Českotřebovský deník 299/2014 (28.12.)                            

Skauti rozdávali betlémské světlo

Štědrý den byl ještě s teplým větrným počasím.  Tradiční skautská služba u vánočního stromu na Starém náměstí nebyla bez ohlasu. Pro betlémské světlo, přivezené do České Třebové tradiční cestou vlakem přes Brno a Vídeň si přicházeli nejen děti, ale i dospělí. Potom doma udržovali světlo  po celé vánoční svátky.....
 
Peklák  od 26. prosince zasněžuje

Na Pekláku jsme zahájili výrobu technického sněhu, sněžíme maximum co teplota dovolí. O blížícím se startu lyžařské sezóny Vás budeme včas informovat. Peklák tým Eko Bi.
 
Kohouti v lednu 2015

V tabulce krajské hokejové ligy patří českotřebovským Kohoutům šestá příčka. K dobru mají odložené utkání v Poličce, v případě vítězství by se posunuli na čtvrté místo. Začátkem roku 2015 čeká náš tým velice náročný program, ve zbývající části základní části soutěže odehraje  od 4. do 18. ledna celkem šest zápasů!!
„Nemá smysl se příliš ohlížet, ale faktem je, že jsme  na tom mohli být lépe. Mrzí domácí prohry s Poličkou a Chotěboří, zbytečně jsme prohráli v Litomyšli a doma s Chrudimí. Reálně jsme mohli mít minimálně o šest bodů více,“ připomíná předseda klubu Vladimír Vaněk a dále říká: „Bude to těžké, nicméně před play off bychom rádi byli v první čtyřce. Program v lednu bude hodně těžký, proto je důležité, aby se pokud možno všichni hráči uzdravili a mužstvo bylo kompletní.“ 
 
PROGRAM:
Neděle 4. ledna:  Hlinsko – Česká Třebová (17.00)
Úterý 6. ledna:  Polička – Česká Třebová (18.30)
Středa 7. ledna / Čtvrtek 8. ledna:  Česká Třebová – Moravská Třebová (18.30)
(Termín zápasu nebyl ještě odsouhlasen, Kohouti požádali o odklad ze středy na čtvrtek)
Neděle 11. ledna:  Skuteč – Česká Třebová (17.00)
Středa 14. ledna:  Česká Třebová – Litomyšl (18.30)
Neděle 18. ledna:  Světlá nad Sázavou – Česká Třebová (17.00)
 
Stát vyhoví požadavkům kraje. Květná bude bezpečná

Bezpečnostní rada státu projednávala na svém pondělním zasedání mimo jiné také požadavky Pardubického kraje týkající se znovuobnovení muničního skladu v Květné na Svitavsku. Rada uložila ministrům obrany a vnitra projednat jednotlivé podmínky schválené Bezpečnostní radou kraje a jejich následné plnění s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým, který byl jednání osobně přítomen. Rada také nařídila ministerstvu vnitra kontrolu krizových a havarijní plánů dalších muničních skladů, ve kterých se může nacházet munice v soukromém vlastnictví.
„Navržená opatření byla vnímána jako velmi konstruktivní a opodstatněná. Předpokládám, že všem našim podmínkám bude vyhověno a lidem v okolí Květné bude zajištěno maximální bezpečí,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Co se týká dalších muničních skladů, zadal jsem k prověření sklady na území našeho kraje, kde se pravděpodobně nachází munice v soukromém vlastnictví. Nepředpokládám však žádné porušení zákonů, ale chceme mít jistotu, že nedojde k podobné události jako ve Vrběticích. Majitele munice budeme dotazovat, jaká munice a v jakém množství je v těchto skladech uložena, jprotože informovanost je pro nás od samého začátku základem, “ dodal Martin Netolický.
Bezpečnostní rada Pardubického kraje schválila na svém jednání 9. prosince usnesení, které obsahovalo několik základních podmínek znovuobnovení skladu v Květné. Kraj a obce požadují například bezpečnost a neporušenost ukládané munice, která by měla být uskladněna pod kontrolou Policie České republiky nebo armády. Těm by jako jediným bylo dovoleno s ní manipulovat. Dále je požadováno zřízení stále jednotky požární ochrany přímo v blízkosti muničního skladu. Velmi důležité je také získání dostatečných informací o harmonogramu přesunu munice a celkové informování obyvatel v okolí skladu v Květné. „Je nezbytné seznámit veřejnost i zástupce obcí s harmonogramem případného přesunu. Chceme vědět, v jakém množství a kdy bude co do Květné převáženo, naskladňováno a vyskladňováno,“ uvedl již dříve hejtman Martin Netolický.

 

47. Lidový ples klepe na dveře - přijďte i vy

Přesně měsíc po Štedrém dni, tedy 24.1. 2014, mají českotřebovští občané možnost navštívit  ples s nejdelší tradicí v České Třebové, který je nepřetržitě pořádán v našem městě již od roku 1968. V posledních letech si tento ples vydobyl své jméno a vždy patří k významným akcím v našem městě. Ne náhodou byl i několikrát vyhodnocen jako akce roku v našem městě. Z minulých dvou ročníků připomeňme vystoupení skupiny Beatles revival , nebo grandiózní zahájení loňského plesu vystoupením Komorního orchestru Jaroslava Kociana včetně dechové sekce a sólistů. Pravidelní návštěvníci ples vnímají nejen jako příležitost k tanci ale jako hodnotný kulturní zážitek. Pro letošní rok si pořadatelé plesu připravili vystoupení Tanečního orchestru Vladimíra Jánského. Jedná se o 17 členný big band z Liberce, který jistě potěší všechny milovníky dobré hudby různých žánrů (swing, jazz, populární hudba). Na kterém jiném plese v České Třebové vystupuje na podiu 17 hudebníků? Jako vždy bude v prostorách bowlingu hrát cimbálová muzika Zádruha z Dolních Bojanovic. Hostem večera bude Šárka Marková - představitelka hlavních rolí v muzikálech Pomáda. Bídníci, Miss Saigon nebo Děti ráje. Atmosféru plesu nelze popsat slovy, to musíte zažít. Přijďte a podpoříte tím i potřebné, neboť ples má tradičně i charitativní charakter.  Vstupenky si můžete objednat přes internet na:  http://kdu-csl.ctrebova.cz/objednavka.php, nebo zakoupit přímo na Starém náměstí v květinářství Freudl. Další podrobnosti najdete na přiloženém plakátu.