DO ÚSTECKÉ KNIHOVNY ZAVÍTALO MNOHO TŘEBOVÁKŮ

V pondělí 6. října proběhla u příležitosti Východočeského uměleckého maratonu a Týdne knihoven v Městské knihovně Ústí nad Orlicí beseda o nejslavnějším českém mořeplavci, hudebním skladateli, tvůrci známé písně „Teskně hučí Niagara“, kameramanovi i fotografovi Eduardu Ingrišovi.
O cestách svého manžela a svojí celoživotní pouti po jeho boku pohovořila Nina Ingrišová. Promítla rovněž filmy o plavbách vorů Kantuta I. A Kantuta II. Pacifikem i o cestách Jižní a Severní Amerikou.
Právě tento den uplynulo 100 let od narození norského antropologa Thora Heyerdala, velkého Ingrišova kamaráda, který přeplul na balzovém voru Kon-Tiki Pacifik a na rákosovém voru RA Atlantik.
Akce se zúčastnil oddaný žák a dlouholetý kamarád Eduarda Ingriše, autor patnácti knih, stavitel lodí, mořeplavec Rudolf Krautschneider. Několik jeho lodí i poslední vor právě spatřil světlo světa v okolí České Třebové. Snad i proto se mezi více jak sedmdesáti posluchači objevilo mnoho Třebováků.
Paní Nina Ingrišová (1931) opustila s rodiči vlast ve třinácti letech, od roku 1954 žila v Americe a do rodného Brna se vrátila až v roce 2002. Za o šestadvacet let staršího Eduarda se provdala v červnu 1965 a s jeho dokumentárními celovečerními filmy “Kantuta – Nezkrotná Amazonka – Plachtění po jižních mořích“ procestovali s manželem celou Ameriku i Kanadu. První z těchto jmenovaných filmů shlédli i návštěvníci ústecké knihovny. Škoda, že o Eduardu Ingrišovi (1905 – 1991), který proslavil Československo po celém světě toho víme tak málo. Právě zásluhou manželky byla jeho více jak 1100kg vážící pozůstalost notových materiálů, fotografií i filmů převezena do české republiky. Uložena je v muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně.
„Padesát let pracuji jako dřevorubec a kácím převážně smrky. Celou tu dobu nosím v hlavě plán, že si jednou postavím ze smrků vor a obepluji na něm Atlantik. V zimě 2012 jsem veškeré informace a zkušenosti soustředil, nakreslil projekt voru a zároveň začal kácet smrky na jeho stavbu. S přáteli jsem je oškrabal a na jaře 2013 z nich sestavil v hale v Semaníně vor“, řekl kromě jiného Rudolf Krautschneider. Dvaadvacetitunový vor byl následně demontován, převezen do Lupenice, kde v současné době dobrodruh žije, znovu sestaven a pokřtěn letos 30. srpna. Slovem besedu provázel Milan Richter.                                    Milan Richter
Účastníci a protagonisté besedy