Jaký byl divizní podzim                                                        

Otázky pro Petra Pražáka - trenéra fotbalového „A“ mužstva

1)   Nastoupil jste k A mužstvu na podzim 2013 a hned mužstvo po polovině Krajského přeboru bylo na 1. místě tabulky s náskokem dvou bodů před Chocní. Viděl jste v tom už velkou naději, že by se mohlo hrát o postup do divize ?

Samozřejmě, že se o tom vtipkovalo, my jsme však chtěli podávat co nejlepší výkony a skončit v tabulce co nejvýše. V té době jsme si s vedením klubu řekli, že půjdeme zápas od zápasu a podle situace budeme řešit, zda do divize vstoupit.

2)      Na jaře 2014 to pokračovalo výsledkově podle představ, ale v určitém období se začala situace komplikovat (remizy doma s Lanškrounem a Chocní, porážka v Letohradě). Měl jste dokonce obavu, že to s postupem nakonec nedopadne?

Nutno říci, že jsme soutěž hráli v podobném hráčském složení jako v předešlé sezóně a určitě moc lidí neočekávalo, že bychom o postup mohli hrát. Tím pádem se nedalo ani očekávat, že budeme mít výsledky bez nějakého zaváhání. Soutěž byla velice vyrovnaná a mužstva ze spodní části tabulky mohla porážet mužstva bojující o postup. Například právě Letohrad toho byl důkazem. Choceň měla velice kvalitní mužstvo a vzhledem k vývoji utkání byla remíza dobrým výsledkem.  Prohra v Letohradě určitě obavy způsobila. Neměli jsme první místo KP ve své moci.

3)      Konec dobrý, všechno dobré. Postup do divize se stal skutečností. Jaké byly vaše dojmy, ale hlavně představy? Bude na to současný kádr stačit a nebo bude nutné jej posílit? Před příchodem do České Třebové jste byl asistentem v Ústí nad Orlicí a znal jste většinu divizních mužstev a mohly být tyto zkušenosti užitečné?

Byla to má první sezóna u mužů v pozici hlavního trenéra a hned se podařil postup do vyšší soutěže, takže dojmy byly neuvěřitelné. Zároveň v té době se mi hlavou honily myšlenky, zda budeme alespoň trochu konkurence schopní. Věděl jsem, že největší rozdíl bude v rychlosti hry, nasazení a v technických individuálních činnostech. O taktickou připravenost jsem strach neměl.

4)      Byl zaveden penaltový rozstřel při nerozhodných výsledcích a jaký máte na tuto novinku názor? Nám tato změna mnoho nepomohla a střílení penalt nebylo naší silnou stránkou (Kutná Hora, Náchod, Ústí nad Orlicí). Co bylo toho příčinou?

Já se novým věcem nebráním a podmínky jsou pro všechny mužstva stejné. Šlo o to zatraktivnit divákům hru. Bohužel se nám penalty moc nedařily. Pokutové kopy jsme trénovali, ale v zápase je více zatížená psychická stránka než v tréninku. Penalty jsou i o štěstí, ale je nutné hlavně trefit míč mezi tyče a to mě mrzelo nejvíce, protože jsme několikrát vůbec netrefili branku, pak se možné procento úspěšnosti rovná nule.

5)      Začátek divizní soutěže byl nečekaně výborný. Z pěti prvních kol, zisk pěti bodů. Hrál se pohledný fotbal který se našim divákům líbil, ale výhrou ve Dvoře Královým to skončilo na získaných krásných sedmnácti bodech. Bylo znát, že forma má klesající tendenci i když nás čekalo do posledního kola velmi těžké rozlosování, Ale v té době byly porážky tím nejtěsnějším výsledkem 0:1 (Letohrad, Týniště nad Orlicí, Benátky nad Jizerou a Jablonec nad Jizerou). Čemu tento výkyv přičítáte?

Neřekl bych, že to byl výkyv. Bylo jasné, že jako nováček nemůžeme formu na hranici našich možností udržet celou sezónu. Navíc los byl na konci podzimní části velice těžký. Mě osobně mrzí neproměněná vítězná penalta v Náchodě, slabý výkon v Týništi, neproměněné šance s Jabloncem a katastrofálních 6 minut v Pěnčíně.

6)      Asi, největší slabinou mužstva se ukázalo, že chybí kvalitní útočník, který by dokázal svými vstřelenými góly rozhodovat utkání. V současném kádru hráčů, takový není. Dá se vůbec podobný tip hráče sehnat?

Sehnat takového hráče je poměrně složité. Jednak je to otázka financí. Druhým ovlivňujícím faktorem je, jak šlape celý tým a jak daný hráč zapadne do mužstva a získá herní pohodu. Když se například podíváme jaké ofenzivní hráče má Vysoké Mýto, tak si myslím, že by měli mít více vstřelených branek než jen o čtyři více než my. To jenom ukazuje, že v tomto směru není řešení jednoduché.

7)      Zkuste ze svého vlastního hlediska zhodnotit naší, ale i Vaší divizní účast po podzimní části, Vaší představu zimní přípravy a eventuálního posílení hráčského kádru a co lze asi očekávat od jara, kdy se bude bojovat o všechno.

Kdyby nám někdo před sezónou řekl, že budeme mít po podzimní části 17 bodů, tak bychom to určitě brali. Pokud mám reálně zhodnotit odehraných 15 zápasů, tak jsme měli udělat o pět bodů více. Jako pozitivum beru, že jak pro mě, tak pro většinu hráčů je divizní účast velkou zkušeností. V našich podmínkách bez umělé trávy je zimní příprava poněkud složitější, ale vždy je to o přístupu hráčů. V průběhu přípravného období sehrajeme několik kvalitních utkání s mužstvy z vyšší soutěže. Již před sezónou jsme si s vedením klubu řekli, že budeme co nejvíce využívat potenciál našich hráčů. Momentálně bychom chtěli rozšířit kádr o mladé perspektivní hráče z nižších soutěží, kteří milují fotbal. Náš cíl do jarní části je samozřejmě udržet divizi i pro následující sezónu. Všichni víme, že to nebude jednoduché, ale za mě i za mužstvo mohu slíbit, že uděláme vše, co bude v našich silách.

Děkujeme vedení „A“ mužstva, především hlavnímu trenérovi Petru Pražákovi, vedoucímu mužstva Ing. Miloslavu Cinkovi a samozřejmě všem hráčům za předvedené výkony a výsledky a za radost, kterou dávali naším divákům. K naší účasti v divizi se ještě budeme v průběhu zimní přestávky určitě vracet.    PSK

Předávání poháru za I. místo v krajském přeboru 2013/2014 a postup do divize skupina C

  TABULKA DIVIZE C PO PODZIMU

 

Rk.

Tým

Záp

+

0

-

Skóre

Body

PK

(Prav)

 

1.

Dobrovice

15

11

4

0

37: 8

40

3

( 13)

 

2.

Benátky nad Jizerou

15

8

5

2

28: 13

33

4

( 8)

 

3.

Trutnov

15

7

6

2

28: 9

29

2

( 3)

 

4.

Kutná Hora

15

8

3

4

27: 17

29

2

( 3)

 

5.

Živanice

15

8

4

3

21: 13

29

1

( 7)

 

6.

Jablonec nad Jizerou

15

8

2

5

29: 26

28

2

( 2)

 

7.

Ústí nad Orlicí

15

6

4

5

23: 21

25

3

( -2)

 

8.

Letohrad

15

6

4

5

19: 15

24

2

( -2)

 

9.

Pěnčín - Turnov

15

6

4

5

34: 33

23

1

( -2)

 

10.

Náchod

15

4

5

6

19: 26

19

2

( -7)

 

11.

Vysoké Mýto

15

4

5

6

20: 25

18

1

( -4)

 

12.

Česká Třebová

15

4

4

7

16: 18

17

1

( -5)

 

13.

Týniště nad Orlicí

15

3

2

10

18: 32

13

2

(-10)

 

14.

Dvůr Králové

15

4

0

11

15: 35

12

 

( -9)

 

15.

Pardubice B

15

4

0

11

19: 40

12

 

( -9)

 

16.

Český Brod

15

2

2

11

12: 34

9

1

(-13)