Českotřebovský deník 274/2014 (22.11.)                               

Jabkancová pouť již 54. v pořadí

Velký zájem Třebováků i přespolních, velké problémy se zaparkováním. Objížďka vedoucí Hřbitovní ulicí  a Zámostím měla jako vždy potíže. Program na jedničku, stál by za natočení a uvedení v programu OIKTV, abychom  jej mohli vychutnat pěkně celý a doma v teple.  jistě by to zařídit šlo, na autorské poplatky by jistě "kabelovka" prostředky našla. Jabkance chutnaly a byl jich opět pouťový nedostatek, byť obrovská parta lidí již od noci moc a moc snažila.  Pouťových stánků opět přibylo, stálo by za to je snad i spočítat, rozšířil se i repertoár nabízeného zboží. Každý bude mít jistě své hodnocení.... Postupně uvedu i větší fotoreportáž, nyní je však třeba připravit prosincové číslo tištěného vydání Českotřebovského zpravodaje. Více fotek ZDE

Sedadla do velkého sálu se mají montovat v následujícím týdnu, zatím si můžeme prohlédnou, jak vypadá sáůl bez sedadel.  Nová kvalitní podlahová krytina je instalována, dřevěné díly stupňovité podlahy nebylo třeba měnit, o to bude rekonstrukce interiéru levnější.  Sál bude opět na předvánoční akce připraven, bude jako nový, jen bude v každé řadě o jedno sedadlo méně. Za to budou sedadla širší a čalouněná, zadní strana sedadel však zůstane dřevěná. Číslování sedadel zůstane jako před rekonstrukcí, nová sezóna již měla připraveno číslování na podobu po rekonstrukci.  Na dalších snímcích je  úprava sálu v různém stádiu a z různých stran. (Foto doc. Mgr. František Preisler)

Hejtman Netolický uvažuje o spolupráci s krajany a městem Chicago

Chicago/Pardubice (21. 11. 2014) - V rámci české delegace v USA vedené předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem, navštívil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický největší „české“ město v zahraničí – Chicago. Město proslulé početnou a vlivnou českou komunitou, v minulosti vedené starostou s českými kořeny a zároveň dlouhodobě významné ekonomické centrum USA.
„Jestli někde vidím přirozené spojence a to po desetiletí, tak je to právě Chicago se svými aktivními českými krajany," uvedl hejtman Martin Netolický v úvodu chicagské návštěvy.
Hejtman Netolický se při této příležitosti setkal s chicagským starostou Emanuelem Rahmem a stovkami českých krajanů. Řešil s nimi mimo jiné oživení vazeb a možnost posílení kooperace v oblasti podpory ekonomiky a spolupráce města Chicaga a Pardubického kraje ve prospěch investic, rozvoje vědy a stáží mladých lidí.
„Byla by velká škoda promarnit energii čechoamericko-české spolupráce, která zde existuje už od 19. století a může pomoci rozvoji Pardubického kraje. Potkal jsem zde spoustu našich krajanů, kteří se stále hlásí ke svým tradičním českým kořenům a to i na Pardubicku. Chtějí být užiteční domovině a jsou v Novém světě úspěšní. Zkusím vytvořit pevnou alianci vzájemné spolupráce, investic, technologické spolupráce a výměny žáků, která pomůže novým pracovním místům u nás a posílení prestiže našeho kraje," zdůraznil hejtman Netolický při představení zvažovaného plánu pravidelné kooperace města Chicaga a Pardubického kraje.
„Oslovím s tímto plánem americké partnery, českou ambasádu, naše firmy a Hospodářskou komoru a věřím, že do pověstného roka a dne budeme mít první projekty postavené na české vzájemnosti a kulturních vazbách, nehledě na vzdálenost," uzavřel hejtman Netolický svou návštěvu města Chicago.

 

AKCE POŘÁDANÉ V PROSINCI 2014
ZO ČSOP PODORLICKO V ČESKÉ TŘEBOVÉ  

PERNÍKOVÝ ADVENT
V neděli 7.12.2014 v časovém rozmezí 10.00 – 14.00 si v ekocentru Podorlicko můžete nazdobit perníkovou chaloupku, betlém nebo perníkové ozdoby na stromeček. Perníky budou připraveny.
Co je třeba udělat:
do 29.11.2014.se přihlaste na e-mailové adrese pernicky.csop@seznam.cz , nahlaste počet účastníků
Co si přinést s sebou:
podložku z kartonu obalenou pečícím papírem (nebude k dispozici) a barevné zdobení (lentilky, perličky atd.). K dispozici bude bílá poleva na ozdobení perníků.
Příspěvek na materiál – medovné je 50 Kč.
Akce je podpořena  Městem Česká Třebová.
 
VELKOCHOVY ZVÍŘAT

Ve středu 10.12. 2014 od 17,00
Přednáška s promítáním dokumentu a ochutnávkou.
Ročně se ve světě spotřebuje přes 300 milionů tun masa. Za posledních padesát let spotřeba masa vzrostla globálně až čtyřikrát. Jaké jsou dopady intenzivní živočišné výroby na životní prostředí, zdraví člověka nebo lokální ekonomiku? V jakých podmínkách jsou zvířata v intenzivních velkochovech chována a proč? Je situace ve zbytku Evropy odlišná od České republiky? Má zákazník a zákaznice možnost volby a proč čím dál více lidí přechází na bezmasou stravu? Odpovědi na tyto i další otázky se dozvíte v první ze série přednášek na téma živočišná výroba a velkochovy zvířat.
Přednášející:
Tatiana Konrádová – expertka Strany zelených na ochranu zvířat, členka organizace Svoboda zvířat a Liga na ochranu zvířat
Barbora Malá – mluvčí kampaně 269life, členka organizace Svoboda zvířat
Vstupné dobrovolné.