Česká Třebová - město na hranicích                                     

Petr Vomáčka   vomacka.p@atlas.cz
 
Že by Česká Třebová ležela u hranic, si snad kromě období Protektorátu již nikdo nedovede představit.
Ale ještě před téměř 100 lety okolo města hranice procházela. Obyvatelé České Třebové, jako poddaní lanškrounského lichtenštejnského panství neměli k hranicím sousedního panství litomyšlského daleko.
Z této doby se v lesích v okolí města zachovalo několik hraničních kamenů, některé i s letopočty, případně s iniciálami nebo i knížecí korunkou vládnoucího rodu, resp. jejich představitelů.
Nejstarší je až z roku 1671 s monogramem Carla Eusebia z Lichtenštejnu ( CE ), případně z roku 1761 či 1767 s písmeny IWFVL ( Iosef Wenzel Fürst von Liechtenstein ), nebo pouze s iniciálami FVL       ( Fürst von Liechtenstein ) a letopočtem 1753.
Na některých hraničnících jsou na odvrácené straně iniciály panovníka sousedního knížectví, konkrétně GCVWuW ( Georg Christian von Waldstein und Wartenberg), nebo FWGVT ( Franz Wenzel Graf vonTrauttsmandorf ). Poměrně početné jsou hraniční kameny s iniciálami FT ( Fürst Thurn Taxis ), jež nemohou být starší než z roku 1855, kdy se litomyšlské panství dostalo do majetku tohoto rodu.
Bohužel ale existují nenechavci, kteří tím že odvezou kámen z původního místa, kde plnil svou funkci označení hranice ( mimochodem, která ve většině případů platí i dosud, jako hranice katastrů ) a jeho přemístěním tím znehodnotí i jeho historickou cenu. Zároveň i ochuzují naši krajinu o památku připomínající dějiny našeho kraje. Z těchto důvodů nedochází k uveřejňování GPS polohy, aby se předešlo případům zcizení jako na níže zveřejněné fotografii ze Skuhrova.
Legenda k fotografiím:
1. , 4. a 8. - z vlády Josefa Václava z Lichtenštejna
2. Nejstarší z roku 1671 - Karel Eusebius z Lichtenštejna, dochovalo se jen 5 kamenů z období panování tohoto knížete.
3. Reverzní strana - Valdštejnská - Litomyšlská z roku 1761.
5. Trauttsmansdorfský nápis , na odvrácené straně špatně čitelné Lichtenštejnské iniciály.
6. FT - poměrně početný kámen, např. na hranicích zhořského katastru.
7. " Přemístěný " hraničník u vjezdu do domu ve Skuhrově z roku 1769.

Hraniční kameny na lanškrounském lichtenštejnském panství nebyly zase tak početné, přesto se jich dochovalo v obdobném lichtenštejnském provedení na více než 25 kusů.
U některých byl v době jejich osazení zároveň zasazen i stromek, většinou dub, z nichž se i některé dochovaly ( tedy více než 250 let ) a v této symbióze vytváří pěkné spojení přírody s historickou kamennou památkou. 
Jko poslední fotografie je foto hraničního kamene s dvěstěpadesátiletým dubem.
 

Petr Vomáčka   vomacka.p@atlas.cz