Českotřebovský deník 283/2014 (5.12.)                                  

Předvánoční dětský jarmark v Přívratě

V sobotu 29. listopadu před první adventní nedělí se zaplnil Přívratský sál stánky s vánočními výrobky od místních šikovných dětí. Každý stánek nabízel originální a velmi nápadité výtvory, které si děti sami nebo za pomoci rodičů vyrobily a zároveň i sami prodávaly. Návštěvnost ke spojenosti dětí byla veliká a tak zboží ze stánku rychle ubývalo. Otevřena byla vánočně vyzdobená kavárnička, kde si každý mohl odpočinout od předvánočního shonu, při tónech koled načerpat vánoční atmosféru u dobré kávy a pochutnat si na sladkých a slaných dobrotách od místních ochotných maminek. V rámci jarmarku byl vybrán dobrovolný příspěvek, o kterém se rozhodlo, že bude darován na projekt humanitární organizace ADRA - Aby Kuba slyšel​“.  Děti měly radost, že se jejich výrobky líbily a budou součástí vánoční výzdoby v mnoha rodinách.
 

Choceň - Česká Třebová 7:5 (2:3, 2:0, 3:2)

Branky: 6. Král (Fikejz), 14. Krejza (Pochobradský, Voříšek), 32. Pochobradský (Vyskočil), 37. P. Prachař (Florián), 44. P. Prachař (Florián), 53. Křečan (T. Prachař), 58. L. Pilař (Pochobradský, Krejza) – 8. Hemský (Matys, Vlček), 11. Vlček (Hemský, Papadopulos), 17. Fúzik, 44. Jindřich (Fúzik), 57. Vlček (Poul, Jindřich).
Rozhodčí: Prchal – Potůček, Holeček. Vyloučení: 4:4. Využití: 2:1. Oslabení: 1:0. Diváků: 508. Vývoj skóre: 1:0, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 4:3, 4:4, 5:4, 6:4, 6:5, 7:5.
Choceň: Sajdl – Kobza, Novák, Vyskočil, P. Pilař, Voříšek, Florián – P. Prachař, T. Prachař, Fišer, Krejza, Pochobradský, Král, Knytl, Křečan, L. Pilař, Fikejz, M. Pilař.
Česká Třebová: Mahdal - Krejnus, Lesák, Poskočil, Poul, Matys, Řehák, Papadopulos – Zadina, P. Vlček, Hemský – Zítka, Fúzik, Jindřich – Dítě, Janda, Pelán.
Hodnocení trenéra Tomáše TOPOLA„ Od začátku zápasu se kluci opravdu poctivě drželi toho, co jsme si řekli. Dokázali jsme první třetinu vyhrát 3:2., ve druhé třetině jsme měli na svých hokejkách totální zlom. Choceň nás pustila do tří vyložených šancí, které jsme bohužel neproměnili. Naopak, řekl bych z ničeho, jsme dostali dva lacinější góly. Další zlom mělo vyrovnané utkání ve třetí třetině. Poctivou hrou jsme dokázali vyrovnat, jenže vzápětí – během dalšího střídání - jsme opět inkasovali. To nás trochu zabrzdilo. Pak přišel gól domácích v oslabení. Riskli jsme hru bez brankáře, povedlo se nám snížit na 5:6. V úplném závěru jsme museli hru otevřít a inkasovali jsme sedmou branku. Nemám problém s tím, abych i po prohraném utkání tým pochválil. Oproti domácímu střetnutí s Chotěboří se náš výkon o 100 procent zlepšil. Musíme se od toho odrazit a pokračovat, výsledky zase přijdou.“
Příští zápas – neděle 7. prosince: Česká Třebová – Chrudim (17).
Lovci perel II.  Literární soutěž pokračuje!

Městská knihovna Česká Třebová informuje:
 
Ahoj kluci a holky! Po úspěšném zakončení prvního ročníku čtenářské soutěže " Lovci perel aneb potopme se do hlubin příběhů" budeme pokračovat v lovu  i další rok. Do letošní soutěže se zapojilo více než 80 dětí, které získaly přes 750 perel a byly u příležitosti Dne pro dětskou knihu odměněny diplomem a věcnými cenami.  
Pravidla zůstávají stejná: V průběhu celého roku máte šanci získávat perly jednoduše tak, že při čtení knížek budete trošku aktivní! ...navlečte si svoji dlouhou šňůru perel! Stačí přečíst knihy označené jako perlorodky, zodpovědět k nim několik otázek, popř. namalovat obrázek. Věk není omezen. Mohou tedy s podporou rodičů soutěžit i předškoláci. Za správné odpovědi získá čtenář perlu. Na všechny lovce čeká odměna. 
Akce se koná na dětských odděleních v městské knihovně i na pobočce Parník.


První divadlo ve velkém sále KC po výměně sedaček 

Ve čtvrtek 4. prosince se ve velkém sále KC konala po měsíční přestávce další  akce - divadelní představení pražského divadla Kalich "Na mělčině". Do Vánoc pak bude ještě poslední představení z podzimního abonomá a to hra Ivana vyskočila "Příběh jednoho hradu.  Diváci měli možnost poprvé usednout do nově pořízených červených sedadel, ve kterých ve srovnání s předchozími "připadali jako v nebi". Taková jsou alespoň první srovnání, i když jsou také názory, které říkají, že délka sedáku všem nevyhovuje, zejména pro dámy, je příliš dlouhá.  Ne už tak záležitostí samotných sedaček je  i to, že při  např. pozdním příchodu do hlediště musí opravdu všichni v řadě vstávat, aby mohl opozdivší se divák usednout na svém místě.    Jde však obecně o podstatnou změnu k lepšímu,  myslím, že to je závěr prvních dojmů.  V sále je nyní v základním provedení namontováno 286 pevných sedadel, v každí řadě jich je o jedno méně než dosud.  Do sálu jsou ovšem také standardně prodávány přístavky, které tuto kapacitu dále zvedají , vpravo jde o 14 míst a další přístavky jsou i na druhé straně sálu. Navíc má kulturní centrum v záloze ještě možnost přidat dopředu tzv. "nultou" řadu, takže kapacita vyroste opět nad 300 sedadel.  Pro montáž této řady jsou již v podlaze připravené montážní otvory, pro každé dvojsedadlo stačí přitáhnout dva šrouby.  Zvýšení kapacity sálu o tuto nultou řadu není tedy žádný časový problém.  Pro divadlo a taneční vystoupení je ve velkém  sále KC jeviště vlastně vysunuto do sálu  tak, že lze hrát "na forbíně". Tento přístavek, vybudovaný až po rekonstrukci Kulturního centra,  lze poměrně snadno demontovat, jeviště zkrátit a přidat další řadu sedadel.... Zkrácení jeviště je nutné např. pro operní (operetní) kusy, kde je pod jevištěm nutné  vytvořit místo pro orchestr.
 
Kraj a obce požadují záruky ke Květné

Pardubice/Květná (5. 12. 2014) – Na dalším jednání se dnes dopoledne sešli zástupci obcí v okolí muničního skladu Květná s náměstkem ministra obrany Tomášem Kuchtou a hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým. Starostové informovali o rostoucím napětí mezi obyvateli v souvislosti s dalšími výbuchy ve Vrběticích. Zároveň společně s Pardubickým krajem přednesli základní požadavky týkající se plánovaného přesunu munice do Květné.
„Formulovali jsem společné požadavky krajské a obecních samospráv, za kterých si dovedeme přesun munice představit. Nejdůležitější pro nás všechny je, abychom měli dostatek informací o tom, co konkrétně bude do Květné převezeno a v jakém množství,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Zároveň požadujeme, aby ostrahu objektů zabezpečovala vojenská policie nebo Policie České republiky. Nezbytná je také nepřetržitá přítomnost jednotky požární ochrany, která byla v minulosti v Květné umístěna. Zároveň chceme znát přesný harmonogram naskladňování munice,“ dodal k požadavkům hejtman Martin Netolický.
Náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta informoval přítomné, že o uskladnění munice požádal prozatím pouze jeden z vlastníků munice. Muniční sklad v Květné je v současnosti schopen zabezpečit uskladnění až čtyř tisíc tun ve 32 objektech, přičemž tento vlastník potřebuje uskladnit 2 800 tun v 15 objektech.
Zmíněné podmínky oficiálně projedná za přítomnosti starostů Bezpečností rada kraje, která se uskuteční 9. prosince a na kterou jsou pozváni zástupci ministerstva vnitra a obrany. Požadavky budou poté postoupeny Bezpečnostní radě státu na jejím dalším jednání 22. prosince. „Na rozdíl od minulosti, kdy byla v Květné uskladněna munice ve vlastnictví státu, by to nyní měla být munice soukromých subjektů. Jsme proto přesvědčeni, že současná situace nepodléhá režimu Zákona o utajovaných skutečnostech, a proto chceme mít od zapojených stran k dispozici kompletní informace,“ dodal hejtman Martin Netolický.
 
Výstava o počátcích letectví doputovala do Kašparova hangáru

Pardubice (4. 12. 2014) – Unikátní putovní výstava Počátky letectví v Pardubickém kraji se na zimu přestěhovala do takzvaného Kašparova hangáru v prostorách pardubického letiště společnosti EBA. Hlavní expozici připravilo Regionální muzeum Vysoké Mýto. Tentokrát ji ale doplnila skutečná historická letadla občanského sdružení Aeropark.
Na zahájení výstavy se přišli podívat nejen fandové letectví, ale také zástupci obou akcionářů společnosti EBA hejtman Martin Netolický a primátor Pardubic Martin Charvát, nechyběl ani ředitel společnosti EBA Michal Červinka. „Výstava bude příjemným zpestřením pro cestujících z tohoto letiště, kteří tu čekají na odlet, i zajímavou nabídkou pro občany regionu,“ řekl v úvodu Martin Netolický. Hangár byl donedávna prázdný, sloužil pouze jako záloha pro situace, kdy se na letišti sejde více letadel k odbavení najednou. „Takové situace jsou výjimečné, ale nemůžeme je právě na přelomu roku vyloučit. V tom případě jsme i tento prostor schopni velmi rychle upravit,“ prozradil ředitel společnosti EBA.
Nový koncept putovních výstav Pardubického muzeí Pardubického kraje představila náměstkyně hejtmana Jana Pernicová: „V loňském roce jsme se s vedoucím oddělení kultury Tomášem Libánkem rozhodli využít potenciál regionálních muzeí a jejich výstav pro více příležitostí na více místech. Tak vznikla krásná společná expozice o archeologických nálezech, potom chrudimská výstava o pivovarnictví a naposledy vysokomýtská výstava o počátcích letectví v kraji. V plánu už máme i další projekty.“
Pardubický kraj lze bez nadsázky označit za kolébku českého létání. Skoro každý slyšel o pokusech ing. Jana Kašpara v Pardubicích a jeho přeletu do Prahy, ale historici z Vysokého Mýta objevili dokumenty o řadě dalších výjimečných osobností spojených s létáním v našem kraji. „Na začátku nikdo z nás nebyl odborníkem na leteckou historii, ale to téma nás zcela zaujalo a pohltilo,“ řekl zastupující ředitel vysokomýtského muzea Urbánek a pokračoval: „Sochař a štukatér František Formánek, který stavěl aerohelikoptéry, nebo Augustin Weiss, učitel, který postavil první bezmotorové letadlo těžší než vzduch, které v Pardubickém kraji v roce 1909 vzlétlo, to jsou osobnosti, se kterými stojí za to se seznámit. Dalším zajímavým člověkem byl třeba Karel Bína se svým kuriózním letadlem Nebeská blecha. To vše můžete spolu s dalšími dokumenty z období 1910 -1948 zhlédnout na výstavě na pardubickém letišti.“ Výstava má i mnoho interaktivních prvků. Návštěvníci například mohou usednout do slavného trojplošníku Fokker Dr1. Zážitkem jistě je i pohyblivý letecký simulátor, na kterém je možné vyzkoušet řízení letounu Blériot prvního českého pilota Jana Kašpara.  „Na výstavbě jsou umístěny letuschopné repliky letounů Wright, Bleriot XI. Military, Sopwith F1 Camel, několik desítek modelů různých měřítek, které jsou zavěšeny v letových pozicích,“ informoval zástupce občanského sdružení Aeropark Martin Kindernay. Výstava v Kašparově hangáru v této podobě potrvá do 1. března 2015 a otevřena je nyní každý den mimo pondělí. Poté se muzejní část přesune do Chrudimi a Aeropark připraví od května novou expozici, na které chce spolupracovat se Společností Jana Kašpara.
 
Regionální stálá konference řešila na svém prvním jednání peníze pro malé obce

Pardubice (4. 12. 2014) Možnosti efektivnějšího čerpání evropských dotací a jejich lepší cílení. To jsou jedny ze základních cílů Regionální stálé konference (RSK) Pardubického kraje, jež byla ve středu ustavena v Pardubicích a navázala tak na vznik obdobných uskupení v dalších krajích. Jedná se o dobrovolný orgán založený na bázi partnerství v regionu a je tvořena zástupci regionálních partnerů. Za Pardubický kraj na ustavujícím jednání vystoupili hejtman Martin Netolický společně s radním zodpovědným za regionální rozvoj a evropské fondy Zdenkem Křišťálem.
„Mezi jednu z priorit Pardubického kraje patří efektivní čerpání evropských dotací. Z toho důvodu se nám jeví Regionální stálá konference jako vhodná platforma, protože zahrnuje nejvýznamnější aktéry z našeho kraje,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Mrzí mne však zrušení operačních programů. Až čas nám ukáže, že měly svůj smysl a přispívaly k lepšímu čerpání evropských peněz. Součástí nového systému, který je před námi, jsou právě Regionální stálé konference a kraj, jakožto garant regionálního rozvoje, je jejich koordinátorem,“ dodal hejtman Martin Netolický.

 

Peníze prozatím chybí malým obcím
Zástupci organizací zastoupených v RSK se shodli na nutnosti řadit mezi žadatele i obce do 500 obyvatel, a to v rámci metody LEADER v Programu obnovy venkova, což v současném nastavení chybí. „Jednalo se o projekty poměrně malé, které však pomohly k řešení problémů s obecní infrastrukturou a zajištění veřejných služeb jako například dětská hřiště, hasičské stanice nebo společenské domy. Všechny tyto projekty obce kvitovaly,“ řekl hejtman Martin Netolický ke končícímu období čerpání dotací. „Je naším požadavkem, aby se toto v Programu obnovy venkova na následující období objevilo. Jinak se budeme snažit o to, aby tyto prostředky byly nahrazeny ze státního rozpočtu. Je škoda, že v situaci, kdy Pardubický kraj posiluje svůj Program obnovy venkova o 8 milionů, dochází k oslabení na národní úrovni,“ uzavřel téma hejtman Martin Netolický.
Regionální stálé konference (RSK) postupně vznikají v celé České republice. Členy těchto konferencí jsou regionální partneři, mezi které kromě kraje patří také města, obce, Místní akční skupiny, sociální partneři či zástupci vysokých škol. Konference by měla plnit plánovací, monitorovací, podpůrnou a koordinační funkci pro programovací období evropských fondů 2014 - 2020. Jejím zásadním úkolem je příprava tzv. regionálního akčního plánu (RAP), který by se měl stát výchozím strategickým dokumentem pro zdůvodnění požadavků z regionů na zacílení konkrétních výzev v rámci územní dimenze jednotlivých operačních programů. Na činnost RSK v krajích bude navazovat Národní stálá konference, jejímž členem bude kromě dalších partnerů vždy zástupce krajské konference. Národní konference pak bude přenášet výstupy jednotlivých RSK na úroveň řídících orgánů operačních programů a doporučovat jim věcné zaměření výzev včetně nastavení harmonogramu dle konkrétních regionálních požadavků.