Českotřebovský deník 272/2014  (20.12.)                            
Krasobruslařky ve Dvoře Králové

Krasobruslařský klub Česká Třebová se 1.11. 2014 zúčastnil prvních mezioddílových závodů této sezóny „II. Ročníku memoriálu Karla Diviše.“
Z důvodu příprav českotřebovského klubu na lední revue bylo zastoupení pouze v jedné kategorii a to Benjamín.
 
Skloubit přípravu Lední revue a závodů není jednoduché. Touto nelehkou cestou se rozhodla jít závodnice Radka Hůlková a se svoji jízdou z pohádky „Na vlásku“ se umístila na krásném 2. místě z 5 startujících.

 

 

SOUTĚŽ MLADÝCH CHOREOGRAFŮ 

Opět po roce, v neděli 2. 11. se v místním Národním domě, konal již 3. ročník nepostupové taneční soutěže ODC 2014. Tuto akci připravuje Taneční škola, která tímto dává prostor, nejenom tanečníkům školy, ale i  ostatním předvést své kvality v tanečním oboru. Soutěž byla určena pro všechny tanečníky bez rozdílu věku a bez rozdílu tanečního stylu. Celkový počet se vyšplhal na krásných 17 choreografií. Některé byly smutné, některé veselé. Důležitým faktorem byla podmínka, že si děti musí choreografii vytvořit sami, s hudbou mohou pomoci rodiče a vymyslet  kostým. Pětičlenná porota po té měla mnohdy těžkou práci, při rozhodování umístění. Poděkování patří všem, kteří se na této akci podíleli a to sponzorům - Město Česká Třebová, Delikatesy Juhasová a zejména samotným tanečníkům za odvahu a krásnou práci na přípravě.
Názor na volby

Myslela jsem, že povolební uspořádání na českotřebovské radnici  skousnu, ale nejde mi to.
Volby jsou od toho, aby  si občané zvolili zástupce kterým věří, které osobně znají a pochopitelně je  chtějí vidět ve vedení města. Takže jsme volili a nic. Kam se podělo 29961 hlasů odevzdaných pro Koalici pro ČT? Proč není ani jeden její zástupce ve vedení města či radě? Vůbec mě jako voliče nezajímají osobní averze a hádky mezi kandidáty napříč stranami. Vzájemné trestání a vyřizování si účtů za to, že se bývalí kamarádi nepohodli mě nezajímá.
 Z výsledků voleb vyplynulo, že ne málo občanů si přálo změnu a chtělo na radnici vidět nové tváře. Nic se nezměnilo, a ve vedení města jsou stále titíž lidé, bez ohledu na výsledky voleb. Ano jistě mi namítnete, že to je výsledkem povolebního uspořádání a vyjednávání, ale co za tím je, nevíme. Ano, je to legitimní, ale nespravedlivé. Hrátky „vysoké“ politiky bohužel fungují i na malém městě. Ale tady se lidé lépe znají a povolební uspořádání by  mělo více kopírovat výsledky voleb a přání voličů. Nevěřím, že by ani s jedním zástupcem Koalice nebyla možná spolupráce, přinejmenším jména  paní Peterkové či pana Menšíka,  jsou zárukou dohody. Nevěřím, že by s nimi nebyla možná spolupráce, a nebo se nehodí ostatním do karet?
To se ale nemusí organizovat drahé  volby. Pár kamarádů, kteří si rozumí a jdou si na ruku se domluví, že spolu budou pěkně vycházet a usadí se ve vedení města a tam konají službu lidem podle svého.
Takže jsme odvolili, dosavadní vedení radnice si oddychlo, a to je všechno.
Přesto přeji nám všem, aby se práce pro naše  město dařila a všem prospívá. A. Bystrická
 
Základní umělecká škola Česká Třebová zve na … 

30.11.2014      ROZSVÍCENÍ VÁNOČNÍHO STROMU STARÉ NÁMĚSTÍ ČESKÁ TŘEBOVÁ
16.30 hod., Staré náměstí Česká Třebová – účinkuje DPS Kajetánek.
 
03.12.2014      5. HUDEBNÍ BESÍDKA
18.00 hod., Malá scéna Česká Třebová.
 
06.12.2014      I. ADVENTNÍ KONCERT ZUŠ V KOSTELE SV. JAKUBA ČESKÁ TŘEBOVÁ
17.00 hod., Kostel sv. Jakuba Česká Třebová.
 
16.12.2014      VÁNOČNÍ KONCERT ŽÁKŮ A UČITELŮ ZUŠ
18.00 hod., Velký sál Kulturního centra Česká Třebová.
 
17.12.2014           Z POHÁDKY DO POHÁDKY
Inscenace pohádek Hrníčkové kouzlo, Šípková Růženka a dobrodružného příběhu Robin Hood
18.00 hod., Malá scéna Česká Třebová.
 
18.12.2014      II. ADVENTNÍ KONCERT ZUŠ V KOSTELE SV. JAKUBA ČESKÁ TŘEBOVÁ
17.00 hod., Kostel sv. Jakuba Česká Třebová.
Přejeme příjemné prožití svátků vánočních a úspěšné vkročení do nadcházejícího roku 2015. Současně se těšíme na další společná setkání při akcích, které pořádá ZUŠ Česká Třebová. Jarmila Holcová, statutární zástupce školy
 
Fúze krajských nemocnic pokračuje podle plánu

Pardubice (20. 11. 2014) Fúze nemocnic akutní lůžkové péče Pardubického kraje se uskutečňuje podle plánu. Rada Pardubického kraje dnes vzala na vědomí informaci o průběhu fúze a předloží ji k projednání na nejbližším zasedání Zastupitelstva Pardubického kraje 11. prosince 2014.
„Proces transformace a fúze nemocnic Pardubického kraje probíhá zatím zcela v souladu s harmonogramem fúze schváleným usnesením Zastupitelstva v únoru letošního roku,“ informoval 1. náměstek hejtmana Roman Línek. Jeho slova doplnil i ředitel Nemocnic Pardubického kraje (NPK) Tomáš Gottvald: „Právní náležitosti technické části fúze jsou naplněny a termín zápisu do obchodního rejstříku není ohrožen.“
Představenstva pěti nemocnic ve spolupráci se smluvní advokátní kanceláří Kaplan & Nohejl 24. října zajistila sepsání rozhodnutí Pardubického kraje jako jediného akcionáře o schválení fúze sloučením ve formě notářského zápisu, a to jak pro zanikající společnosti, tak pro společnost nástupnickou. Současně byl 30. října podán návrh na zápis fúze sloučením Pardubické krajské nemocnice jako nástupnické společnosti a jednotlivých nemocnic jako společností fúzí zanikajících do obchodního rejstříku s požadovaným termínem zápisu 31. prosince 2014.
Fúzi řídí takzvaný řídicí výbor v čele s Tomášem Gottvaldem a se zapojením poradenské firmy KPMG funguje takzvaný monitorovací výbor. V něm jsou zastoupeny všechny kluby Zastupitelstva Pardubického kraje, které je o jednotlivých krocích fúze podrobně informováno.
 

kraj je připraven čerpat z EU další 6,5 miliard korun


Pardubice (20. 11. 2014) – Pardubický kraj má připraveny priority na projekty ve výši 6,5 miliardy korun. Až budou na přelomu letošního a příštího roku schváleny konkrétní výzvy, mohou být priority upraveny. Do školství by tak mohlo putovat více než 900 milionů korun, do zdravotnictví, na dopravu necelé tři miliardy.

„Schválení podmínek jednotlivých operačních programů pro nové programové období 2014 – 2020 Evropskou komisí lze předpokládat až na přelomu roku 2014 a 2015, proto se jejich zaměření ještě může měnit,“ prohlásil krajský radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Zdenek Křišťál. Dílčí změny lze očekávat i v rámci upřesňování podmínek ze strany řídících orgánů. „Přesto je aktuální se zabývat konkrétními náměty projektů, aby bylo možné zahájit jejich přípravu. Jinak by neměl Pardubický kraj podklady a dokumentaci k uplatnění do prvních výzev v roce 2015,“ vysvětlil Zdenek Křišťál.

„Evropské peníze budeme chtít prioritně využít na projekty v oblasti modernizace silnic II. třídy, obnovy přístrojového vybavení nemocnic, ale i zkvalitnění vybavení a podmínek pro výuku na středních školách a učilištích zřizovaných krajem. Jedná se o prvotní návrhy, které budou ještě upřesňovány,“ dodal Křišťál.

„Pro oblast zdravotnictví bychom v příštích letech potřebovali realizovat projekty v hodnotě okolo 1,2 miliardy korun. Za prvořadé považuji přípravu investice centrálního urgentního příjmu v Pardubické krajské nemocnici, ale i pokračování v obnově přístrojového vybavení napříč našimi nemocnicemi,“ upřesnil nejnutnější projekty v oblasti zdravotnictví 1. náměstek hejtmana Roman Línek a pokračoval: „Nutné je také přemístit z nevyhovujících prostor dětskou chirurgii, která je jediným pracovištěm svého druhu v Pardubickém kraji a například dokončit zateplení většiny našich objektů.“