Českotřebovský deník 282/2014  (2.12.)                                
České lokomotivy z CZ LOKO budou jezdit ve Finsku

 ČESKÁ TŘEBOVÁ, 2. prosince 2014 
 Tři české diesel-elektrické lokomotivy řady 774.7 vyrobené společností CZ LOKO budou příští rok jezdit po finských tratích v barvách soukromého dopravce Fennia Rail Oy. Smlouva o dodání prvních tří lokomotiv byla podepsána minulý týden.
„Dlouhá nejistota hledání železničního vozidla pro finské podmínky je u konce. Náš český partner má zkušenosti s jejich výrobou pro různé klimatické podmínky a široký rozchod. V roce 2015 tak můžeme začít s nákladní dopravou na naší železniční síti," říká Kimmo Rahkamo, generální ředitel Fennia Rail, která je prvním privátním železničním operátorem v zemi. První z lokomotiv jí bude dodána v září příštího roku, další budou následovat po měsíci, včetně schválení tohoto typu ve Finsku.
Lokomotivy 774.7 budou postavené nejen na rozchod kolejí 1 524 mm, ale budou i teplotně odolné, připravené na provoz až do – 40°C.  „Zhodnotíme zde bohaté zkušenosti z vývoje a výroby lokomotiv pro podobné klimatické podmínky v pobaltských státech a Ruské federaci. Projekt po technické stránce vychází z lokomotiv CME3 pro Lotyšsko a ve Finsku bude schvalován v souladu s normami TSI. Pro prototyp to je trochu hraniční termín, ale vypořádáme se s tím,“ uvedl Josef Bárta, generální ředitel CZ LOKO.
Právě termín dodání hrál při rozhodování Fennia Rail významnou roli a díky své pružnosti tak česká firma porazila další konkurenční nabídky. Spalovací motory splňující moderní emisní předpisy dodá společnost Caterpillar. Právě šetrností k životnímu prostředí, bezpečností a ekonomickou efektivností chce Fennia Rail Oy přesvědčit finské podniky, aby daly přednost tomuto konkurenčnímu způsobu nákladní dopravy.   „Finský železniční trh se začíná liberalizovat a věřím, že tohle není poslední zakázka, kterou jsme zde dojednali,“ dodává Jan Kutálek, obchodní manažer CZ LOKO.
 
Kalamitní stav řešili silničáři, železničáři, energetici i záchranáři...

Ledovka, namrzlé elektrické vedení a další sněžení nadále komplikují situaci na železnici. Pracovníci Českých drah se snaží připojit veškeré volné motorové jednotky a zprovoznit tak nejdůležitější vlaky.
V současné době je největší zpoždění na hlavním koridoru směrem na Prahu a na Moravu, odjíždějí pouze dálkové vlaky, které však mají jednu až tři hodiny zpoždění. Regionální doprava funguje s omezením, také tady bylo potřeba k vlakům přidat lokomotivy s dieslovými agregáty a tyto vlaky mají zpoždění kolem 15 minut.
Dopoledne silničáři spolu s hasiči odstraňovali spadané větve na třech lesních úsecích, to už je hotové a nyní jsou všechny silnice v Pardubickém kraji sjízdné se zvýšenou opatrností. Námraza hrozí ještě na Žamberecku nebo Přeloučsku.
Zatím platí také kalamitní stav v distribuční soustavě ČEZ  v okresech Chrudim a Svitavy.
Velký počet výjezdů zaznamenává také Zdravotnická záchranná služba. „Kvůli ledovce jsme včera vyjížděli hlavně na autonehody, kterých bylo pětkrát více než jindy a k pádům, jejichž počet stoupl asi čtyřikrát. Pomáhali jsme také přímo na perónech nádraží, kde vystupovali promrzlí a dehydrovaní pacienti z vlaků. Také dnes zaznamenáváme zvýšený počet zásahů,“ informoval ředitel Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Pavel Svoboda.
Poděkování Spolku od sv. Kateřiny

Výbor Spolku od sv. Kateřiny by chtěl touto cestou ještě jednou poděkovat všem sponzorům, kteří podpořili letošní 54. ročník Jabkancové pouti a všem nečlenům, kteří se také na jejím uskutečnění podíleli. Velký dík patří také firmě EKO-BI, která zajistila včasný úklid komunikace po této akci již v neděli a především Městskému úřadu v České Třebové, pod jehož záštitou se  každoročně Jabkancová pouť koná. Za výbor Spolku od sv. Kateřiny  Eva Motyčková.
Certifikáty kvality získávají další zdravotnická zařízení v kraji

Pardubice (1. 12. 2014) – Takzvané akreditační certifikáty jsou pro nemocnice a další zdravotnická zařízení potvrzením toho, že splňují požadavky na kvalitu poskytované zdravotní péče. Získaly je už nemocnice v Ústí nad Orlicí, ve Svitavách, v Chrudimi i v Litomyšli a v nejbližších týdnech bude uzavřeno akreditační šetření také v Pardubické krajské nemocnici. Stejnou cestou se vydávají i některá další zdravotnická zařízení kraje, nyní získaly akreditaci také léčebné ústavy v Žamberku a v Jevíčku.
 „Cílem Pardubického kraje jako zřizovatele zdravotnických zařízení je mít certifikovanou kvalitu postupně nejen v nemocnicích akutní péče, ale také v ostatních zdravotnických zařízeních. V minulých dnech uspěly v této oblasti také Odborný léčebný ústav v Jevíčku  a Albertinum, léčebný ústav v Žamberku. Celkem s Rehabilitačním ústavem v Brandýse  nad Orlicí, který má certifikaci už déle, máte tedy tři akreditované ústavy na kvalitu a bezpečí,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který je zodpovědný za zdravotnictví.
Při akreditačním šetření inspektoři akreditační komise přímo na jednotlivých pracovištích zdravotnického zařízení posuzují shody zdravotnických procesů s akreditačními standardy. Tyto standardy se týkají všech oblastí činností zdravotnického zařízení, které přímo i nepřímo související s péčí o pacienty - péče lékařské, ošetřovatelské, diagnostické a také kvality technického zázemí zdravotnického zařízení. Cílem akreditace je zvyšování kvality a bezpečí zdravotní péče. Platnost akreditace je časově omezená.
V závěrečném šetřením Spojené akreditační komise České republiky uspěl Odborný léčebný ústav Jevíčko 21. listopadu.  Z maximálního počtu deset bodů získal 9,79 bodu a zařadil se tak k nejlépe posuzovaným zdravotnickým zařízením v tomto roce. „Velmi pozitivně byla hodnocena vstřícnost všech zaměstnanců k pacientům, ochota a laskavost personálu, informovanost zaměstnanců o všech zavedených procesech,  kvalita zdravotnické dokumentace a maximální bezpečí pacientů při poskytování zdravotní péče,“ informoval o výsledcích akreditace náměstek Roman Línek.  Ústav se na akreditaci připravoval tři roky. „O tom, že tato práce nebyla marná, svědčí také to, že je o zdravotní péči v našem ústavu obrovský zájem a pacienti často čekají na uvolnění lůžka. V podstatě nepřetržitě dostáváme písemná poděkování pacientů za péči, která jim byla poskytnuta a pomohla jim navrátit zdraví, popř. zmírnit jejich zdravotní obtíže,“ konstatovala ředitelka Odborného léčebného ústavu v Jevíčku Lenka Smékalová.
odborném léčebném ústavu Albertinum v Žamberku se externí hodnocení kvality a bezpečí poskytovaných zdravotních služeb uskutečnilo 27. listopadu 2014. Úroveň poskytovaných zdravotních služeb úspěšně obstála ve všech sledovaných oblastech. Za to  obdržel ústav Certifikát kvality a bezpečí platný do 28. listopadu 2017. „Je to úspěch všech našich zaměstnanců, kteří se více než rok spolupodíleli na přípravě a splnění všech hodnotících standardů a ukazatelů řízení kvality a bezpečí,“ řekl Rudolf Bulíček pověřený řízením organizace.
 
Policie obdržela od Pardubického kraje nový radar

Pardubice (2. 12. 2014) – Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický dnes ráno osobně předal Policii České republiky zcela nový radar, který byl pořízen z daru Pardubického kraje ve spolupráci s městy Pardubice, Holice, Litomyšl, Moravská Třebová a Svitavy. Nový technologicky vyspělý radar umožní policistům nejen klasické měření rychlosti, ale dodá také kompletní informace o měřeném vozidlu.  
„Pořízení tohoto radaru patří mezi plánované kroky na zvýšení bezpečnosti na silnici I/35. Současná situace na úseku, který prochází naším krajem, není dobrá, a proto se ji snažíme řešit. Především pak chceme chránit všechny, kteří dodržují dopravní předpisy a jsou ohleduplní ke svému okolí. Tento radar, který dnes předáváme, patří mezi nejlepší dostupnou techniku, a proto doufáme, že napomůže ke zlepšení situace na silnici,“ uvedl hejtman Martin Netolický. 
Pardubický kraj investoval do pořízení radaru téměř 700 tisíc korun. O zbylou část pořizovací ceny se postarala města Pardubice (100 tisíc), Holice (30 tisíc), Litomyšl (20 tisíc), Moravská Třebová a Svitavy (10 tisíc). Mezi hlavní přednosti nového radaru patří jeho napojení na centrální registr vozidel, což umožní okamžité informace o technickém stavu vozidla. Kromě toho radar disponuje plně automatickým měřením rychlosti za jízdy a umožňuje tak i měření v obou směrech. „Daru Pardubického kraje si velmi vážíme a jsme přesvědčeni, že nám pomůže ke zklidnění dopravy na silnici I/35 a zvýšení kázně řidičů, kteří naším krajem projíždějí,“ dodal Jan Švejdar, ředitel Krajského ředitelství policie Pardubického kraje.
ADVENTNÍ KONCERT NA TRÁVNÍKU

Koncert pořádá sbor Českobratrské církve evangelické v České Třebové
Účinkují:  Iveta Benešová  -  varhany, zpěv   Petra Mimrová - housle 
Na   programu:  A.Vivaldi, G. F. Händel, J. S. Bach  C. Franck, C. Saint-Saëns, J. Massenet,  A. Dvořák, vánoční písně
Koncert se koná 7.prosince 2014  od 16:00 hod. v evangelickém  kostele na Trávníku.

PERNÍKOVÝ ADVENT“

V neděli 7.12.2014 v časovém rozmezí 10.00 – 14.00 si v ekocentru Podorlicko můžete nazdobit perníkovou chaloupku, betlém nebo perníkové ozdoby na stromeček. Perníky budou připraveny. Do 29.11.2014.se přihlaste na e-mailové adrese pernicky.csop@seznam.cz , nahlaste počet účastníků Co si přinést s sebou: podložku z kartonu obalenou pečícím papírem (nebude k dispozici) .K dispozici bude bílá poleva na ozdobení perníků. Příspěvek na materiál – medovné je 50 Kč.
 
VELKOCHOVY ZVÍŘAT

Ve středu 10.12. 2014 od 17,00  Přednáška s promítáním dokumentu.
Přednášející:  Tatiana Konrádová – expertka Strany zelených na ochranu zvířat, členka organizace Svoboda zvířat a Liga na ochranu zvířat  a Barbora Malá – mluvčí kampaně 269life, členka organizace Svoboda zvířat
 
EVANGELICKÉ BOHOSLUŽBY  V  ČESKÉ TŘEBOVÉ - PROSINEC 2014

7.12.2014:  bohoslužby (2. adventní neděle)  (9.00 evangelická fara, Riegrova 283)
14.12.2014:  čtené služby Boží  (3. adventní neděle)  (9.00 evangelická fara, Riegrova 283)         
21.12.2014:  čtené služby Boží  (4. adventní neděle)  (9.00 evangelická fara, Riegrova 283) 
24.12.2014:  bohoslužby (Štědrý den)  (22.00 evangelický kostel na Trávníku)
25.12.2014:  bohosl. s VP (Boží hod vánoční)  (9.00 evangelický kostel na Trávníku)
26.12.2014:  bohoslužby (Štěpána mučedníka)  (9.00 evangelická fara, Riegrova 283)
28.12.2014:  bohoslužby (1. neděle po narození Páně)  (9.00 evangelická fara, Riegrova 283)
31.12.2014:  bohoslužby (poslední den kalendářního roku)   (9.00 evangelická fara, Riegrova 283)
Bohoslužby jsou otevřené pro všechny, kteří chtějí slyšet evangelium - zvěst o Ježíši Kristu.