Českotřebovský deník 287/2014 (10.12.)                               
Tradiční vánoční vystoupení ZUŠ Česká Třebová v Anenské Studánce proběhlo 9.12.2014. Žáci a učitelé klientům Domova u studánky zpříjemnili úterní dopoledne pestrým hudebním programem, který byl nejen vánoční. Koncert připravili učitelé Jitka Nováková, Milan Špičák, Milada Hamplová, Tereza Červinková, Jarmila Holcová, Petra Kotyzová a Ludovít Štark.  Poděkování patří i žákům: Alžběta Hájková, Veronika Jurková, Nella Řeháková, Veronika Vaňková – zobcové flétny, Radka Mikulecká – akordeon, Martina Mikulecká – housle, Magdalena Špičáková – flétna, Luboš Prešek, Marta Lužová – zpěv, Renata Dušková, Marie Žižková – el. klávesy. Děkujeme Anenská Studánko za pozvání a nashledanou příště!
 
 
 

Génius i násilník. Michelangelo Merisi alias Caravaggio

Ústí n. O. – Již počtvrté se za geniálními italskými umělci vydají návštěvníci přednáškového cyklu Výjimečné osobnosti evropského umění. Trio Michelangelo, Leonardo da Vinci a Gian Lorenzo Bernini doplní v adventním čase barokní velikán Caravaggio. Orlickoústecká Malá scéna bude dějištěm pořadu v úterý 16. prosince od 18 hodin.
V podání odbornice na slovo vzaté, pedagožky zdejší Střední školy uměleckoprůmyslové Jitky Kuběnkové, lze opět očekávat kunsthistorické hody. „S kolegyněmi Marií Uhlířovou a Klárou Skrbkovou většinou vyloženě obdivujeme umělce, kterého jsme si k přednášce zvolili. Teď to ale budu mít těžší, protože Caravaggio byl mimo jiné bouřlivák, výtržník a rváč,“ přidává hlavní protagonistka blížící se přednášky zajímavost, která je tou nejlepší pozvánkou pro všechny příznivce dějin umění.
 
Kraj a obce trvají na zajištění bezpečnosti v Květné

Pardubice (9. 12. 2014) – Bezpečnostní rada Pardubického kraje dnes formulovala ve spolupráci se starosty obcí kolem muničního skladu v Květné na Svitavsku bezpečnostní požadavky a potřebu garance státu při přesunutí munice z Vrbětic. Na jednání o konkrétním řešení situace za pomoci státu pozval hejtman Martin Netolický jako předseda Bezpečnostní rady kraje také náměstka ministra obrany Tomáše Kuchtu, zástupce ministerstva vnitra a jeho složek a další odborníky. O výsledcích bude informovat premiéra Bohuslava Sobotku, který je předsedou Bezpečnostní rady státu.
 „Znovu jsme probírali požadavky kraje a příslušných obcí, za kterých si dovedeme představit přesun a následné uskladnění munice v Květné. Zajištění bezpečnosti a klidu obyvatel je pro nás všechny prioritou,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Obce chtějí znát například režim provozu muničního skladu a podmínky uložení munice. Chceme, aby starostové mohli obyvatelům svých obcí tlumočit jednoznačné vyjádření, že jejich bezpečnost nebude v žádném případě ohrožena,“ dodal Martin Netolický.
Objekty musí hlídat armáda nebo policie
Mezi podmínky bezpečného převozu a skladování munice patří především garance státu týkající se stavu ukládané munice, se kterou by být manipulováno pouze pod dozorem armádních nebo policejních specialistů. Tyto subjekty by měly také obstarávat zabezpečení celého objektu. Dále je požadováno zřízení profesionální jednotky požární ochrany umístěné přímo v Květné, která zde již v minulosti působila. Tato jednotka by tak v případě vzniku krizové situace byla ihned připravena k jejímu řešení. Zároveň by měl být připraven časový plán na přesun munice. „Je nezbytné seznámit veřejnost i zástupce obcí s harmonogramem případného přesunu. Chceme vědět, v jakém množství a kdy bude co do Květné převáženo, naskladňováno a vyskladňováno,“ dodal k dalšímu z požadavků hejtman Martin Netolický.
Nechceme v Květné druhé Vrbětice
Požadavky kraje a starostů obcí v okolí areálu muničního skladu na zajištění bezpečnosti se stupňují v souvislosti s dalšími výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Munice, která v tomto skladu v současné době je, by měla být postupně převezena a část uskladněna právě v muničním skladu v Květné. Ten stát využíval do roku 2013, kdy byl prohlášen za nepotřebný. Zástupci obcí a kraje chtějí těmito požadavky eliminovat možnost opakování scénáře z Vrbětic, kde munici střežila soukromá firma.
Z ústavních zařízení se klienti stěhují do bytů a domků

Pardubice/Svitavy (8. 1. 2014) - Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil společně s radním pro sociální věci a neziskový sektor Pavlem Šotolou v závěru minulého týdne Domov na rozcestí ve Svitavách. Prošli si všechny typy služeb, které domov poskytuje, a zaměřili se zejména na zkušenosti tohoto zařízení s terénními službami a chráněným bydlením.
„Přesvědčil jsem se, proč se právě Domov na rozcestí se stal vzorovou organizací pro transformaci sociálních služeb. Lidé se tu stěhují do přirozeného prostředí, to je do bytů a domků, bez nároků na investiční prostředky z rozpočtu kraje,“ konstatoval hejtman Netolický a pokračoval: „Zároveň, jak jsem mohl vidět a slyšet od klientů, je to  pro ně velký přínos a nikdo z nich by se nechtěl vracet do velkého ústavního zařízení.“
V září se přestěhovalo dalších deset klientů včetně těch nepohyblivých z ústavní budovy do pronajatého domku. Našli tu rodinné prostředí s vlastní kuchyňkou, kde si mohou připravovat snídaně i večeře a uvařit si kávu či čaj kdykoliv v průběhu dne. Již po dvou měsících fungování je vidět, že i pro personál je tato forma služby jednodušší.
Domov na rozcestí poskytuje také další služby. Od roku 2007 je to například chráněné bydlení, které v současné době využívá 48 lidí. V roce 2012 vznikla terénní služba nazvaná Podpora samostatného bydlení, která umožňuje  deseti lidem žít s minimální podporou v nájemních bytech. Domov provozuje také kavárnu, kde obsluhují klienti a pracovní příležitosti najdou uživatelé služeb například také při pražení kávy nebo balení podestýlky pro drobná domácí zvířata.
„Posláním tohoto domova je poskytovat dospělým lidem s mentálním či kombinovaným postižením takovou podporu a pomoc, která vychází z jejich individuálních potřeb a vytváří pro ně důstojné životní podmínky tak, aby byly srovnatelné s běžným způsobem života jejich vrstevníků. K tomu patří i uplatnění na trhu práce,“ vysvětlil radní Pavel Šotola.
Zkušenosti, které mají ve Svitavách, začaly využívat i další sociální zařízení Pardubického kraje. Jedním  nich je například Domov pod hradem Žampach, který přestěhoval část klientů do pronajatých bytů v Letohradě.

 

Česká Třebová bude v neděli 14. prosince hostit zápas v sledge hokeji  Mustangové Pardubice - LAPP ZLÍN  

Již od 13 hodin!!!

 

Tabulky CHL k 10.12. 2014