Objekt Univerzity Pardubice zůstane i po dražbě městu

JORK, s.r.o. I. Joštova realitní kancelář Pardubice zorganizovala dražbu objektu čp. 452 včetně příslušejících pozemků v úterý 4. 11. v 11 hodin. Do dražby se přihlásili dva zájemci. Vyvolávací cena objektu byla stanovena na 2750 tis. Kč.  Těsně před 11. hodinou přijel do dražební místnosti v přízemí  budovy Univerzity také kvestor Univerzity Pardubice Ing. Petr Gabriel,  MBA, jako zástupce navrhovatele této veřejné dražby.  Dražbu zahájil v 11 hodin jednatel Joštovy realitní kanceláře, popsal dražený objekt a vyhlásil vyvolávací cenu 2750 tis. Kč a minimální příhoz.

V dražbě se střídaly především minimální příhozy, růst se zastavil až na částce 3750 tis. Kč, potom jednatel společnosti po třetím poklepů kladívka přiklepl dražený objekt ve prospěch  dražitele č. 1, kterým byli zástupci společnosti TEZA, s.r.o. Česká Třebová.

Město Česká Třebová tak získalo pro další období kontrolu nad tímto důležitým objektem v centru města i v době, kdy nemělo funkční zastupitelstvo města (které jediné může rozhodovat o koupi a prodeji majetku). Stalo se tak náhradním způsobem prostřednictvím městské společnosti TEZA, kterou k účasti v dražbě zmocnila ještě stará rada města ve funkci valné hromady společnosti.  K výsledné ceně je ještě třeba připočítat částku daně z převodu nemovitosti, jejímž základem bude vydražená cena objektu a poplatek na vložení do katastru nemovitostí.  TEZA  zatím před vstupem do dražby uhradila  dražební jistotu 200 tis. Kč, zbytek ceny musí doplatit do 3 měsíců od dražby, t.j. do 2. února 2015.

Objekt byl již dříve Univerzita Pardubice nabízela městu Česká Třebová  za částku cca 4,5 mil. Kč vyplývající ze znaleckého posudku a  nešlo najít žádný způsob, jak tuto částku snížit. Univerzita s prodejem budovy spěchala a proto v II. polovině roku předala záležitost prodeje budovy Joštově realitní kanceláři formou dobrovolné  otevřené dražby. Díky účasti v dražbě si město Česká Třebová udrželo kontrolu nad využitím této budovy a nakonec i ušetřilo. Proti původní nabídce se podařilo ušetřit cca třičtvrtě milionu korun.

Kupovaná budova je ve stavu, kdy ji lze využít bez celkové rekonstrukce. Byla dokončena v roce 1973 a od té doby byly prováděny jen malé opravy. Jistě potřebuje jistě řadu stavebních zásahů: zateplení vč. výměny oken, rekonstrukci systému vytápění, stoupaček atd.  Další úpravy si jistě vyžádá změna funkčního využití.  To však neznamená, že by měla zůstat dlouhodobě prázdná a nevyužitá. V podobném stavu jsou i jiné budovy města a jsou využívány.

Tak vypadala nabídka realitní kanceláře, je z toho vidět, že využití budovy např. pro ubytovnu a pod. bylo aktuální.   (mm)

Navrhovatel dražby -

kvestor Univerzity Pardubice

 

Ing. Petr Gabriel,  MBA
Narozen v roce 1964. V roce 1988

absolvoval ČVUT v Praze. V následujících

letech působil na technických pozicích

v Tesle Pardubice a České pojišťovně,

od roku 1993 na manažerských pozicích,

nejprve jako vedoucí oddělení informatiky

ve Zdravotní pojišťovně MV ČR, později

jako vedoucí oddělení vývoje a implemen-

tace ve společnosti STAPRO Pardubice,

kde od roku 1999 zastával funkci ředitele

úseku implementace a od roku 2003 ředitele

divize informačních systémů pro zdravotnictví

Následně necelé dva roky pracoval jako ře-

ditel divize Consulting ve firmě GIST Hradec

Králové a tři roky jako technický ředitel

ve firmě Mikroelektronika Vysoké Mýto.

V roce 2010 dokončil studium MBA.

Před nástupem na Univerzitu Pardubice

podnikal jako nezávislý konzultant v oblasti

řízení společností, řízení projektů

a informačních technologií a byl jednatelem

společnosti Gajatech. K 1. dubnu 2013 byl

jmenován rektorem univerzity, na základě

výběrového řízení, do funkce

kvestora Univerzity Pardubice.