Českotřebovský deník 277/2014 (26.11.)                               
Novým ředitelem Kulturního centra Česká Třebová bude od 1. ledna 2015 Mgr. Josef Kopecký. 

Tak rozhodla rada města v pondělí 24. 11. na základě doporučení konkurzní komise vedené Mgr. Josefem Menšíkem  ještě v období před komunálními volbami. Konkurzu se tehdy zúčastnili čtyři  uchazeči, ze kterých doporučení získal právě Mgr. Josef Kopecký. Rada Města nejdříve dne 10. 11. vzala výsledky konkurzu na vědomí a souhlas se jmenováním a uzavřením pracovní smlouvy pak schválila v pondělí 24. listopadu.  Převzetí funkce má bát provedeno ještě v průběhu měsíce prosince, stávajícímu řediteli Kulturního centra končí pracovní smlouva  poslední prosincový den roku 2014.
 
Probační a mediační služba hlásí

Probační a mediační služba České republiky se stala již nedílnou součástí systému trestního soudnictví. Specifickou oblastí její činnosti je práce s mladistvými a dětmi. V souvislosti s touto problematikou probační a mediační služba rozvíjí i takzvanou multidisciplinární spolupráci týmů pro mládež. Tu tvoří zástupci střediska Probační a mediační služby Ústí nad Orlicí, Územního odboru Policie ČR v Ústí nad Orlicí, Okresního soudu a státního zastupitelství v Ústí nad Orlicí, orgánů sociálně-právní ochrany dětí jednotlivých obcí s rozšířenou působností v okrese Ústí na Orlicí, střediska výchovné péče Mimóza a občanského sdružení Změna.
 
Členové multidisciplinárního týmu pro mládež si na svých pravidelných setkáních vyměňují informace a poznatky z oblasti práce s rizikovou mládeží, diskutují o aktuálních problémech, s nimiž se setkávají napříč celým soudním okresem Ústí nad Orlicí. Hledají rovněž účinnější postupy, které by pozitivně ovlivnily vývoj kriminality mládeže. Sdílejí také informace o ohrožené mládeži a osvědčené postupy při práci s ní. Vzájemná spolupráce na místní úrovni je velice potřebná a užitečná pro další činnost s problémovou mládeží. Setkávání týmu totiž poskytuje ideální prostor pro sdílení vzájemných zkušeností.
 
Na posledním setkání týmu pro soudní okres Ústí nad Orlicí se sešli jeho členové, aby se seznámili s nově zahájeným probačním programem určeným pro mladistvé pachatele trestné činnosti nazvaný P.U.N.K.T. rodina (Průšvihy Už Nedělám, Kámo. Tečka.). Ten poskytuje pomoc a podporu mladým lidem, kteří se dostali do konfliktu se zákonem, a také jejich rodinám. Cílem probačního programu je řešit příčiny trestné činnosti mladistvých, umožnit, podpořit a udržet u nich žádoucí změnu směřující k odklonu od kriminální kariéry. Patří sem samozřejmě i ochrana společnosti před opakováním trestné činnosti mladistvého.
 
V závěru letošního setkání byl tým seznámen také s dosavadní zkušeností pracovníků střediska Probační a mediační služby v Ústí nad Orlicí se zákonem o obětech trestných činů, který vešel v účinnost 1. srpna 2013. Od té doby činnost střediska směřovala ve prospěch již více než sedmdesáti obětí trestných činů.

Na jednotlivá střediska PMS se mohou obrátit jak samotní mladiství nebo jejich zákonní zástupci, tak i poškození, přičemž služby probační a mediační služby jsou bezplatné.
 
Nový probační program s názvem „P.U.N.K.T.rodina

Nový probační program s názvem „P.U.N.K.T.rodina (Průšvihy Už Nedělám, Kámo. Tečka.)“ je v těchto dnech realizován ve spolupráci střediska Probační a mediační služby Ústí nad Orlicí s nestátní a neziskovou organizací Rubikon Centrum.  Na ústeckoorlicku tak byl zahájen program, jehož záměrem je snižovat na minimum recidivu trestných činů dětí a mladistvých. Program se však zaměřuje i na posílení rodiny jako významného zdroje podpory mladistvých pachatelů.
Realizátorem probačního programu P.U.N.K.T.rodina je nestátní a nezisková organizace, která v oblasti prevence kriminality a efektivního řešení následků trestných činů působí v České republice již 20 let. Probační program je určen skupině mladistvých ve věku patnáct až osmnáct let, kteří se dostali do střetu se zákonem, a to v méně závažných trestních kauzách, týkajících se například drobných krádeží, poškozování cizí věci a podobně, tak i trestných činů závažnějšího charakteru, jako například ublížení na zdraví. Na základě dobrovolného souhlasu se pak tito pachatelé stávají účastníky programu, který jim později bývá uložen v rámci trestního řízení. Cílem je řešení příčin trestné činnosti mladistvých a udržení žádoucí změny směřující k odklonu od jejich potenciální kriminální kariéry.
Program vychází z předpokladu, že mladí lidé, kteří se dostali do konfliktu se zákonem, často nemají dostatečné právní vědomí a dovednosti, které by jim pomohly zvládat rizikové situace v běžném životě, a které by jinak mohly vést k páchání dalších provinění. Mladiství mnohdy nepřemýšlejí o důsledcích své trestné činnosti, kterou často v době páchání ani za trestnou nepovažují. Ke snížení případné recidivy trestných činů ve věkové kategorii mladistvých pachatelů slouží právě tento jednadvacetihodinový cyklus individuálních a skupinových setkávání. Na ústeckoorlicku pomáhá například šestnáctiletému Lukášovi, který se dopustil provinění krádeže a poškození cizí věci, či sedmnáctiletému Honzovi za šíření poplašné zprávy, když před několika měsíci nahlásil v jednom z obchodních center bombu.  Význam má i pro osmnáctiletého Davida, kterému byl program uložen za ublížení na zdraví, výtržnost a nebezpečné ohrožování, když na jedné diskotéce jinému mladistvému nejprve vyhrožoval usmrcením a nakonec jej udeřil pěstí do obličeje.
Za pomoci vyškoleného lektora budou mít mladí delikventi možnost rozvíjet odpovědnost za své jednání a intenzivně uvažovat o svém provinění i jeho důsledcích. Naučí se řešit konflikty, zvládat rizika, ovládat své chování a mít jej pod kontrolou v rizikových situacích. Budou mít možnost přemýšlet o důsledcích trestného činu pro sebe, oběť i společnost a nahlédnou na provinění z pohledu obětí. Prostřednictvím jednotlivých témat a především praktickým cvičením budou klienti vybaveni dovednostmi, které jim pomohou zvládat rizikové situace v běžném životě, a které by jinak mohly vést k páchání dalších provinění. Po absolvování probačního programu, který sestává z šesti témat, by pohled mladistvých na trestnou činnost již měl být konfrontován s těmito novými znalostmi.
Smyslem programu je nejen ochrana společnosti před opakováním trestné činnosti mladistvých a snížení recidivy trestných činů v uvedené věkové skupině na minimum, ale také prokázání nezastupitelné role alternativních způsobů řešení při prevenci rizikového chování u dětí a mladistvých.
Program je podpořen z Programu česko-švýcarské spolupráce. Probační program „P.U.N.K.T.rodina (Průšvihy Už Nedělám Kámo. Tečka.)“ je schválen ministrem spravedlnosti ČR a je zapsán v seznamu probačních programů Ministerstva spravedlnosti ČR.
Probační a mediační služba Středisko Ústí nad Orlicí  Smetanova 43 562 01 Ústí nad Orlicí
 
Tisíce studentů z ČR se utká o vítězství v 5. ročníku vědomostní soutěže IT-SLOT

Přihlásili se i Třebováci
Pardubický kraj, 25. listopad 2014 – Dny 27. a 28. listopadu letos připadnou na 1. kolo celostátní soutěže v informatice jménem IT-SLOT (zkratka Systém Logických OTázek). Populární klání českých studentů základních škol pořádá již tradičně Soukromá střední škola výpočetní techniky Praha (SSŠVT). V letošním již 5. ročníku zatím přislíbilo účast 69 českých škol s 1800 žáky. Své síly změří i letos v online testu zaměřeném na informační technologie a logické myšlení. Z Pardubického kraje se letos zatím přihlásily 2 školy v počtu 55 studentů a to ZŠ Polabiny a ZŠ Česká Třebová Nádražní ulice.
45 nejlepších postoupí do finále
Nejlepší hráči se utkají ve druhém kole, které je zároveň finálové. To se bude konat 17. prosince v budově Soukromé střední školy výpočetní techniky na pražském Proseku. Soutěží se o zajímavé ceny nejen pro účastníky, ale i pro jejich školu. Partnerem IT-SLOT jsou tradičně firmy Dell a business communication.
Jak soutěžit?
Aby se mohli školáci soutěže IT-SLOT zúčastnit, musí se jejich základní škola do soutěže nejprve prostřednictvím učitele IT zaregistrovat. Po registraci obdrží škola přihlašovací údaje. Poté může učitel IT přihlásit své žáky v sekci "Správa žáků" na webu www.it-slot.cz. Registrace probíhá do 26. listopadu 2014.
Výhry v soutěži
Mezi hlavními cenami pro školy je například tablet Dell Venue Pro 11, projektor Dell M115HD či monitor Dell UltraSharp U2414M (24"). Všichni účastníci finálového kola konaného 17. prosince získají poukaz na slevu ze školného na Soukromé střední škole výpočetní techniky ve výši 1 000 Kč. Pro žáky jsou dále připravené výhry jako tablety Lenovo Yoga 10 Full HD, Asus MemoPad HD 7, multimediální zařízení Approx MP3 Player 8GB a Flash Disky.
Historie soutěže IT-SLOT
První ročník soutěže pořádala SSŠVT v roce 2010, kdy se do soutěže zaregistrovalo 80 základních škol a 960 žáků. Druhý ročník zaznamenal značný nárůst počtu účastníků. Roku 2011 se zaregistrovalo 110 škol a 1740 žáků. Do 3. ročníku se zaregistrovalo v roce 2012 dokonce 123 základních škol s 2567 školáky, přičemž z nich 2253 odehrálo první kolo. Vítězem 3. ročníku se stal Robin Krempaský z Gymnázia a SOŠ Orlová. Na finálové kolo zatím posledního 4. ročníku IT-SLOT přijelo celkem 28 žáků z 18 škol z celé České republiky. Soutěžící byli například z Českých Budějovic, Plzně či Pardubic. Vítězem se stal Jakub Cach z pardubické Základní školy Polabiny 1, který získal celkem 24 bodů z 25 možných. 
 
Turistická centra se sešla na Zámku Pardubice

Pardubice (25. 11. 2014) – Využití mobilních aplikací v turistickém ruchu, představení novinek pro zimní sezónu nebo nových tiskových materiálů zažil včera Zámek Pardubice. Pardubický kraj tam pořádal setkání zástupců turistických informačních center Pardubického a Královéhradeckého kraje. Akce se zúčastnilo více než 50 jejich pracovníků, ale i dalších subjektů z oblasti cestovního ruchu.
„Sešli jsme se kvůli výměně a získání poznatků z turistického ruchu obou spřátelených krajů. Turisté výletují a nedbají přitom hranic krajů, a proto je skvělé, že i my pořádáme tato setkání turistických informačních center bez ohledu na hranice krajů,“ uvítal přítomné radní Pardubického kraje zodpovědný za sport, cestovní ruch, volnočasové aktivity a informatiku René Živný, který podrobně informoval o projektu přeložení dálkové cyklotrasy číslo 18 do uzlu Orlického cyklo&in-line království na bezpečné cyklostezky i o využití evropských fondů v projektech cestovního ruchu. „Pardubický kraj i letos vyhlásil grant na podporu budování infrastruktury v cestovním ruchu. Termín podání žádostí je 1. prosince. Celkem jsou na projekty v grantu připraveny dva miliony korun,“ dodal radní.
S tématem práce turistických informačních center na setkání dále vystoupil Miloš Krejčí, radní Asociace turistických informačních center ČR pro Pardubický kraj. Vedoucí oddělení regionálního rozvoje Krajského úřadu Pardubického kraje Miroslav Smejkal představil možnosti čerpání z Integrovaného regionálního operačního programu v novém programovém období 2014-2020. O novinkách na turistickém portále www.vychodni-cechy.info přítomné informoval Vít Pechanec, který svou prezentaci obohatil také o představení geolokační hry s názvem Geofun a také o přednášku k mobilním aplikacím v cestovním ruchu.
Před zimní sezónou nechyběl ani odpolední blok „Co je nového na horách“, kde vystoupili zástupci zimních středisek Dolní Morava, Buková hora, Deštné a Černá Hora – Pec. Ředitel EBA, a. s., Michal Červinka informoval přítomné o novinkách na letišti v Pardubicích. Celé setkání bylo zakončeno prezentací Heleny Slepičkové z Východočeského muzea Pardubice a následnou prohlídkou zámku a jeho expozic.