Českotřebovský deník 279/2014 (28.11.)                               

Další českotřebovský historický kalendář je připraven pro své příznivce a zákazníky v prodejnách DAS Jarmila Dlouhá, Sadová 1075, ČT, Knihkupectví Paseka  Hýblova ulice 50, ČT a Papírnictví Vlasta Machová, Litomyšlská 917. Cena kalendáře je stanovena na 78 Kč.  Fotografie opět vybral a opatřil popiskami Martin Šebela

Obnovu kostela sv. Jiří v Třebovici podpořil Pardubický kraj i dobrovolníci

Pardubice (27. 11. 2014) – V Třebovici u České Třebové oslaví letos vánoční svátky v kostele, který voní novotou. Interiéry v regionu ojedinělé empírové stavby zasvěcené svatému Jiří prošly rozsáhlou rekonstrukcí. Pardubický kraj na práce přispěl částkou 120 tisíc korun.
„Finanční pomoc dopadla na úrodnou půdu. Na rekonstrukci se totiž podílelo více jak padesát dobrovolníků. A výsledek stojí za to. Svatostánek má úžasnou atmosféru, kterou podkreslují výrazné ornamentální malby,“ popisuje náměstkyně hejtmana Pardubického kraje Jana Pernicová, která je zodpovědná i za památkovou péči.
Vnitřní omítka kostela byla popraskaná, místy se i odlupovala. „Když trpí omítka, trpí i výmalba,“ říká Pernicová. Stěny byly špinavé. Ornamentální malba se stírala a místy byla uvolněná od podkladu. Do obnovy se musely zapojit i restaurátoři.  Podle krajských památkářů kostelům nesvědčí jak jejich velikost a provoz, tak mnohdy i místo, kde stojí. „Rekonstrukce kostela je vždy pro jejich velikost finančně náročná. Vnitřní omítky bývají často poškozeny vlivem nepravidelného provozu a především nedostatečným větráním,“ vysvětluje vedoucí oddělení kultury a památkové péče Pardubického kraje Tomáš Libánek.
Kolem kostelů se často rozkládají hřbitovy, což má velký dopad na stav stavby. „Na hřbitovech je velká koncentrace solí, které jsou pak vodou transportovány do omítek a poškozují je,“ upozorňuje památkář Milan Mariánek.
Ačkoliv je údržba kostelů náročná, pro obyvatele obcí mají velký význam. „A to nejen pro praktikující věřící. Kostel je vždy jedinečná dominantní stavba naplněná duchovnem i tajemnem. Povětšinou byla postavena na místě, které mělo v sobě náboj již v dobách předkřesťanských,“ říká Jana Pernicová.
Omítky v kostele sv. Jiří v Třebovici teď svítí novotou. Přitom ještě v září letošního roku stálo uvnitř kostela lešení. „V rámci rekonstrukce řemeslníci odstranili i starou elektroinstalaci. V současnosti je připravená nová dokonce i pro vytápění lavic, ovšem otopná tělesa jsme neinstalovali pro nedostatek peněz,“ dodává českotřebovský děkan Miloš Kolovrátník.
Obnova kostelů je nikdy nekončící proces, proto jim Pardubický kraj věnuje velkou pozornost, přičemž v grantovém programu podporuje i přípravu restaurátorským průzkumů a další dokumentace.   
Pardubický kraj podporuje Smetanovu Litomyšl

Pardubice/Praha (27. 11. 2014) – Správní rada obecně prospěšné společnosti Smetanova Litomyšl se sešla ve středu v Praze, aby projednala přípravy 57. ročníku tohoto mezinárodního operního festivalu. Schválila mimo jiné jeho programu a vyhodnotila ročník minulý. Pardubický kraj je ve správní radě společnosti zastoupen hejtmanem Martinem Netolickým a jeho 1. náměstkem Romanem Línkem, který byl zároveň potvrzen ve funkci předsedy správní rady.
„Jsem hrdý na to, že se druhý nejstarší hudební festival v České republice koná právě na území našeho kraje. Proto považuji za povinnost, abychom učinili všechny možné kroky k jeho finančnímu zabezpečení. Z toho důvodu Pardubický kraj navyšuje pro příští ročník podporu o 150 tisíc korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
V průběhu jednání, kterému předsedal 1. náměstek hejtmana Roman Línek, byl schválen rozpočet na příští rok a finanční zabezpečení celé akce. „V době, kdy je stále složitější shánět finanční prostředky, bych rád ocenil nejen příspěvek ministerstva kultury, ale také soukromých dárců, kterých je díkybohu stále více,“ uvedl Roman Línek. Zároveň připomněl, že správní rada schválila úpravu zastřešení zámeckého nádvoří, které tak nově nabídne větší komfort divákům především při sledování operních děl, jelikož jim umožní přehlednější zobrazení titulků.
Příští ročník festivalu bude zahájen ve čtvrtek 11. června ve 20 hodin úvodním koncertem v podaní České filharmonie pod vedením Jiřího Bělohlávka a potrvá do neděle 5. července. Kromě hlavní scény na II. zámeckém nádvoří, se část koncertů uskuteční například v piastrickém chrámu Nalezení sv. Kříže či v zámecké jízdárně. Jako již tradičně bude v programu celá řada hudebních překvapení a premiérových představení.

Gratulujeme do Litomyšle za lidský přístup

Pardubice (27. 11. 2014) – V anketě nemocnic každý rok určuje organizace HealthCare Institute pořadí těch nejlepších podle toho, jak nakládají s penězi a jak jsou v nich spokojeni zaměstnanci a pacienti. Letos se do projektu zapojilo 156 nemocnic. Hned ve čtyřech kategoriích uspěla Litomyšlská nemocnice, kterou  respondenti vyhodnotili jako nejlepší v kategoriích spokojenost a bezpečnost pacientů hospitalizovaných, pacientů ambulance, spokojenost a bezpečnost zaměstnanců nemocnic a jako nejusměvavější nemocnici. Zvlášť byly hodnoceny fakultní nemocnice.
Litomyšlská nemocnice, a.s. se snaží profilovat jako nemocnice příjemná a bezpečná, kde se ambulantní a hospitalizovaní pacienti také tak cítí.  „Dlouhodobě se snažíme zaměstnance nemocnice vést k tomu, aby respektovali individuální osobnost člověka, zdravotníky pravidelně školíme v komunikaci, před časem jsme stanovili etický kodex, který se snažíme aktivně naplňovat, máme celý soubor opatření a postupů, které nám pomáhají zajistit, aby v nemocnici vládla rodinná atmosféra,“ vysvětlil  tiskový mluvčí a manažer kvality nemocnice Adrian Nemšovský.
Z úspěchu měl radost i 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který má  v krajské radě na starosti zdravotnictví: „Litomyšlské nemocnici srdečně k takovému úspěchu gratuluji. Nedávno mě potěšilo hodnocení Albertina Žamberk a nyní je velmi úspěšná Litomyšlská nemocnice se svou přátelskou atmosférou.“
Podle Línka výsledky ankety dokládají, že vedle ekonomické stability a špičkových zdravotnických přístrojů je nesmírně důležitý také lidský rozměr péče. „Pacient, který se setká při pobytu v nemocnici nebo na ambulanci s milým, usměvavým a ochotným personálem, je vždy mnohem spokojenější a nakonec to může urychlit i jeho uzdravení. Stejně důležitá je i spokojenost mezi zaměstnanci. Velmi bych ocenil, kdyby se takový lidský přístup a úsměv, jako mají v Litomyšli, zabydlel ve všech  zdravotnických zařízeních, které kraj spravuje,“dodal Línek.
Litomyšlská nemocnice se pravidelně účastní celostátní ankety „Nejlepší nemocnice“, kterou mezi nemocnicemi již od roku 2007. Dotazníkové šetření probíhá od března do září v několika kategoriích. „Výsledky ankety jsou ohodnocením každodenní práce zaměstnanců nemocnice a zároveň i obrovským závazkem do budoucna,“ řekl Adrian Nemšovský.
 
Výsledky HealthCare Institute:

http://img.ihned.cz/attachment.php/280/57311280/UQsx3gSNyMPuRTvHpOiaCBDbetd1n6GJ/L_ebL_TM_A-ATek_nemocnic.png

Tentokrát o listopadu 1989. Film a beseda žáky zaujaly

Ústí n. O. – 25 let od Sametové revoluce stojí jistě za připomenutí. Proto byl letošní ročník festivalu Jeden svět na školách, jehož součástí je projekce vybraného snímku a beseda s pamětníky, věnován právě tomuto tématu.
Projektu se účastní stovky základních a středních škol napříč republikou, početně jsou zastoupeny i školy z orlickoústeckého regionu. Mezi nimi chybí ani ústecká Střední škola uměleckoprůmyslová, jejíž studenti 3. ročníků absolvovali tuto akci 27. listopadu. Pro „umprumku“ to byla v pořadí druhá účast.
Pro projekci zbrusu nového dokumentu Z deníku Ivany A., který bilancuje revoluční rok 1989 očima mladé maturantky, čelila řadě zvídavých otázek dvojice hostů: profesor královéhradecké univerzity a bývalý pedagog ústecké školy František Musil a architekt Petr Kulda, přímý účastník listopadových událostí v Ústí nad Orlicí.
Bezmála dvouhodinový pořad byl tou nejlepší pozvánkou na Jeden svět na školách v roce 2015.
Nejlépe se žije na Plzeňsku, Pardubický kraj obsadil pátou příčku

Praha 27. 11. 2014
Kvalitní péče o děti, vysoká úroveň vzdělávání, nízká nezaměstnanost, nebo velký počet různorodých společenských akcí. To je jen několik důvodů, proč je Plzeňsko letos nejlepším místem pro život v České republice. Na Pardubicku se životní podmínky zlepšují, region letos poskočil z osmé na pátou příčku. Místo pro život je společensky přínosný srovnávací výzkum mapující kvalitu života obyvatel v regionech České republiky, který realizuje analytická agentura Datank.
Titul Místo pro život 2014 letos získal Plzeňský kraj. Region si tento status vysloužil zejména díky kvalitní péči o děti a dobré úrovni vzdělávání. Lidé zde žijí déle než v mnoha jiných krajích, zaměstnání najdou snadno a úroveň nezaměstnanosti je druhá nejnižší v ČR. Pozitivem také je, že region zná svoje problémy a snaží se je řešit. V porovnání s minulým rokem na Plzeňsku výrazně ubylo problémových uživatelů drog a přibylo policejních hlídek. Obyvatelé mají více možností, kam vyrazit za kulturou nebo sportem. Lidé na Plzeňsku jsou šetrní k okolnímu prostředí, produkují nejméně odpadu v republice. Bolavým místem regionu zůstává infrastruktura. Silnic je málo a umírá na nich hodně lidí.
Pardubický kraj skončil letos na pátém místě, které představuje výrazné zlepšení ve srovnání s loňskou osmou pozicí.  V kraji klesla nezaměstnanost a konkurence na pracovním trhu je druhá nejnižší v republice. Kromě toho, že se zde dobře pracuje, je tu i bezpečno. Pardubický kraj se může pochlubit minimem problémových uživatelů drog, dopravních nehod a trestných činů. Policie je navíc nadprůměrně úspěšná v jejich objasňování. A to i přesto, že zde na pořádek dohlíží podprůměrný počet strážců zákona. Hůř je na tom zdejší životné prostředí. Nedýchá se zde nejlíp a také zelených ploch by mohlo být víc. Nelichotivé statistiky ale vylepšují obyvatelé, kteří jsou nejdůslednější ze všech v recyklaci odpadu. Zajímají se také o veřejnou sféru, o čemž svědčí druhá nejvyšší účast v nedávných komunálních volbách. Na problémy zde narazí rodiče s dětmi. V regionu je nejnižší počet dětských hřišť kontrolovaných hygienickou stanicí a také koupališť a bazénů.