Českotřebovský deník 298/2014 (22.12.)                               
Rybova mše v kostele sv. Jakuba = obrovský úspěch

Sobotní večer 20.prosince  v České Třebové byl sice deštivý, ale nic to neubralo na úrovni tradičního provedení České mše vánoční Jana Jakuba Ryby,  který provedl jako v minulých letech Komorní orchestr Jaroslava Kociana. Spolupracoval opět českotřebovský smíšený pěvecký sbor Bendl vedený sbormistrem Josefem Menšíkem a jako host přijel až z Heřmanova Městce smíšený pěvecký sbor Vlastislav vedený sbormistryní Markétou Výbornou. Vynikající bylo obsazení sólových partů: soprán Jana Ženková, alt Martina Houdová, tenor František Mikeš a bas František Čech.  Provedení řídil dirigent MgA. Bohuslav Mimra. Kostel sv. Jakuba byl zaplněn až do posledního místa a řada návštěvníků musela ještě poslouchat vstoje. Koncert znamenal skutečný příchod vánočních svátků, navodil  vánoční atmosféru, nezkaženou komerčními "nápady" zaplavujícími dnes města i média. Vánoce jsou už opravdu tady. Pro ty, kdo Rybovu mši v sobotu nestihli ještě zbývá návštěva Půlnoční mše na Štědrý den....  (Ilustrační foto z 18/12 2012)
 
Pozvánka na Memoriál Františka Zoubeleho

V pátek dne 26.12.14 se na našem zimním stadionu uskuteční od 9 hodin turnaj hokejové mládeže ročníků narození 2005 a 2006 v minihokeji.  Tento turnaj organizuje Mládežnický hokejový oddíl TJ Lokomotiva Česká Třebová. Letos je tradiční vánoční turnaj poprvé organizován jako memoriál, který by měl být zasvěcen vzpomínce na obětavého člena, trenéra, hráče a funkcionáře našeho hokejového oddílu Františka Zoubeleho. František Zoubele, se v nelehkých podmínkách přírodního kluziště Za Vodou, kromě organizování, dřiny a dění kolem ledu, věnoval především výchově mládeže. Bohužel osud mu nedopřál dožít se nových podmínek pro lední hokej ve městě, které přišly s výstavbou nového zimního stadionu Na Skalce.  Jistě však věříme, že by měl velkou radost z toho, že jeho práce u mládeže dala příklad mnoha dnešním tatínkům, kteří přivedli své děti k lednímu hokeji a že se hokejová základna mládeže čile rozrůstá i díky jeho odkazu.
Za Mládežnický hokejový oddíl TJ Lokomotiva Česká Třebová srdečně zve do hlediště všechny příznivce hokeje, organizační výbor memoriálu.
 
47. Lidový ples klepe na dveře - přijďte i vy

Přesně měsíc po Štědrém dni, tedy 24.1. 2014, mají českotřebovští občané možnost navštívit  ples s nejdelší tradicí v České Třebové, který je nepřetržitě pořádán v našem městě již od roku 1968. V posledních letech si tento ples vydobyl své jméno a vždy patří k významným akcím v našem městě. Ne náhodou byl i několikrát vyhodnocen jako akce roku v našem městě. Z minulých dvou ročníků připomeňme vystoupení skupiny Betles revival , nebo grandiózní zahájení loňského plesu vystoupením Komorního orchestru Jaroslava Kociana včetně dechové sekce a sólistů. Pravidelní návštěvnící ples vnímají nejen jako příležitost k tanci ale jako hodnotný kulturní zážitek.
Pro letošní rok si pořadatelé plesu připravili vystoupení Tanečního orchestru Vladimíra Jánského. Jedná se o 17tičlený big band z Liberce, který jistě potěší všechny milovníky dobré hudby různých žánrů (swing, jazz, populární hudba). Na kterém jiném plese v České Třebové vystupuje na podiu 17 hudebníků? Jako vždy bude v prostorách bowlingu hrát cimbálová muzika Zádruha z Dolních Bojanovic. Hostem večera bude Šárka Marková - představitelka hlavních rolí v muzikálech Pomáda. Bídníci, Miss Saigon nebo Děti ráje.  Atmosféru plesu nelze popsat slovy, to musíte zažít. Vstupenky si můžete objednat přes internet na:  
http://kdu-csl.ctrebova.cz/objednavka.php
 
Úmrtí v prosinci

Ladislav Špringer  nar. 1950  Rybník
Vladislav Kořínek  nar. 1944  Česká Třebová
Dana Zimprichová nar.  1946  Česká Třebová
Hana Kubíčková  nar. 1941  Řetová
Antonín König nar. 1950  Česká Třebová
Jana Pelikánová  nar. 1953  Česká Třebová
Jan Gregar  nar. 1946  Česká Třebová
Ladislav Paščák  nar. 1942  Česká Třebová
Miloslava Jaroměřská  nar. 1936  Česká Třebová
František Krása  nar. 1921  Česká Třebová
Vratislav Břeń, nar. 1942  Česká Třebová
Veroniuka Mečešová  1945 Česká Třebová. Čest jejich památce !
 
Léčebna v Rybitví získává přívětivější podobu

Pardubice (22. 12. 2014) – Léčebna dlouhodobě v nemocných v Rybitví dnes zažila malou slavnost. V předvánoční atmosféře dostali pacienti i personál potřebný dárek – opravená sociální zařízení v celém jednom bloku léčebny, nové kuchyňky a nově zřízené recepce pro pacienty a návštěvy na obou patrech hlavní budovy. Prohlédnout si je přišel také 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
„Pardubický kraj se v posledních letech snaží přebudovat také toto zařízení do přívětivější podoby. V roce 2011 jsme investovali 3 miliony korun do rekonstrukce výtahů a letos začalo zateplování obou budov v hodnotě přes 20 milionů korun,“ uvedl náměstek Línek. Dokončen úpravy stály kolem dvou milionů korun. Nejdůležitější ale bude podle Romana Línka snížení počtu pacientů na pokoji. „To by nám měla umožnit až nástavba hlavní budovy o dvě patra, včetně nových jídelen za zhruba 11,5 milionu korun. Zatím ji máme ve výhledu roku 2018,“ dodal náměstek. V nejbližších letech bude potřeba rekonstruovat  elektroinstalaci a zdravotně technickou instalaci, které jsou už v havarijním stavu.
Ředitelka léčebny se snaží zpříjemnit těžkou práci i zaměstnancům. Letos před Vánocemi soutěžili o nejlepší perníček a nejhezčí vánoční výzdobu oddělení. „Zavedli jsme také novinku, ze které bychom chtěli udělat novou tradici,“ prozradila Jana Tomšů. „Zaměstnanci, který má nejmladší miminko, takového našeho „ježíška“,  předáme spolu se zástupci Pardubického kraje  malý dárek na památku.“
V léčebně jsou návštěvy povoleny po celý den a rodiny či přátelé mohou využít také návštěvní a klidovou místnost, která slouží i k duchovním účelům. „Čeká nás ještě hodně práce, ale třináctilůžkové pokoje, které tu bývaly dřív, už tady naštěstí nenajdete. Musím říct, že na druhou stranu ani pobyt na jednolůžkových pokojích dlouhodobě nemocným lidem na jejich psychiku nesvědčí,“ poznamenala Jana Tomšů.