Zamyšlení nad článkem  Zdeňka Seinera v Právu

V Právu vyšel článek, který se velmi úzce dotýká našeho města, může vyvolat problémy, staví naše město do špatného světla.  Co je nejhlavnější - nijak neodpovídá pravdě. Velmi bych si přál, aby Právo vydalo k článku nějakou opravu, ve které by byly věci uvedeny na pravou míru. Určitě by to bylo také v zájmu pracovníků občanského sdružení Naděje, kteří zde pracují již 16 let a snaží se, aby českotřebovské sídliště Borek mohlo být vzorem všem lokalitám, ve kterých se vyskytuje větší počet sociálně nepřizpůsobivých občanů. Hlavní je, že tyto výsledky jsou vidět, že Česká Třebová může být vzorem pro ostatní. Pokud ovšem to nezkazí takový článek, jako vyšel v úterý 11. listopadu v Právu.  (viz vedlejší poněkud ne dobře naskenovaný text)

Velmi stručná reakce:  popisovaný hrozící konflikt mezi skupinami Romů neexistuje, dům vlastněný developery je pouze jeden (a majitele již změnil) a ne dva, a hlavně citovaný člověk - František  Horvaj, není v lokalitě nikomu znám, ačkoliv údajně bydlí  28 let v České Třebové, na tomto sídlišti, neznají ho sociální pracovníci, neznají ho obyvatelé města, neznají ho v obchodě. Každý se může zajet podívat na sídliště Borek, navštívit například zdejší kancelář správce, nebo plně fungující poměrně dobře vybavené nízkoprahové zařízení pro mládež,  tak může zjistit, že zde vládne poklidná atmosféra a žádná hrozící válka Romů.  Článek lze tedy považovat za šíření poplašné zprávy... Pro zdejší sociální pracovníky je to skutečně  "silná káva", neboť to poslední, co by si zde přáli, by byl zájem  Dělnické strany sociální spravedlnosti, která po rozbouřených lokalitách jen prahne a nejblíže se etablovala již i ve Vysokém Mýtě. 

Byl jsem u zrodu informace, která vedla Zdeňka Sauera k napsání tohoto článku, na pondělní tiskové konferenci na českotřebovské radnici. Na základě zde řečeného bych si ale bez ověření situace na místě takový článek napsat nedovolil. A tak jsem vyrazil do Borku ověřit situaci alespoň já, situaci jsem konzultoval v kanceláři správce sociálních domů čp. 2084-86 s Martinem Mičkou a Radkem Hüblem.

Spory, o kterých se v článku  píše, byly aktuální tak v době před dvěma lety. Situace se změnila. První ze dvou prodaných domů, je nyní  již v rukou českotřebovských vlastníků a problémy má prakticky vyřešeny. Druhý dům čp. 1821 - 23 nyní změnil  majitele a je z velké části prázdný (na horní fotografii s titulkem). Problémy mohou být uvnitř domu mezi samotnými nájemníky, které však nemůže nikdo z venčí řešit. Ve spolupráci se školou se pravidelně řeší školní docházka, děti bez rozdílu odkud jsou se zapojují do práce nízkoprahového zařízení pro mládež sloužícího pro celou lokalitu, které se snaží rozumným způsobem vyplnit volný čas dětí a mládeže, pracují zde kroužky DDM i RC Rosa. Lokalita je pod pravidelným dohledem městské policie a to nejen v současnosti, ale od jejího vzniku. Neznamená to že nedochází k excesům a problémům. Snad i proto byl právě Radek Hübl jedním z nejhlasitějších propagátorů likvidace hazardu když ne v celém městě, tak alespoň v problémových  lokalitách. Zatímco společenský sousedský život v Borku lze v porovnání s ostatními sídlišti ve městě spíše obdivovat, odlišný je vztah k práci i ke společnému majetku. K poškozování společného majetku čas od času jistě dochází a svědčí o tom skutečně nezasklený přístřešek autobusové zastávky (po události staré asi půl roku). Na druhé straně je zde pravidelné vedení pracovníky Naděje k pořádku a dodržování pravidel. Pravidelně se zde koná úklid veřejného prostranství, obvykle na jaře. To vše ale rozhodně nesvědčí o tom, že by se zde schylovalo k nějaké válce mezi starousedlíky a novými nájemci. Naopak, toto téma se zde stává nyní méně aktuální.  

To ovšem neznamená, že by nebylo v Borku co zlepšovat, nelze situaci idealizovat. Chceme-li však mít v Borku současně sídliště s některými problémovými rodinami a sociálními byty (ale na druhé straně s velkým počtem dětí) a současně průmyslovou výrobu (Böhm plast-technik, Jafholz, Solida, výrobní provozy dalších firem), školy (Svářečská, Praktická), navíc Celní úřad s velkým regionálním působením, městskou společnost Eko Bi, depo České pošty atd., měla by tato čtvrť nějak vypadat. Problémy je třeba postupně řešit včetně opravy autobusové zastávky. Potom se nebudou zdejší obyvatelé považovat občany druhé kategorie a návštěvníci, kteří sem zavítají, se budou cítit bezpečněji. Měla by zde platit stejná pravidla jako v jiných městských lokalitách. Kdo pravidla porušuje, musí nést odpovědnost ať se přistěhoval před týdnem nebo před deseti lety.

Milan Mikolecký

"Borek today" 12/11 2014