Českotřebovský deník 281/2014  (1.12)                                 
Dobré zprávy

Nová výsadba na serpentině

 Za dobrou zprávu je třeba považovat dosazení  chybějících bříz na místa vykácených stromů v aleji Maxe Švabinského.  Při jízdě serpentinou jsme na úseku od Vodáren do zatáčku nad bývalým Lochnesem napočítal 87 nově vysázených  bříz, které mají šanci březovou alej doplnit. Pokud by se takto pokračovalo v postupně v dalších letech, vznikla by šance na obnovu březové aleje v původním druhu stromu.  Práce jistě není hotova, svědčí o tom hromádky vyřezaných porostů z příkopů rozmístěné kolem této silnice. Je proto asi zbytečné konstatovat, že součástí obnovy stromořadí by mělo být odstranění všech náletových dřevil z tělesa této silnice. Byl jsem již dříve ubezpečen, že se tak stane a tak věřím,že nově zasazené stromy budou mít dostatek prostoru pro svůj růst.

Nově osázený prostor u supermarketu Billa.

Z dříve příjemného zákoutí mezi Billou a  prodejnami v budově Tezy se postupem času stala spíše džungle, ve které lavičky okupovali podivní návštěvníci, spíše bezdomovci, projít kolem nich nebylo všem příjemné. Letos se vše vyřešilo, porost byl odstraněn a nyní na podzim po skončení vegetačního období zde byla provedena nová výsadba.   Veřím, že na jaře se na místo opět nastěhuje i lavička , která bude opět sloužit....

Dětské hřiště v Javorce bylo rozšířeno o část "pro seniory".

O vzniku tohoto nového hřiště se už dost napsalo, dnes již můžeme hodnotit  co nového přineslo. Rozhodně myslím, že to byla užitečná investice, na frekventovaném místě v Javorce máme nyní k dispozici zajímavé možnosti. Jak je vidět, tak nové cvičení prvky okupují velmi často právě děti, takže asi  pro "seniory" zůstane jen ten původní záměr nebo název. Park Javorka instalací nových hracích či cvičebních prvků získal, myslím, že se tím současně rozšířili i možnosti sousedního dětského hřiště a parku Javorky jako celku. Přece jenom má ještě jeden námět. Kdo byl v Dolní Moravě v novém "Mamutíkově parku" tak mi dá za pravdu, jak velkou radost dá dětem proudící voda a prvky, které zde jsou umístěné: hradítka, mlýnky, čerpadla.... Zatímco v Dolní Moravě je třeba vodu do systému čerpat, v Javorce by tekla sama s vydatného pramene. Nemusel by být ani trak rozlehlý projekt, stačila by polovina a byla by to atrakce, kterou daleko široko nemají....

Dárek všem českotřebovským patriotům: záznam hlavního programu letošní 54. Jabkancové pouti.
Je to dárek k vánocům všem příznivcům tarých třebovských tradic, fanouškům a "Jabkancovým patriotům", kteří neváhají strávit za ne příliš teplotně příznivých podmínek dvě hodiny sledováním programu. Ale i těm, kteří se na pouť nedostali.
Jabkancová pouť 2014 - http://youtube/JjexfEhdFdY
Škoda že podobnou možnost nedopřeje všem svým divákům či abonentům také českotřebovská "Kabelovka", neboli OIK TV.
Záznam je na profesionální úrovni a také v HD kvalitě. Spolu s autorem Janem Dolečkem se domníváme, že by šlo o pořad s dobrou sledovaností a českotřebovská veřejnost by uvedení pořadu velmi ocenila.
Aby dobrých zpráv nebylo málo, tak Jan Doleček přidal do nabídky, kterou nyní uvádíme "návštěvníkům" Českotřebovského deníku ještě vynikající bonus ...
Více ZDE
Třebovská stopa 4. 10. 2014   - 34. ročník

 Jako každý rok naše organizace ZKO Podhorka Česká Třebová pořádala tradiční stopařský závod se psy. Přálo nám počasí, závodníci se dostavili včas, otevřely se 4 kategorie. Připravili jsme spolu se sponzory hodnotné ceny, upravily areál, vybrali terén na stopy a mohlo se začít soutěžit. Škoda jen, že letos bylo celkem málo psovodů oproti minulým rokům. Ale i tak byl tento závod pro nás pro všechny příjemný, bezproblémový ke spokojenosti závodníků a organizátorů. Podrobné výsledky ze všech kategorií a fotky jsou uveřejněny na www.podhorka.org  Tímto všem, kteří se podíleli na přípravě a konání celé akce, chceme poděkovat jak z řad našich členů a také sponzorům: Nativia, Techplast Josef Škrkoň, LDM s. r. o., KSK v. o. s.,  Armat spol. s. r. o., Rydo s. r. o., Dog trace, Platinum, Město Česká Třebová,  Kim – Ing. Lubomír Novák, MVDr. Radek Palán, Miloš Radimecký – čalounictví, Elmo Jan Král, Mirko Voleský – elektroinstalace, Mika a. s.,  Josef Faltus – Sigas, VHH s. r. o. Litomyšlská 107, Hospoda u Rumpála, DP Steinmetz,  Akmo CZ s. r. o., Truhlářství Ondřej Vencl.  Výbor ZKO Podhorka

 

Omluva: Článek zveřejňuji s neuvěřitelným skoro dvouměsíčním zpožděním poté, co se zatoulal někam v počítači kam neměl aby pak čekal až na urgenci pořadatelů proč nebyl zveřejněn. Stalo se nemilé nedopatření a nezbývá než jej zveřejnit až teď s patřičnou omluvou  neboť celoroční systematická práce kynologů z Javorky si rozhodně zaslouží řádnou a také včasnou propagaci. S velkým zpožděním bude článek také zveřejněn i v dalším vydám tištěného Českotřebovského zpravodaje.  Milan Mikolecký
VÁNOČNÍ BENDY

Dne 25.12. se koná na hokejbalovém hřišti v Benátkách 29. ročník VÁNOČNÍHO BENDY.
Prezentace pro týmy v 8:00 hod. a zahájení turnaje v 8:30.
Další informace a přihlášky na telefonním čísle 737117028.  Těšíme se na Vaši účast.
Soutěž pro cestující MHD pokračuje

Česká republika – 1. listopadu bylo ve vybraných městech zahájeno nové kolo oblíbené soutěže pro cestující městské hromadné dopravy. Stejně jako v létě hrají soutěžící o atraktivní ceny v krajských městech, kde společnost Bus TV soutěž vysílá. Od začátku listopadu soutěž probíhá v Pardubicích, Liberci a Hradci Králové, 15. listopadu se připojila i Olomouc. Další kolo soutěže je v těchto
městech plánováno od 1. prosince.
„Pro pokračování soutěže jsme se rozhodli na základě velmi pozitivních ohlasů na velkou prázdninovou soutěž. Těší nás, že si soutěž získala mezi cestujícími tak velkou oblibu a dokáže jim zpříjemnit dobu cestování městskou hromadnou dopravou,“ říká jednatel společnosti Bus TV Richard Prajsler.
K popularitě soutěže přispěla i velká pravděpodobnost výhry. V prvním kole vyhrávala každá pátá správná odpověď, ve druhém kole od 15. listopadu dokonce každá třetí. Oproti předchozímu průběhu soutěže se soutěžící mohou těšit na zajímavé výhry přímo v okolí jejich bydliště. Atraktivní ceny zajišťují partneři soutěže a vzájemnou spolupráci si všechny zúčastněné strany velmi pochvalují.
 
Společnost Bus TV navázala spolupráci s dTestem
Od dubna letošního roku Bus TV vysílá rubriky ve spolupráci s časopisem  dTest. Témata se mění každé dva týdny a jsou velice různorodá. V minulosti se cestující dozvěděli například kde reklamovat zboží, když obchod změnil provozovatele, na co si dát pozor u online seznamek, jak bezpečně nakupovat přes internet, nebo jaká nebezpečí mohou plynout z výhodných nabídek podomních prodejců. „Informace vysílané ve vozidlech MHD jsou určitě užitečné, inspirativní a cestujícím podávané zajímavou a srozumitelnou formou,“ uvádí mladá žena z Hradce Králové, která hromadnou dopravu využívá téměř denně. „Dokonce se již stalo, že se vysílaný spot přímo týkal situace, kterou jsem aktuálně potřebovala vyřešit, načerpala jsem z něj inspiraci,“ dodává žena s úsměvem.
Od 1. prosince se cestující mohou těšit na nové kolo soutěže, která bude probíhat v Pardubicích, Liberci, Olomouci a Hradci Králové. Bus TV v tomto předvánočním kole oblíbené soutěže pokračuje ve spolupráci se společností dTest a soutěžící budou hrát právě o předplatné časopisu dTest v hodnotě 850 Kč.
Ostravský Hazard si z Pardubic podruhé odváží putovní pohár

Přijel jsem, viděl jsem a znovu jsem zvítězil – tak to mohlo být letošní krédo tanečníků z Ostravy, kteří si podruhé za sebou odvezli putovní pohár. „Pohár je v dobrých rukou a zřejmě nastává doba, kdy se tanečníci z Hazardu dostávají na výsluní country tancování,“ usmíval se Vladimír Žváček, ředitel festivalu Pardubická Ryengle, který skončil v neděli před 16 hodinou.
K úsměvu měl důvod, neboť festival navštívilo celkem 32 souborů s 92 choreografiemi, což je oproti předchozímu ročníku nárůst v obou nejsledovanějších veličinách. „Velkou radost nám udělal pan primátor Martin Charvát, který byť první den po svém oficiálním zvolení nelenil a naši akci podpořil účastí. Spolupráci s městem hodnotíme jako klíčovou pro pořádání našeho mezinárodního tanečního festivalu,“ řekl Vladimír Žváček.
Festival však radost taktéž rozdává, protože na výzvu pořadatelů přivezli tanečníci z jednotlivých souborů omalovánky, pohádky, pastelky a nejrůznější další věci pro malé pacienty v pardubické Krajské nemocnici. „Jsme s nemocnicí ve spojení a při nejbližší možné příležitosti všechny vybrané dárky předáme přímo na dětských oddělení v nemocnici,“ sdělil Štefan Švestka, tiskový mluvčí festivalu.