Českotřebovský deník 292/2014 (16.12)                                

  • V pondělí 15. prosince se v přednáškovém sále Městského muzea sešli zastupitelé města na svém prvním pracovním jednání. Jednání se zúčastnilo 26 zastupitelů, omluvena byla Mgr. Eva Ostruszková. Na programu byly majetkové záležitosti, třetí změna rozpočtu města, rozpočtové provizórium pro  období do schválení řádného rozpočtu na rok 2015, schválení Strategického plánu města na léta 2015 - 2020, Změny č. 8 Územního plánu města a rozhodnutí o pořízení další Změny č. 9. Územního plánu, neboť vedení města obdrželo dostatečný počet žádostí o změny využití pozemků. Zastupitelstvo město zvolilo pro nové volební období složení kontrolního a finančního výboru. Předsedkyní kontrolního výboru bude Mgr. Magdaléna Peterková, předsedou finančního výboru JUDr. Martin Netpolický, Ph.D. Mění se také složení osadních výborů v Kozlově, Svinné, Skuhrově a na staré Lhotce, v novém volebním období budou pracovat v novém složení.  Předsedou osadního výboru v Kozlově zůstává Jan Stránský, ve Skuhrově Daniel Klika, ve Svinné Vlastimil Šmíd, na staré Lhotce je nyní novým předsedou osadního výboru Aleš Valenta. Projednávaly se také změny zřizovacích listin základních škol v České Třebové, jako přísedící u okresního soudu v Ústí nad orlicí byla odsouhlasena paní Alexandra Kovářová z Křibu.  Mezi rozhodnutími v části věnované majetkovým záležitostem bylo nejdůležitější usnesení o odkoupení budovy dosavadního dislokovaného pracoviště Dopravní fakulty Jana Pernera ve Slovanské ulici za částku 3900 tis. Kč. Za tuto částku koupila  budovu společnost TEZA v dražbě 4. listopadu 2014 na základě rozhodnutí valné hromady společnosti (staré rady města) v době, kdy město ještě nemělo po volbách funkční zastupitelstvo. Částka dosažená v dražbě je nakonec nižší, než částka z nabídky Univerzity Pardubice. Při rozhodování se zatím nehovořilo o budoucím využití budovy, pouze o potřebě převést budovu od Tezy přímo do majetku města.  Návrh byl odsouhlasen všemi hlasy přítomných zastupitelů. 
  • Další podrobnější informace o jednání zastupitelů  budou zveřejněny v samostatném článku. (mm) Foto Luboš Kozel
  •  
  •  

    Hasiči v České Třebové likvidovali uniklý převodový olej z osobního automobilu

    Hasiči vyjeli v sobotu 13.12 2014 v čase 11:49hod. s technikou CAS 20 TATRA Terrno v počtu hasičů 1+5.
    Po příjezdu jednotky k mimořádné události bylo zjištěno, že došlo u osobního vozidla Renault Scenic po projetí pravotočivé zatáčky k vypadnutí kola z čepu řízení a jeho následnému vytržení poloosy z převodovky. Následně došlo k úniku převodového oleje na vozovku. Jednotka provedla narovnání kola pomocí zvedacího vaku. Dále pomohla s naložením auta na odtahovou službu a poté provedla úklid vozovky pomocí sorbentu. Zpět na svoji základnu se vrátila krátce před třináctou hodinou.
    Michal Janza foto: JSDHO Česká Třebová
    Dvacátý čtvrtý rok DIA – klubu.       

    Náhlý odchod zakládající a dlouholeté předsedkyně DIA – klubu  Věry Salivarové, donutil výbor ke hledání její nástupkyně a k novému rozdělení úkolů svým členům. Po dlouhém uvažování nakonec předsednictví převzala paní Olga Kadlecová. Že se nové vedení snaží úspěšně pokračovat v organizaci tohoto klubu,  dokázala poslední členská schůze 19.listopadu 2014.  Hlavním bodem této členské schůze bylo vystoupení MUDr Fialové. Paní doktorka nejprve ocenila dlouholetou spolupráci se zemřelou a předala kytici, jako poděkování in memoriam, přítomnému manželovi. Ve svém vystoupení pak zavzpomínala na minulost diabetologické praxe, ale také se zmínila o současných novinkách v tomto lékařském oboru. Závěrem zdůraznila nutnost péče o nohy diabetiků. Přislíbila i nadále osvětovou spolupráci s našim klubem.  Jako každá členská schůze byla i tato ozdobena krátkým vystoupením nám známého nadaného recitátora Matěje Jelínka, který uváděl celé vystoupení. Ředitelka ZUŠ paní Jarmila Holcová doprovodila zpívající žačku Ivušku Vostřákovou. Za přednes básně třebovského opěvovatele pana Šlemra „Zima na Švabinského chatě“ soukromým žákem paní Vaníčkové na závěr vystoupení poděkovalo shromáždění velkým potleskem.  Věřím, že nový výbor klubu bude svou prací pokračovat v šíření osvěty mezi našimi  diabetiky. K tomu jim přeji mnoho zdraví, síly a elánu.                                       Dalibor Salivar.
     
    Tříkrálový koncert

    V rámci  „Tříkrálové sbírky“ se koná dne 10.1.2015   v 16.00 hodin  v chrámu  sv. Jakuba
    v České Třebové tradiční  Tříkrálový koncert
    Účinkuje:
    ·Litomyšlský symfonický orchestr pod vedením   Davida Lukáše  
    ·Smíšený pěvecký sbor Bendl  pod vedením   Josefa Menšíka    Klavírní doprovod  Blanka Poukarová 
    Vstupné dobrovolné
     
    Chystá se přednáška České křesťanské akademie
    Zde jsou bližší údaje:  
    Mgr. JAN LORENC: GREGORIÁNSKÝ CHORÁL - živý poklad západní civilizace
    Přednáška se zvukovými ukázkami a praktickým nácvikem jednoduchých melodií
    Koná se v pátek 16. ledna 2015, od 17.00 - v Městském muzeu v České Třebové
    Pořádá Česká křesťanská akademie, místní skupina v České Třebové
     

    Na spolupráci kraje s Francií jsou nejdůležitější konkrétní projekty


    Pardubice (15. 12. 2014) – Pardubický kraj dnes navštívil nově jmenovaný velvyslanec Francie v České republice Jean-Pierre Asvazadourian. V sále rady ho přivítal hejtman Martin Netolický. Zrekapituloval desetiletou spolupráci kraje s Regionem Centre i konkrétní projekty zejména v oblasti školství a kultury.

    „Vzájemná spolupráce už dávno nespočívá jen ve výměně delegací. Pro nás jsou nejdůležitější projekty zaměřené na konkrétní cílové skupiny. Kromě dosavadních témat vidíme velký prostor také v oblasti vědy, výzkumu a inovací,“ uvedl na setkání hejtman Martin Netolický.

    Jean-Pierre Asvazadourian pracoval na pražském velvyslanectví už v předchozích letech a plynnou češtinou představil hejtmanovi nový projekt Rok ve Francii, který vznikl ve spolupráci s Francouzskou aliancí (Alliance Francaise) a některými českými kraji. Jedná se o roční stáž studentů gymnázií na francouzských lyceích. Studenti bydlí v rodinách, chodí do školy a po návratu předávají své zkušenosti dalším zájemců. Jejich česko-francouzské vazby většinou přetrvávají celá léta. „Je to velmi zajímavá myšlenka, určitě se budeme zabývat tím, aby se také studenti z Pardubického kraje mohli do takového projektu zapojit,“ reagoval Martin Netolický.

    Francouzský velvyslanec dopoledne zavítal také na pardubické gymnázium Dašická. Diskutoval s vyučujícími francouzského jazyka a také se samotnými studenty. Zavzpomínal na svou první návštěvu v roce 1989 v bývalém Československu, které bylo plné euforie ze znovunabyté svobody. Ředitel gymnázia Luděk Burian a učitelé francouzštiny s velvyslancem probírali, jakými metodami se u nás francouzština učí a kterých projektů se gymnázium a jeho žáci účastní.

    Proč je důležité se učit francouzštinu, ptali se někteří studenti. „Třeba proto, abyste mohli přijet do Francie v rámci programu Erasmus. Ročně u nás studuje na 800 mladých Čechů a naopak zase 800 Francouzů přijíždí do Čech. Láká je tu zejména tradice technických univerzit. Francouzština je důležitá také pro ekonomické vazby s některými zeměmi třetího světa, které v posledních letech nabývají na důležitosti,“ odpověděl pan velvyslanec. Jako diplomat si také poradil s dalšími otázkami gymnazistů, které zajímalo nejen, jak se stal velvyslancem nebo jakým způsobem se nejlépe učit francouzsky, ale také zda jsou dívky hezčí ve Francii nebo České republice.

    Gymnázium Dašická spolupracuje čtvrtým rokem se školou ve francouzském Challans. Chlubit se může opakovaným úspěchem svých žáků v celostátních kolech soutěží ve francouzském jazyce. „Jsem ráda, že partnerství Pardubického kraje a francouzského regionu Centre přináší nejen studentské výměny, ale také spolupráci na několika divadelních představeních. Výsledky jsou patrné už nyní – ať už v soutěžích ve francouzštině nebo úspěších těchto představení na přehlídkách,“ prohlásila náměstkyně hejtmana Jana Pernicová, která má v gesci školství a kulturu. V rámci česko-slovensko-francouzského projektu například letos v září nazkoušel režisér Éric Cénat ve Východočeském divadle v Pardubicích hru Operace Romeo, která připomněla 25. výročí pádu komunismu.

     

    Kraj přispěl na sanitku pro keňské Itibo


    Pardubice (15. 12. 2014) – Plný chrám sv. Bartoloměje rozezněl v sobotu benefiční koncert pro českou kliniku v keňském městě Itibo, kterou už deset let buduje pardubický zdravotník Aleš Bárta. Koncert se konal se pod záštitou 1. náměstka hejtmana Pardubického kraje Roman Línka a kraj byl jedním z  dárců, kteří se na příspěvku pro nákup nové sanitky do Afriky podíleli. Celkově se na benefici vybralo 85 tisíc korun.

    Celý projekt vzniká na dobrovolnické bázi a nemůže spoléhat na podporu státu, protože Keňa nepatří mezi prioritní země Ministerstva zahraničí. Financuje ho nezisková organizace ADRA a jednotliví dárci, lékaři do Afriky jezdí bez nároku na honorář a na stáže tam jezdí i čeští medici. Výtěžek z koncertu poslouží na nákup nové sanitky. Nemocnice má totiž k dispozici jen jednu, která dosluhuje. Z dalších darů se pak nakupuje vybavení, přístroje a materiál.

    „Pogratuloval jsem panu Bártovi k úžasné práci, kterou v nemocnici v Itibu dělá a podle obrovské účasti na benefičním koncertu je vidět, že  takové smysluplné projekty oceňuje i široká veřejnost. Vypráví o tom i dokumentární film Olgy Špátové Daleko za sluncem. Teprve při něm si člověk uvědomí, v jakých podmínkách lidé v Africe žijí, s čím se potýkají a jak se u nás máme jako v bavlnce,“ podotkl po sobotním zážitku Roman Línek.

    Koncertu se zúčastnila také emeritní velvyslankyně v Keni a budoucí velvyslankyně v Západní Africe Gita Fuchsová. S přítomnými se podělila o své dojmy s českou pomocí v Africe a poděkovala nejen všem dobrovolníkům v Keni, ale také všem dárcům u nás.

    Na koncertu vystoupilo Smyčcové kvarteto, klavírista Jiří Vondráček, trumpetisté Jaroslav Pultar a Karel Zádrapka, smíšený pěvecký sbor Kácov, varhaník Ondřej Hromádko, akordeonový orchestr Safari a zpěváci zpěvák Milan Motl a Veronika Němcová. Na závěr se pardubický chrám rozezněl mohutným Halelujah od Leonarda Cohena.