Projekt podpory technického vzdělávání v praxi             

 
Vysoké Mýto (14. 11. 2014) – Projekt z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK) za více než 162 milionů korun na Podporu přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji se přehoupl do druhé poloviny. Jednou ze zapojených škol je Integrovaná střední škola technická Vysoké Mýto (ISŠT), která se potýkala s úbytkem žáků a ve které se podařilo výrazně zlepšit podmínky pro výuku ve strojírenských oborech. Projekt nese své ovoce – v letošním školním roce nastoupilo na technické obory více žáků.
 
„Tento projekt je výjimečný v rámci OPVK v tom, že velká část prostředků může být určena na investice. Pardubický kraj se rozhodl nedrolit peníze do všech škol, ale soustředit je mezi školy, které jsou pro region klíčové. Investice do nových učeben, vybavení a spolupráce se zaměstnavateli a základními školami se vyplácí i ve Vysokém Mýtě, neboť přes celkový úbytek středoškoláků do Integrované střední školy nastoupilo letos o 27 žáků více,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Hejtmanství počítá, že evropské projekty pro zkvalitňování výuky budou pokračovat i v nadcházejícím programovém období fondů EU a určitě se dostane i na další školy.
 
Téměř deset milionů korun na vybavení učeben
Škola se může také pochlubit doporučením Klubu zaměstnavatelů, kde se v hodnocení umístila jako druhá nejlepší v kraji. „Do školy zamířily investice ve výši necelých deseti milionů korun, které směřovaly především do strojního vybavení. Škola má novou CNC učebnu, 3D geometrii, laserový řezák, ale i nejmodernější technologie na opravy laku či úplně nový trenažer na svařování,“ řekla náměstkyně hejtmana pro školství Jana Pernicová, podle které je projekt nenahraditelný i v zajištění spolupráce základních a středních škol. Řadu těchto novinek si mohli dnes vyzkoušet zájemci o studium na dni otevřených dveří, jehož součástí byl již 15. ročník autosalonu.
 
„V prvním roce projektu si u nás praktickou výuku vyzkoušelo 358 žáků ze základních škol a strávili zde více než 17 tisíc prakticky zaměřených výukových hodin. V rámci projektu škola spolupracuje také s univerzitami, kde žáci školy řeší vědecké úkoly,“ prohlásil ředitel ISŠT Luděk Roleček. Vzbuzení zájmu u žáků základních škol si pochvalovala i ředitelka jedné z nich Soňa Teplá: „Děkuji kraji za jeho aktivitu a iniciativu. Podařilo se nastartovat zájem u dětí o technické obory a jejich zkušenosti z odborných kroužků na střední škole nemůžeme při běžné výuce na základních školách zajistit.“
 
Daří se i spolupráce s firmou IVECO
Škola také tradičně spolupracuje s největším místním zaměstnavatelem, firmou IVECO, ve které pracuje na tři tisíce lidí. IVECO se zapojuje i do náborů nových žáků školy, konkrétně oborů autolakýrník, automechanik, strojní zámečník, svářeč a klempíř a čalouník a podílí se na odborné praxi žáků i na vzdělávání pedagogických pracovníků.
 
O projektu
Cílem Projektu na podporu přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji je zkvalitnění podmínek pro výuku přírodovědných a technicky zaměřených předmětů a navázání spolupráce mezi středními školami, základními školami a sociálními partnery škol. 

 

        Příjemce: Pardubický kraj

        Partneři: 16 středních škol

        Dále spolupracuje: 90 základních škol

        Cílové skupiny: žáci škol, pracovníci škol a vedoucí pracovníci škol

        Doba realizace: 26. 8. 2013 – 30. 6. 2015

        Výše finanční podpory je 162,685 milionů Kč (85% z ESF a 15% ze státního rozpočtu ČR)

 

Partnerské střední školy

  1. Gymnázium Josefa Ressela Chrudim
  2. Gymnázium Pardubice, Dašická
  3. Gymnázium a Střední odborná škola Přelouč
  4. Gymnázium Pardubice, Mozartova
  5. Gymnázium a Jazyková škola Svitavy
  6. Odborné učiliště Chroustovice
  7. Střední škola automobilní Ústí n. O.
  8. Střední škola uměleckoprůmyslová Ústí n. O.
  9. Střední odborné učiliště Svitavy
  10. Střední průmyslová škola elektrotechnická a VOŠ Pardubice
  11. Integrovaná střední škola technická Vysoké Mýto
  12. Vyšší odborná škola a Střední škola technická Česká Třebová
  13. Střední škola zemědělská a VOŠ Chrudim
  14. Střední průmyslová škola chemická Pardubice
  15. Střední průmyslová škola Chrudim
  16. Střední škola zemědělská a veterinární Lanškroun