Miloš  Němec – pedagog, loutkoherec a divadelník  oslavil 70. narozeniny


V září letošního roku oslavil významné životní jubileum českotřebovský pedagog,  herec, dlouholetý člen DS Hýbl a loutkář Miloš Němec své 70. narozeniny.
Narodil se 11. září 1944 ve Skutči. Zde absolvoval základní školu a SVVŠ. Po maturitě vystudoval Přírodovědeckou fakultu v Olomouci. Po skončení vojenské prezenční  služby v roce 1969 nastoupil na  tehdejší SPŠŽ v České Třebové jako učitel tělesné výchovy, zeměpisu, branné výchovy a ekologie. Zde  působil až do odchodu do důchodu v roce 2004.
Při své na čas náročné práci našel v našem městě  čas na své koníčky. Jedním z nich je  jeho působení  v DS Hýbl, kde se po řadu let dodnes  věnuje ochotnickému  divadlu.  
První  divadelní role Miloše Němce byla  postava vyhnaného vévody ve hře „Jak se vám líbí“ v roce 1986. Od té doby odehrál velké množství divadelních rolí, rozličných postav, z nichž je možno jmenovat  např. Bertranda v „Generálce“, Pandolfa ve hře  „Tři v tom“, starostu Humpála v „Rumcajsovi“, vrchního Harryho v „Prolhané Katty“, Balanzonyho ve „Lháři“, Jana Jakuba Rybu v „Noci pastýřů“, Tobiase ve „Večeru tříkrálovém“, Porthose ve „Třech mušketýrech“, Ješka z Vartenberka v „Noci na Karlštejně“, hejtmana v „ Chlestakovovi“, myslivce  v „Budulínkovi“, Billa Somerfelda v „ Rodina je základ státu“, bankéře v „Podskalákovi“, ředitele divadla v Mamʾzelle Nitouche, Ludvíka v „Košilce“ a zatím jeho poslední rolí je  Pán lesů v „Kytici“.
Kromě ochotnického divadla je dlouhé roky Miloš Němec také členem loutkářského souboru „Čtyřlístek" v České Třebové. Řada dětí, vlastně už dnešních „dospěláků“ si pamatují na jeho dobrosrdečného čerta v Mikulášských besídkách. Mnoha postavičkám v loutkovém divadle propůjčuje svůj hlas.
Několik generací třebovských občanů se s Milošem Němcem mělo příležitost také setkat jako s pořadatelem v tanečních kurzech ZK železničářů, vedených mistrem ing. Aloisem Bílkem, na přelomu 80. a 90. let minulého století, v sále tehdejšího ZK Primona, kde  vypomáhal své manželce Libuši, která měla jejich pořádání na starosti.
Popřejme Miloši Němcovi  do dalších let mnoho zdraví, štěstí a samozřejmě také ještě řadu dalších zdařilých rolí na českotřebovských divadelních prknech.                                    Martin Šebela