Českotřebovský deník 296/2014 (20.12.)                                
Tvořivá dílna v Domě pro seniory

Dne 2. 12. 2014 odpoledne se v Domově pro seniory v bufetu konala vánoční tvořivá dílna ve spolupráci s Klubem Červenka. Do Domova pro seniory přijeli také uživatelé Týdenního stacionáře. 
Pracovnice Klubu Červenka pod vedením paní Jany Černé měly pro uživatele předchystané sešité látkové šablony vánočního stromku. Díky tomu zvládl stromeček s malou pomocí opravdu každý ze zúčastěných uživatelů. Stromek se poskládal, zapošil a uživatelé si jej mohli sami ozdobit knoflíky, korálky a jiným materiálem. Na závěr se přišila rolnička a poutko
na pověšení. Pracovnice Klubu Červenka ochotně všem pomáhaly. Vánoční atmosféru celého odpoledne dokreslovaly puštěné koledy a zapálená aromalampička. Výsledkem našeho snažení byly nádherné vánoční stromečky, úsměv na tváři a příjemný hřejivý pocit u srdce.  Akce se velmi vydařila, každý z uživatelů si odnášel na památku krásně vyzdobený látkový vánoční stromeček.
Tímto bychom jménem všech zúčastněných uživatelů chtěly poděkovat pracovnicím Klubu Červenka za krásnou předzvěst blížících se vánočních svátků, do nového roku přejeme hodně zdraví a těšíme se na další spolupráci. 
Domov pro seniory – sociální úsek
Zimní táboření
bude letos u Kubů
v Přívratu

1. ročník Zimního táboření
na statku U Kubů v Přívratě
se uskuteční 30.1-1.2. 2015. 
Pro zmrzlíky je nutné ubytování zajistit včas ! 
Kontakt T. Hejlová 776 793 552 
 

Smůla hokejistů : zápas v  Poličce odložen na začátek ledna 


Čtvrteční (18.12.) zápas krajské hokejové ligy Polička – Česká Třebová byl pod dohodě obou stran odložen. Více k tomu říká předseda hokejového klubu HC Kohouti Vladimír Vaněk: „Potýkáme se s rozsáhlou marodkou, kterou ještě zvýšila úterní dopravní nehoda našich hráčů, kteří cestovali na trenink ze Žďáru nad Sázavou. Budeme rádi, když dáme dohromady sestavu na nedělní domácí zápas s Pardubicemi. Za vstřícnost děkujeme hokejovému klubu HC Polička, o termínu dohrávaného utkání budeme informovat.“ 

 
V Čenkovicích vybudují novou stanici horské služby
Pardubice (19. 1. 2014) – Správní rada Horské služby o.p.s. se sešla ve čtvrtek v Peci pod Sněžkou, aby mimo jiné projednala investice a rozpočet na rok 2015. Jako člen správní rady se jednání účastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Na setkání se řešila také výstavba nové stanice horské služby v lyžařském středisku v Čenkovicích.
„Zajímal jsem se o připravenost výstavby nové stanice horské služby v areálu v Čenkovicích, která byla plánována na rok 2015. Pokud vše půjde dle předpokladů, bude výstavba zahájena v létě tak, aby v zimě byla hotová hrubá stavba. V roce 2016 by mělo být vše hotové,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Stávající zázemí v současné době nevyhovuje, i přesto, že je na nejlepším možném místě v areálu, který se však rozrůstá a je tak třeba modernizovat i zázemí horské služby,“ dodal Martin Netolický.
Výstavba nové budovy v Čenkovicích spadá do kategorie tzv. zakázek malého rozsahu a bude tak vedeno podlimitní řízení.
 
Kraj vybral oceněné za zásluhy i za záchranu

Pardubice (18. 12. 2014) – Zastupitelé Pardubického kraje projednali na svém posledním letošním jednání také nominace na ocenění kraje za rok 2014. Poradní sbor složený ze zástupců všech politických klubů v zastupitelstvu vybral tři nominace z 31 na cenu Za zásluhy o Pardubický kraj a tři ze sedmi návrhů na Cenu Michala Rabase za záchranu. Držiteli ocenění se stanou Luděk Štěpán, zakladatel souboru lidových staveb na Veselém kopci, Petr a Magda Kučerovi, kteří vracejí krásu zámku Nové Hrady, a spolky Králická pevnostní oblast a Společnost přátel čs. opevnění, které oživuje pevnostní objekty na Králicku. Za poskytnutí laické první pomoci obdrží ceny Lukáš Kamaryt a Ladislav Pulpit a za dlouholetou propagaci dárcovství kostní dřeně na Orlickoústecku Radek Biedla.
Pardubický kraj vyhlásil nominace na svá ocenění letos podruhé. „Obdrželi velké množství návrhů. Do nominace se zapojili zejména starostové, ředitelé škol, ale i běžní občané. Je vidět, že se tato ocenění zabydlují v povědomí lidí a získávají respekt,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Výběr kandidátů byl velmi příjemný. Člověk si uvědomí, v záplavě všech negativních zpráv ze světa, kolik máme mezi sebou pracovitých a šikovných lidí, ale i těch, kteří neváhají v pravou chvíli zasáhnout a chránit zdraví či  života cizího člověka,“ dodal hejtman Martin Netolický.
 
Luďka Štěpána vybral poradní sbor Zastupitelstva Pardubického kraje za jeho dlouholeté úsilí o dokumentaci a záchranu lidových staveb a neindustriálních technických objektů Pardubického kraje. Podařilo se mu shromáždit rozsáhlou sbírku reprodukcí stavebních plánů, publikoval řadu prací o historii a metodice staveb, ale především přispěl k vybudování Souboru lidových staveb Vysočina. Právě jeho zásluhou jsou tu dnes k vidění unikátní kolekce technických objektů na vodní pohon jako je mlýn či pila.
Manželé Petr a Magda Kučerovi budou oceněni za záchranu zámku Nové Hrady u Litomyšle a vytvoření nového turisticky atraktivního cíle v kraji. Kučerovým se podařilo na vlastní náklady zrekonstruovat samotný rokokový zámek a otevřít jej veřejnosti. Opraveny byly i další přilehlé budovy a postupně obnovují i zámecký areál. Vedle hlavní zámecké expozice otevřeli Muzeum cyklistiky a Galerii klobouků. Nové Hrady jsou již několik let také dějištěm koncertů v rámci festivalu Smetanova Litomyšl.

 

Králická pevnostní oblast, o. p. s., a Společnosti přátel československého opevnění, o. p. s., byly nominovány za více než dvacetileté úsilí o oživení, obnovu a zpřístupnění pevnostních objektivů na Králicku. Spolky také pořádají vojensko-historickou akci Cihelna, které se účastní každoročně přes 20 tisíc lidí, a vydávají publikace na toto téma.
 
Lukáš Kamaryt, strážník Městské policie v Pardubicích, poskytl první pomoc seniorovi, který zkolaboval v nádražní hale v Pardubicích. Ačkoliv se mu podařilo obnovit základní životní funkce, muž později zemřel. Ocenění si Lukáš Kamaryt zaslouží nejen za správné vyhodnocení situace a dobře provedenou resuscitaci, ale především za příkladné chování v kontrastu s lhostejností kolemjdoucích, kteří nechali dusícího muže pět minut bez pomoci.
 
Ladislav Pulpit, sezemický zastupitel a dobrovolný hasič, pomohl spolucestujícímu, který se dostal do život ohrožujícího stavu při cestě autobusem v Sezemicích. Poskytnutím nepřímé srdeční masáže mu zachránil život.

 

Radek Biedla, učitel Střední odborné školy automobilní v Ústí nad Orlicí, už více než třináct let povzbuzuje své žáky k dárcovství kostní dřeně. Díky jeho aktivitě se do národního registru zaregistrovalo více než tisíc sto mladých lidí a dokonce deset z nich kostní dřeň ve Fakultní nemocnici v Plzni také darovalo. V rámci České republiky se jedná o mimořádné číslo vztahující se k jedné instituci.

 

Kraj připravuje elektřinu pro tvrz Bouda a další investice

Pardubice (19. 12. 2014) – Řada projektů se může rozeběhnout po včerejším jednání rady Pardubického kraje. Radní odsouhlasili například investiční záměr stavby na připojení dělostřelecké tvrze Bouda do elektrické distribuční sítě, přípravu projektu modernizace plicního lůžkového oddělení dlouhodobé péče v Albertinu Žamberk nebo vybrali zhotovitele rekonstrukce prvního oddělení v  Dětském centru Veská u Pardubic na dva samostatné byty.
Přípojka k Boudě povede z Těchonína
Pardubický kraj je od roku 2011 majitelem dělostřelecké tvrze Bouda na Králicku. „Je to nejvýznamnější vojensko-technická památka v Pardubickém kraji, která dosud není na elektrickou rozvodnou síť napojena. Omezuje to jak vlastní provoz, tak i rozvoj muzea,“ konstatoval hejtman Martin Netolický. Pro zhotovení přípojky byla vybrána trasa ze Suchého vrchu, která povede pod zemí. Zapotřebí bude také vybudování trafostanice. Na projektovou dokumentaci schválila rada 250 tisíc korun, náklady na stavbu budou kolem osmi milionů korun. „Tvrz Bouda navštíví ročně až 14 tisíc lidí. Zatím tady chybí jakékoliv návštěvnické zázemí. Provoz dvou současných dieselgenerátorů je velmi drahý, elektrifikace se vyplatí v budoucnu i finančně,“ dodal hejtman. Tvrz provozuje obecně prospěšná Společnost přátel čs. opevnění.
Plicní oddělení v Žamberku se bude ucházet o evropské dotace
Původně léčebna tuberkulózy v Žamberku se přeměnila v léčebný ústav, kde má své zastoupení jak plicní oddělení, tak psychiatrie a léčebna dlouhodobě nemocných.  Pardubický kraj v příštím roce počítá s modernizací plicního lůžkového oddělení dlouhodobé péče včetně nového přístrojového vybavení. Projekt se bude ucházet o evropské dotace z výzvy pro ROP NUTS II Severovýchod.
Ve Veské bude stavět firma Mikostav
Nejvýhodnější nabídku na rekonstrukci prvního oddělení Dětského centra Veská na bydlení rodinného typu podala společnost Mikostav z Klešic u Heřmanova Městce. „Díky tomu, že využijeme i prostor nynější terasy, získáme možnost vybudovat dvě samostatné bytové jednotky,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Zbylá část západního křídla bude přestavěna na kanceláře, hernu a ambulanci. Současně bude provedena výměna stávajících oken a dveří a částečně i některé podlahy. „Cena zakázky se ve výběrovém řízení snížila ze 4,6 milionu korun na 3,2 milionu,“ upřesnil hejtman.