Českotřebovský deník 278/2014 (27.11)                                
Gymnázium ovládlo okresní kolo středoškolského volejbalu!

Gymnazisté se již tradičně zúčastnili volejbalového turnaje středních škol, kde uspěli na výbornou. První kolo turnaje pro dívčí volejbalový tým se konalo v Žamberku a pro chlapecký tým v Lanškrouně. Týmy byly složeny z výběru studentů a studentek z vyššího gymnázia. Obě dvě družstva vybojovala první místa v kvalifikaci a dostala se do kola krajského, které se bude konat 4. února 2015 ve Chvaleticích. Budeme doufat, že gymnazisté potvrdí svou skvělou volejbalovou formu a dostanou se až na republiku!
Lucie Kopecká, studentka 4.C

Nové nádraží v Ústí n.O: - den zprovoznění  video najdete ZDE

Česká Třebová se do kalendáře Řetůvanky nevešla 

Dále uvádíme plakát na vystoupení v České Třebové populární dechové hudby Řetůvanka na adventním koncertu v Janově.  Řetůvanka hrála také v České Třebové 11. listopadu na počest Dne veteránů a bude hrát ještě před Vánoci 20. 12 v jídelně Domu pro seniory.  Dechovku jsme však letos postrádali na Jabkancové pouti, pořadatelé po dvou letech s Řetůvankou změnili názor, i když právě tato kapela dodala akci říz již v dopoledních hodinách. Podobně budeme letos v neděli podvečer postrádat Řetůvanku na Starém  náměstí při slavnostním zahájení adventu. Na tuto akci už pozvánka přišla pozdě, Řetůvanku je třeba objednávat opravdu s velkým časovým předstihem . Nic to ovšem nemění na oblibě této kapely v České Třebové, nakonec zde hraje spousta Třebováků. Nemění to ale nic na ochotě kapely v České Třebové vystupovat i při dalších příležitostech, bude-li kapela včas pozvána. Aby si koncert dali do svého kalendáře všichni členové kapely. Není jednoduché skloubit časové možnosti tolika muzikantů.  A nikdo si nepřeje, aby kapela  hrála bez důležitých nástrojů nebo aby si musela narychlo shánět záskoky třeba až z Pardubic...  (FOTO: Řetůvanka na loňské Jabkancové...)

Sacharovova cena je v dobrých rukou, ale mohl ji získat Euromaidan

Evropský parlament dnes vyhlašuje a slavnostně předává v pořadí již 25. cenu za svobodu myšlení, známou jako Sacharovovu cenu. Letos byla udělena konžskému gynekologu Denisi Mukwegemu, který v roce 1998 založil nemocnici sloužící péči o ženy, které byly skupinově znásilněny při válečném běsnění.
Jeho nemocnice se nachází ve městě  Bukavu na východě Demokratické republiky Kongo a od svého vzniku jí prošlo více než 18 tisíc pacientek. Jako lékař se stal světově uznávaným expertem na léčbu vnitřních zranění způsobených skupinovým znásilněním. Své znalosti z této oblasti předává dále jako pedagog.
Mukwege je také známý kritikou konžské vlády i vlád ostatních zemí, které používají násilí na ženách a jejich znásilňování jako válečnou strategii. V roce 2012 se právě kvůli této kritice stal obětí útoku na svoji osobu a dva následující roky žil v exilu.
"Denisi Mukwegemu ocenění ze srdce přeji, jeho činnost na poli lidských práv a pomoci potřebným je nezpochybnitelná. Musím se ale přiznat, že mým favoritem na Sacharovovu cenu byl ukrajinský Euromaidan, jehož nominaci jsem i osobně podpořil. Jsem přesvědčen, že udělení ceny Euromaidanu by symbolicky podpořilo a povzbudilo Ukrajince v jejich těžké situaci a posílilo jejich morálku v jejich boji proti ruské agresi a v tomto smyslu by mělo bezprostřední pozitivní dopad na dění v těsné blízkosti EU. Nejednota poslanců parlamentních frakcí včetně té mojí lidovecké bohužel šance Euromaidanu na získání Sacharovovy ceny pohřbila," komentuje situaci okolo udělování Sacharovovy ceny europoslanec Jaromír Štětina (TOPO9/STAN), člen výboru pro zahraniční věci.
"I když kandidátů bylo více a měli jsme různé favority, cena je u nynějšího vítěze v dobrých rukou," domnívá se europoslankyně Michaela Šojdrová ((KDU-ČSL), místopředsedkyně výboru pro kulturu a vzdělávání.  
Česká národní delegace v Evropské lidové straně je tvořena 7 europoslanci zvolenými za TOP09/STAN a KDU-ČSL a je nejsilnější českou národní delegací v Evropském parlamentu.