostním vstupem na 3 ceremoniály stojí 550,-Kč. Můžete si je objednat e-mailem nebo přes e-shop, případně zakoupit osobně na recepci. V e-shopu si můžete rezervovat vstup na konkrétní čas podle programu. Samozřejmě můžete přijít také bez rezervace. Se vstupenkou zakoupenou předem ale budete mít vstupné levnější a budete mít zaručeno, že ceremoniály uvidíte. 
Saunový animátor, Jaroslav Pallas, se letos zúčastnil mistrovství světa v saunových ceremoniálech a v týmové soutěži s Juditou Müllerovou obsadil krásné, 6. místo na světě. Do světové soutěže se kvalifikoval na oficiálním mistrovství ČR v saunových ceremoniálech, které se tradičně pořádá v rámci akce SaunaFest. "To nejlepší ze SaunaFestu přivážíme do Saunového ráje v rámci akcí SaunaFest na cestách. Připravili jsme speciální saunové ceremoniály, a jsou mezi nimi samozřejmě ty úspěšné, soutěžní předvedené na Mistrovství světa. Pravidelné saunování je součástí zdravého životního stylu. Návštěvníci uvidí skvělou mistrovskou show a současně mohou relaxovat a také se dobře pobavit." zve Pavel Hofrichter, organizátor akcí SaunaFest. Další z akcí na sebe nenechá dlouho čekat - již následující sobotu (29. 11.) odpoledne a večer budou saunové ceremoniály v rámci SaunaFestu na cestách předvedeny v aquaparku v Ústí nad Orlicí.
 
Časový harmonogram SaunaFestu na cestách v Saunovém ráji:
11:30 Plyšáčkův ceremoniálek – saunový ceremoniál pro děti a rodiče13:30 Jedeme do Itálie
14:15 Piráti z Karibiku
15:00 Vůně Orientu
15:45 Japonský ceremoniál s Takyjako Nakašim
16:30 Kouzlo Arménie
17:15 S tebou si zatančím
18:00 5.Element (show ceremoniál z mistrovství světa – Lukáš Poluk)
18:45 Ceremoniál místních saunérů – To nejlepší ze Saunového ráje
19:30 Ptačí říše (premiéra show ceremoniálu)
20:15 Fantom Opery (show ceremoniál z mistrovství světa v týmových ceremoniálech) (Jaroslav Pallas a Judita Müllerová)
20:45 Mistr ručníku – závěrečná show na terase se světly a kreacemi saunových mistrů s ručníky
 
Evropský parlament v těchto dnech hostí vzpomínkové akce k 17. Listopadu 1989, který je letos zároveň 25. výročím pádu komunismu v Československu

Evropský parlament je v těchto dnech dějištěm kulturních akcí připomínajících pád komunismu v Československu před 25 lety. Europoslanci z různých zemí EU, stejně jako úředníci všech evropských institucí a další zájemci z řad lidí působících v Bruselu tak mají možnost seznámit se prostřednictvím autentických záběrů z dokumentárních filmů s událostmi, které lemovaly přechod od totalitního režimu k demokratickému v Československu v roce 1989. 
Vzpomínková akce s názvem "1989: Z deníku Ivany A." se uskutečnila 18. 11. pod záštitou L. Niedermayera a s podporou České národní delegace v Evropské lidové straně (europoslanci za TOP09/STAN a KDU-ČSL) a její náplní bylo promítání dokumentárního filmu režiséra Karla Strachoty se stejnojmenným názvem. Akce se zúčastnila široká paleta hostů a mezi diváky nechyběla nová česká eurokomisařka V. Jourová a český velvyslanec v Belgii J. Kurfürst, kteří společně s organizátorem akce europoslancem L. Niedermayerem pronesli i krátký proslov. 
Jinou akci připomínající 25. výročí sametové revoluce s názvem "November 89 - Ti, ktorí boli pri tom" dnes 19. 11. pořádá slovenský europoslanec I. Štefanec (SDKÚ) a její součástí bude promítání studentského dokumentárního filmu o událostech ze 17. listopadu 1989. 
"Obě vzpomínkové akce spojuje kromě připomínky historické úlohy 17. listopadu 1989 to, že ukazují pohled studentů a mladé generace na přelomové dění spojené s pádem komunismu a příchodem demokracie v listopadu 1989. Tedy pohled těch, kteří byli hybateli vývoje prvních dnů a týdnů a pro které představovaly demokratické změny největší výzvu a příležitosti. Jsem přesvědčen, že tento pohled může být inspirující i pro dnešní situaci, kdy se objevují pokusy o znevážení významu 17. Listopadu a obětí s ním spojených a kdy úcta k demokracii a lidským právům není zdaleka samozřejmostí", uvádí k tomu L. Niedermayer
"Domnívám se, že připomínání událostí spojených se 17. listopadem 1989 jak v našich domovských zemích, tak tady v sídle Evropského parlamentu v Bruselu, může přispět k posílení obecného povědomí o významu svobody a demokracie pro naši společnost a naše každodenní životy", nabízí svůj pohled na význam vzpomínkových akcí slovenský europoslanec I. Štefanec.

 

Pardubickou výstavu ústecké střední školy uměleckoprůmyslové zakončila módní přehlídka

Pardubice/ Ústí n. O. – Dům U Jonáše, který obhospodařuje Východočeská galerie v Pardubicích, se už podruhé za uplynulý rok a půl stal vítaným místem pro prezentaci prací žáků Střední školy uměleckoprůmyslové z Ústí nad Orlicí. Společně s druhou „umprumkou“ z Hradce Králové připravili Ústečtí výstavu Prostor pro design, jež započala vernisáží 1. října a skončila 16. listopadu.
Prostor pro další spolupráci
Daleko nad rámec běžné výstavy šla studentská výstava z důvodu, že obsahovala dalších šest doprovodných pořadů. Čtveřici přednášek královéhradeckých pedagogů Ondřeje Teplého, Jana Opitze a Jiřího Huláka doplnila přednáška akad. arch. Bohuslava Horáka, jenž od letošního roku působí jako hlavní vyučující uměleckých oborů u maturitního ročníku oboru Tvarový a grafický design obalů. Symbolickou tečkou však byla 13. listopadu módní přehlídka oboru Design oděvů, jednoho z pěti uměleckých, který je v Ústí nad Orlicí vyučován. Pod vedením pedagožky Jany Salabové představili mladí modelové a modelky to nejlepší, co v posledních letech ve škole vzniklo. Nechyběly ani kolekce ověnčené medailemi z mezinárodní soutěže v Prešově, jíž se ústecká SŠUP pravidelně a úspěšně účastní. Jelikož podle slov ředitelky pardubické galerie Hany Řehákové představují studentské práce vítané zpestření výstavních prostor, je zde do budoucna předpoklad další spolupráce obou institucí.