Českotřebovský deník 291/2014 (15.1.)                                 
Televizní dokument o NAŠEM rodákovi Vladimíru Páclovi natočen

Sportovní redakce České televize si do svého plánu vysíláni na leden 2015 dala 15ti minutový dokument o českotřebovském rodákovi a emigrantovi Vladimíru Páclovi, významném propagátoru běžeckého lyžování a dalších sportů, k němuž se právě v letošním roce  vztahuje dvojí výročí - únorové  nedožité devadesátiny a deset let od jeho úmrtí (+31.12.2004 v italském  městečku malé v provincii Trentino.  V České Třebové byl Vladimír Pácl  vlastně mnoho let neznámým, ač patřil do roku 1971 k nejvýznamnějším funkcionářů  svazu lyžování, mezinárodní organizace FIS a mnoho let před tím také k přeborníkům Československa v řadě lyžařských disciplín. Osud Vladimíra Pácla zaujal především Dr. Josefa Zavřela, českotřebovského rodáka žijícího v Praze, který se vydal po jeho stopách a objevil mnoho zajímavostí a souvislostí, "zařídil" nové mezinárodní vztahy města Česká Třebová s městečkem Malé (Val di Sole), publicitu v renomovaných časopisech, novou obsáhlou publikaci  a nyní také natáčení televizního dokumentu. Tomu se věnuje ve sportovní redakci ČT Miroslav Langer a právě dnes 14. prosince v České Třebové tento dokument dotáčel.
 
Dokument  bude uveden na programu ČT SPORT dne 11. ledna 2015 ve 20:40 minut v návaznosti  na pořad o Jizerské padesátce.
 
TŘEBOVSKÝ ZÁPISNÍK BLANKY KOSTŘICOVÉ V ČESKÉM ROZHLASE

Nejnovější kniha Blanky Kostřicové Třebovský zápisník se opět dočkala rozhlasového uvedení, podobně jako několik předchozích knih českotřebovské prozaičky – na Vltavě již zazněla četba na pokračování z Ledovcové turistiky, výbor textů z Kroniky, několik povídek ze souboru Lyžařské povídky, úryvky z odborných knih Románový cyklus Jiřího Kratochvila a Sestupy a naděje Jana Balabána. Dvě povídky z Třebovského zápisníku byly vysílány na stanici Brno bezprostředně poté, co kniha vyšla – loni v červnu; další dvě, Mikuláš a Štědrý den, zazněly v rozhlase v adventním období. Obě tyto povídky jsou spjaty s českotřebovským okolím: Mikuláš se z větší části odehrává na Čertovském běhu v Damníkově, ve Štědrém dnu figuruje štědrovečerní zpívání koled u kapličky ve Svinné.
 
TECHNOhrátky se loučily, ústecká SŠUP předvedla jednu z kolekcí

Pardubice – Rytířské sály zámku v krajské metropoli byly svědkem vyhlášení výročních cen Pardubického kraje udělovaných v rámci projektů Dožínky na zámku v Pardubicích a TECHNOhrátky Pardubického kraje.  Druhý z projektů, zaměřený na podporu technických oborů a řemesel vyučovaných středními školami v kraji, zanechal svou stopu také v orlickoústecké Střední škole uměleckoprůmyslové. Jeden z projektových dnů TECHNOhrátek se totiž konal právě zde. „V podstatě se jednalo o to, že se hodnotil a rekapituloval rok a půl trvající projekt na podporu technického vzdělávání v Pardubickém kraji. Projektu se zúčastnilo 10 středních škol a učilišť,“ uvedla Jana Salabová z pedagogického sboru SŠUP.
V úterý 9. prosince byla součástí vyhlášení rovněž soutěžní přehlídka výrobků jednotlivých škol. Ústeckou „umprumku“ reprezentovala trojice studentek 3. ročníku oboru Design oděvů – Štěpánka Krausová, Natálie Heligrová a Tereza Čermáková. Jmenované trio se podílelo na realizaci návrhu úspěšné absolventky Kristýna Černé, která za něj obdržela první cenu na mezinárodní přehlídce Módna línia mladých v Prešově. „Protože Kristýna už odmaturovala, v Pardubicích s námi nebyla. Tři její mladší spolužačky spolu s kolegyní Lídou Skokanovou připravily prezentaci technické části oděvu, konstrukci střihu a technologický popis,“ doplnila Jana Salabová. Ústeckou výpravu může těšit, že se z Pardubic nevracela s prázdnou. Na základě hlasování se kolekce London umístila na 3. místě.