Setkání k cyklomaratonu a Rieter Cupu                              

Tradiční předvánoční akci, na kterou zve své obchodní partnery a přátele, uspořádala agentura Vaněk Agency. Pořadatel dvou významných sportovních akcí v Pardubickém kraji, Českotřebovského cyklomaratonu a tenisového Rieter Cupu v Ústí nad Orlicí.

Co bylo.

Velká cena České Třebové v cyklomaratonu má za sebou šest ročníků. V letošním roce se náročného závodu zúčastnilo přes 200 závodníků na tratích 35 a 65 kilometrů, na krátkých tratích soutěžilo 40 dětí. „Velmi dobrá účast, příznivé počasí a skutečnost, že se nikomu nic nestalo. Cyklomaraton 2014 musím hodnotit jen a jen pozitivně. Rád bych poděkoval všem partnerům, na prvním místě městu Česká Třebová,“ uvedl na setkání v českotřebovském hotelu Bravo sportovní manažer Mgr. Vladimír Vaněk.

Tenisový Rieter Cup slavil letos 20. narozeniny. Vůbec poprvé se hrál v roce 1995, od roku 1997 má statut mistrovství České republiky mužů a žen. Nad tenisovým šampionátem 2014 visel poměrně dlouhou dobu velký otazník. „Nechci to nijak rozebírat, ale faktem je, že velkou zásluhu na tom, že se letošní Rieter Cup uskutečnil, má hejtman Pardubického kraje JUDr. Martin Netolický, Ph.D. Turnaj proběhl bez problémů, tradičně vyšší úroveň měla dvouhra mužů, kterou vyhrál nasazený hráč číslo jedna Roman Jebavý. V kategorii žen se z celkově pátého mistrovského titulu radovala Zuzana Skočdopolová. Pozitivem byl obnovený turnaj sponzorů a zaměstnanců společnosti Rieter CZ,“ poznamenal dlouholetý ředitel šampionátu Mgr. Vladimír Vaněk, který ocenil podporu více než čtyř desítek partnerů.

Co bude.

Cyklomaraton 2015 se pojede v neděli 14. června. Organizátoři chtějí udržet vysokou organizační a sportovní laťku. Protože chtějí českotřebovský závod přiblížit i těm bikerům, kteří se současných tratí tak trochu bojí, uvažují o jejich zkrácení. Kratší varianta by měla mít přibližně 25 a delší 50 kilometrů.

Pokud jde o Rieter Cup, osud jeho příštího ročníku je, jak se říká, ve hvězdách. Je otázkou, zda bude pokračovat jako český šampionát dospělých nebo zda nezamíří do mezinárodních tenisových vod.

„Ano, v podstatě jsou dvě varianty,“ potvrzuje Mgr. Vladimír Vaněk a na stejné téma pokračuje: „Rádi bychom turnaj zkvalitnili, ovšem něco podobného je možné pouze v případě, že uspořádáme turnaj kategorie ITF futures, na kterém se hraje o body do žebříčku ATP. Háček je v tom, že takové turnaje musí být minimálně dva za sebou, v tomto konkrétním případě s dotací 15 tisíc dolarů. Jednáme s LTC Pardubice, první turnaj by hrál na jeho půdě, druhý v Ústí nad Orlicí. Alfou a omegou jsou samozřejmě peníze, přesněji naplněný rozpočet obou turnajů. Myslím, že jasno budeme mít do konce listopadu.“

K budoucnosti Rieter Cupu se vyjádřil také generální ředitel společnosti Rieter CZ Ústí nad Orlicí ing. Jan Lustyk: „Prioritou je mezinárodní turnaj, na druhém místě domácí šampionát. Kdyby ani jedna z těchto dvou variant náhodou nevyšla, určitě uspořádáme nějakou jinou sportovní akci.“

Účastníky setkání pozdravil také římskokatolický kněz Dr. Zbygniew Jan Czendlik, který byl dlouhá léta patronem tenisového Rieter Cupu.